Свържи се с нас

Култура

Десет отличия и 3 плакета за габровска област от Копривщица 2015

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

С десет отличия и три плакета за цялостно представяне се завърнаха от Единадесетия национален събор на българското народно творчество – Копривщица 2015 участниците от габровска област.

Над 240 участника показаха богатството на нашия фолклор с особеностите от региона. Областният управител Николай Сираков приветства всички тях и сподели, че фолклорът не е нещо изживяно и статично, а е жив организъм, който се развива всеки ден.

„Българският дух се съхранява чрез всички Вас, които предавате от поколение на поколение нашите традиции и обичаи“, допълни още в обръщението си към участниците Николай Сираков и им пожела достойно представяне и положителни емоции от престоя им в Копривщица.

Повече от четири часа песни, народни обичаи и кръшни хора огласяваха сцена номер 7, където се представяха участниците от габровския регион. Вълнение и трепетно очакване за изявя беше завладяло пространството около сцената. Малки и големи слушаха с интерес изпълненията, а компетентно жури ги оценяваше.

За изненада на всички сред изпълнителите и групите имаше такива, които са участвали в първото издание на Националния събор през 1965 година. Дори и на 90 баба Пенка от „Градишките баби“ изкатери стръмните поляни на местността Войводенец, за да усети отново духът на българщината в неговия автентичен вид.

За финал на програмата от габровския регион беше участието на оркестъра за народна музика от с.Буря, който също празнува своеобразна 50-годишнина от първото си изпълнение на събора през 65-та година.

С плакет за цялостно представяне журито оцени НЧ „Светлина – 1927” с. Жълтеш, НЧ „Св. Климент Охридски – 1809” с. Сенник и НЧ „Отец Паисий – 1922” с. Богатово.

Плакети от ХI Национален фолклорен фестивал Копривщица 2015 получиха:

– Танцов състав за изворен фолклор „Тотка Шандуркова“ при НЧ „Габрово – 2002“ гр.Габрово
– Група за изворен фолклор при НЧ „Христо Ботев – 1923”с. Драгановци
– Група за автентичен фолклор „Кольо Венков”при НЧ „Светлина – 1927”
– Група за народни обичаи при НЧ „Св. Климент Охридски – 1809” с. Сенник
– Фолклорна формация „Калина” гр. Трявна
– Гутьо Гутев от с. Търхово
– Група за изворен фолклор при НЧ „Сполука – 1920” с. Душево
– Женска фолклорна група при НЧ „Пробуда – 1919”, с. Буря
– Фолклорна група „Градишките баби” при НЧ „Просвета – 1928” с. Градище
– Група за изворен фолклор при НЧ „Цвятко Иванов – 1919” с. Крушево

Всички участници получиха грамоти за постижения.

Настоящото издание на събора премина под знака на 50 години от неговото създаване и 70 години от основаването на ЮНЕСКО. Националният събор на българското народно творчество в Копривщица води началото си от 1965 година. Сред инициаторите за провеждането му могат да се посочат Райна Кацарова–Кукудова, Петко Стайнов, Анна Каменова, Атанас Душков, Петко Теофилов.

Идеята, която е заложена, е свързана с показване многообразието на българското фолклорно наследство в неговия автентичен вид. През годините съборът се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура. Той е и българската кандидатура за вписване в Регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО в сферата на нематериалното културно наследство.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица