Свържи се с нас

Новини

Музей на открито „Докосване до историята“ на 21 и 22 август на Шипка

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

За пета поредна година във връзка с честванията посветени на Шипченската епопея НД „Традиция“ организира и провежда един своеобразен музей на открито. Паралелно с пресъздаването на героичните събития при Шипка, присъстващите ще имат възможността да се докоснат до историята, чрез изложените над 150 оръжейни експонати от различни епохи, които носят духа на времето си, по които личат следи от велики битки и които създават усещането за гордост, саможертва и величие.

В музея ще бъдат представени различни модели огнестрелни и хладни оръжия и снаряженията към тях, които всеки може да разгледа и да научи повече за тях. Експонатите са напълно автентични, други са реставрирани или са точни копия изработени по оригинални образци.

За първи път ще бъде показана шашката на опълченеца- Иван Драганов-„Комитата“/опълченец от 5 дружина, III рота/. Заедно с колекцията от оръжия ще бъдат представени и различни военни униформи: българска опълченска, руска линейна пехотна, казашка и на турска редовна и нередовна войска, като всички те са по оригинални модели и предизвикват голям интерес.

Основната дейност в музея ще бъде осъществена от младежи, които са членове и последователи на идеите заложени в устава на НД“Традиция“ – Кристина Радулова-ученичка от Английска гимназия „Гео Милев“-гр.Русе, Йордан Димов-ученик от Национална Априловска гимназия – гр.Габрово, Християн Миков и Георги Иванов – ученици от СОУ“Хр.Ясенов“ гр.Етрополе и Зорница Върбанова – ученичка от гр.Добрич.

Особено атрактивна ще бъде демонстрацията с хладно оръжие на Зорница Върбанова, както и показаните строеви хватки от ст. лейтенант Иво Тодоров. На децата, които проявят интерес ще бъдат връчени дипломи за участие във военни обучение. Чрез представянето и запознаването на хората с „позабравените“ автентични оръжия и униформи, представителите на НД“Традиция“ целят възвръщането на българския дух и приобщаването на младото поколение към своята родолюбива дейност. Музеят ще бъде разположен пред каменните барелефи в подножието на Паметника на свободата в дните 21 и 22 август.

За да се докоснете до историята и да станете част от всички инициативи, които са част от програмата на 22 август на връх Шипка ще има организиран безплатен транспорт от Габрово.

Автобусите ще тръгват в 9:30 часа от площад „Възраждане” и ще извозват граждани докато има желаещи. След приключване на възстановката на боевете на Върха автобусите ще започнат извозване към гр. Габрово в 14:30 часа. Безплатни ще бъдат и автобусите ако желаете да се включите и туристическите походи. За Соколски манастир автобусът тръгва в 7:30 часа, а за м. Узана – в 7:00 часа. Тръгването отново е от пл. „Възраждане”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица