Свържи се с нас

Новини

Музей на открито „Докосване до историята“ на 21 и 22 август на Шипка

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

За пета поредна година във връзка с честванията посветени на Шипченската епопея НД „Традиция“ организира и провежда един своеобразен музей на открито. Паралелно с пресъздаването на героичните събития при Шипка, присъстващите ще имат възможността да се докоснат до историята, чрез изложените над 150 оръжейни експонати от различни епохи, които носят духа на времето си, по които личат следи от велики битки и които създават усещането за гордост, саможертва и величие.

В музея ще бъдат представени различни модели огнестрелни и хладни оръжия и снаряженията към тях, които всеки може да разгледа и да научи повече за тях. Експонатите са напълно автентични, други са реставрирани или са точни копия изработени по оригинални образци.

За първи път ще бъде показана шашката на опълченеца- Иван Драганов-„Комитата“/опълченец от 5 дружина, III рота/. Заедно с колекцията от оръжия ще бъдат представени и различни военни униформи: българска опълченска, руска линейна пехотна, казашка и на турска редовна и нередовна войска, като всички те са по оригинални модели и предизвикват голям интерес.

Основната дейност в музея ще бъде осъществена от младежи, които са членове и последователи на идеите заложени в устава на НД“Традиция“ – Кристина Радулова-ученичка от Английска гимназия „Гео Милев“-гр.Русе, Йордан Димов-ученик от Национална Априловска гимназия – гр.Габрово, Християн Миков и Георги Иванов – ученици от СОУ“Хр.Ясенов“ гр.Етрополе и Зорница Върбанова – ученичка от гр.Добрич.

Особено атрактивна ще бъде демонстрацията с хладно оръжие на Зорница Върбанова, както и показаните строеви хватки от ст. лейтенант Иво Тодоров. На децата, които проявят интерес ще бъдат връчени дипломи за участие във военни обучение. Чрез представянето и запознаването на хората с „позабравените“ автентични оръжия и униформи, представителите на НД“Традиция“ целят възвръщането на българския дух и приобщаването на младото поколение към своята родолюбива дейност. Музеят ще бъде разположен пред каменните барелефи в подножието на Паметника на свободата в дните 21 и 22 август.

За да се докоснете до историята и да станете част от всички инициативи, които са част от програмата на 22 август на връх Шипка ще има организиран безплатен транспорт от Габрово.

Автобусите ще тръгват в 9:30 часа от площад „Възраждане” и ще извозват граждани докато има желаещи. След приключване на възстановката на боевете на Върха автобусите ще започнат извозване към гр. Габрово в 14:30 часа. Безплатни ще бъдат и автобусите ако желаете да се включите и туристическите походи. За Соколски манастир автобусът тръгва в 7:30 часа, а за м. Узана – в 7:00 часа. Тръгването отново е от пл. „Възраждане”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица