Свържи се с нас

Любопитно

Един ден на Шипка

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Какво може да видите ако прекарате „Един ден на Шипка”? Това не е просто въпрос, а една от инициативите за 22 август, част от програмата за Националното честване, посветено на Шипченската епопея. Организатори са НПМ „Шипка – Бузлуджа” и не случайно, защото именно екскурзоводите от музея ще ви разказват любопитни факти за събитията през горещото лято на 1877.

Предвидени са посещения на Главната позиция, на 1 км. северно от Паметника на свободата, където се намират възстановените Команден пункт на генерал Столетов и Зимна войнишка землянка. Вероятно много от Вас ще се запитат какво е това или дори няма да знаят, че е част от парк – музея, но имено там – на Главната позиция, където е разположен командният щаб на генерал Столетов, се разкрива най-пълно величието на героичната местност. „На изток се извисява Паметникът на Свободата, безспорно най-яркият символ на борбите за свобода и обединение на българският народ през вековете. От мястото на Кръглата батарея, на запад се виждат турските артилерийски позиции, веднага се създава и съпреживява усещането, което са изпитвали защитниците на прохода, денонощно под вражески обстрел. – споделят ни екскурзоводите и допълват развълнувано – Тук, на тази забравена позиция можем да преживеем миговете от Зимното Шипченско стоене, този тих, продължителен период от войната, неотстъпващ с героизма си на най- големите сражения.”

С помощта на специалистите от музея на открито “Шипка”, посетителите ще се запознаят с всички тези моменти от героичните Шипченски сражения, ще добият ясна представа за епохалните размери на боевете и защо те са в основата на нашата свобода, за цялата дължина на фронтовата линия и ще си изяснят, защо и как малкият руско – български отряд е успял да стопира предвижването на елитната армия на север.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Подарете си една историческа разходка до Шипка, където ще ви посрещне екскурзовод на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа” и ще можете да видите някогашното бойно поле през непознат досега ракурс.

Освен всичко това ето какво още предвижда програмата за целия тържествен ден 22 Август
7.45 – 8.30 часа ПАНАХИДА в памет на загиналите в шипченските боеве
Място: Соколски манастир

8.45 – 11.45 часа Туристически ПОХОДИ – 3 лъча
Място:
• Лъч 1 – Соколски манастир,
• Лъч 2 – м. Узана,
• Лъч 3 – храм паметник „Рождество Христово” гр. Шипка

9.30 – 12.30 часа СЪСТЕЗАНИЕ по изкачване на СТЪЛБИТЕ към Паметника на свободата
Място: подход към Паметник на Свободата

11.00 – 12.30 часа СЪСТЕЗАНИЕ по ОРИЕНТИРАНЕ
Място: в района на голямата батарея

10.00 – 12.00 часа ПОХОДНА КУХНЯ от НПМ „Шипка – Бузлуджа“ и НД „Традиция“
Място: подножието на Паметника на свободата

10.30 – 17.00 часа ЕДИН ДЕН НА ОТКРИТО ИЛИ ПОСЕЩЕНИЕ НА БОЙНИТЕ ПОЗИЦИИ С ЕКСКУРЗОВОД

10.30 – 20.00 часа ИЗЛОЖБА „Паметници на признателността”
Място: морената със знамената на връх Шипка

10.30-15.00 часа ЖИВИ КАРТИНИ от НС „Единение“
Място: паркингът на връх Шипка

10.30 – 17.00 часа Прожекция на ФИЛМИ
Място: Мултимедийна зала, административна сграда на НПМ „Шипка-Бузлуджа”

10.30 – 17.00 часа Детска занимателна РАБОТИЛНИЦА
Място: западно от Паметника на свободата, до голямата батарея

12.30 – 12.50 часа Открит УРОК с доц. д-р Марко Златев
Място: Паметник на Свободата

13.00 –13.15 часа НАГРАЖДАВАНЕ на победителите в състезанието по изкачване на стълби и планинско ориентиране
Място: Паметник на Свободата

13.15 – 13.45 часа ОФИЦИАЛНА част
Място: Паметник на Свободата

13.45 – 14.15 часа ВЪЗСТАНОВКА на боевете от НД „Традиция“
Място: източно от Паметника на Свободата

19.30 – 20.30 часа Концерт на АНСАМБЪЛА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ
Място: площад „Възраждане”, Габрово

20.45 – 21.45 часа Тържествена ВЕЧЕРНА ПРОВЕРКА по повод 138-та годишнина от Шипченската епопея
Място: площад „Възраждане”, Габрово

Осигурени са безплатни автобуси за тържесвата от Габрово за връх Шипка и обратно и за туристическите походи до изходните позиции – Соколски манастир и Узана.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица