Свържи се с нас

Новини

Жълт код за Габрово и прогноза за градушки и гръмотевични бури

Published

on

дъждецо-мой

Прогнозата за 20 и 21 август  е за променливо време, с интензивни валежи, възможни градушки и гръмотевични бури. НИМХ-БАН обяви жълт код за региона на Габрово днес във връзка с опасното явление. В планината обстановката също ще бъде усложнена.

От Община Габрово се обръщат към жителите  и предупреждават, че:

Летните гръмотевични бури са често срещано явление – между облаците и земята се създават по индукционен път противоположни електрически заряди. Поради електрическа проводимост на въздуха и средата между тях, се създава електрическа дъга (светкавица) и звуков ефект (гръмотевица). За Габрово като център на локално огнище на гръмотевични бури с посока на разпространение Габрово – Дряново – В.Търново, проявата на гръмотевична дейност е особено характерна.

Защитата се изразява в:

 • Не предприемайте излети при опасност (прогноза) от гръмотевична буря в планината или на открито;
 • Ако се окажете в центъра на гръмотевична буря, спазвайте следните правила : не заставайте до метални огради, заслони с метален покрив, канари и самотни дървета; придвижете се в най-ниската част на терена;
 • В открито поле застанете на открито или между  дървета, които са поне на 15-20 метра едно от друго. Стъпете на нещо сухо, клекнете и притиснете коленете към гърдите си, без да докосвате земята с ръце. В никакъв случай не трябва да се ляга на земята;
 • Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо до или под надвиснали скални маси;
 • Не стойте в близост до крави, коне и други големи четириноги животни, тъй като са значително по силно застрашени от хората, поради по-голямото възникващо напрежение между предните и задните им крака;
 • Водачите на МПС да спрат, паркират, приберат антената и да не напускат превозното средство докато трае бурята. Да се има предвид, че мълнията може да предизвика повреди в светофари, улични лампи, сигнално предупредителни лампи и звукови индикатори на железопътни прелези и пр;
 • Освободете се от всички железни предмети, въдици, дрехи с метални токи. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не се хващайте и не дръжте метални предмети;
 • Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете; В случай, че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега;
 • Ако се подслоните в къща без гръмоотвод, изключете електрическите уреди, не заставайте до прозорците, не се доближавайте до тръби и контакти;
 • Ако около вас мълния порази човек и той остане жив, първите мигове след това са решаващи за спасяването на живота му. Трябва да се възстанови сърдечната дейност на пострадалия. Затова веднага започнете непряк сърдечен масаж с интензивност 60-70 пъти в минута. На всяко пето притискате на гърдите правете изкуствено дишане уста в уста. Започне ли да бие сърцето, търсете лекар;
 • Ако сте в дома си, трябва да преустановите ползването на телефона, да изключите от електрическата мрежа компютър, телевизор, хладилник, фризер и да застанете по-далеч от  прозорец, тераса, метални предмети и антени;
 • При градушка потърсете подслон. Големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.

Една буря е опасно близка, ако времето между светкавицата и чуването на гърма е по-малко от 10 секунди. Една секунда интервал съответства на 330 м разстояние от мястото на падналата мълния. Тогава трябва да намерите по най-бързия начин убежище: в автомобил (възможно най-сигурна защита), в сграда с мълниезащита.

При невъзможност да се намери убежище, клекнете с ръце обгърнали краката, без да допират земята. Ако сте в група от хора, застанете на минимално разстояние един от друг пет метра.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Близо 20 см е снежната покривка в Габрово

Published

on

Снежната покривка в Габрово е 15-20 см. Пътищата в града, както и към населените места в общината сe обработват против замръзване, температурата е минус 6 градуса. Почистват се тротоари, автобусни спирки и стълбища.

Продължава почистването на вътрешните улици в селата. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт са покрити. Няма населени места с нарушено електроподаване.

Минус 13 градуса е температурата тази сутрин на връх Шипка, проходът е проходим при зимни условия, времето е облачно. Снежната покривка на върха е 85см. На дежурните телефони на Община Габрово няма получени сигнали.

Община Габрово призовава водачите при дълги пътувания да бъдат добре подготвени за зимни условия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

КЕВР проверява „Топлофикация – Габрово“ 

Published

on

Комисията за енергийно и водно регулиране извършва извънредна проверка по документи и на място в „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Това става ясно от отговор на КЕВР, във връзка с изпратено писмо до кмета Таня Христова относно предприемането на необходимите действия по сигнали от граждани, свързани с качеството на услугата, предоставяна от дружеството, цитиран от местнат общинска администрация.

В писмото се посочва още, че след приключване на проверката, ще бъде изготвен протокол от закрито заседание, съдържащ всички данни, предоставени от дружеството, направени анализи от Комисията, както и евентуални мерки, наложени на лицензианта при наличие на неспазване на лицензионните задължения.

„За резултатите от проверката и предприетите от КЕВР действия ще бъдете информирана своевременно“, се казва още в писмото от Комисията за енергийно и водно регулиране до кмета на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Симона Петкова отново спечели „Футболист №1 на България“

Published

on

За втора поредна година габровката Симона Петкова спечели приза „Футболист №1 на България“ за 2022-ра, в категорията женски футбол.

Родната футболна звезда спечели вота на спортните журналисти и събра 47 гласа. С 20 гласа второто място в анкетата зае Евдокия Попадинова, а трета с 10 остана Десислава Дюпюи.

снимка: Владимир Иванов, Спортал

„Голяма радост за мен и ударно начало на 2023 година. Изключително щастлива съм! Тази награда е резултат от толкова много труд и работа. Посвещавам я на най-близките за мен хора, които преживяват всичките ми спадове и върхове във футболното ми пътуване.

Разбира се, тук е времето и мястото да кажа, че футболът е колективен спорт и аз не бих спечелила индивидуално отличие без помощта на всички мои треньори и съотборнички. Благодаря на всички!“, сподели Симона по време на награждаването.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица