Свържи се с нас

Новини

Полковник от резерва води открит урок на Шипка

Published

on

doc.MarkoZlatev

снимка: Областна администрация – Габрово

Един от най-добрите специалисти по военна история в България доц. д-р Марко Златев прие предизвикателството да проведе открит урок по история на връх Шипка, съобщиха от Областна администрация – Габрово. Този път аудиторията му няма да бъдат студентите от Националния военен университет „Васил Левски”във Велико Търново, а всички които на 22 август, 12:30 часа ще бъдат на Върха.

Деца и възрастни ще се запознаят по-подробно с мястото и ролята на боевете в района на Прохода в плановете на воюващите страни. Тази година особено внимание в урока ще се обърне на въоръженията на двете армии и техните тактико-технически характеристики.

Доц. Златев ще говори и за ролята и значението на конкретните географски фактори при воденето на военните действия като даде и конкретни примери за героизма, изиграл важна роля за българската свобода.

Доц. д-р Марко Златев е роден в с. Горни Дамяновци, община Трявна. През 1970 г. завършва Априловската гимназия, а през 1974 г. – Висшето народно военно училище „Васил Левски” (днес Национален военен университет) в гр. Велико Търново, специалност „танкови войски – строеви”. Обучението си продължава в Командния факултет на Военна академия „Георги Стойков Раковски”, специалност „командно-щабна, оперативно-тактическа, общовойскова”.

През 1989 г. защитава дисертация по военна история, а от 1998 г. е доцент по военно дело.

Автор е на над 70 научни публикации, като интересите му са преди всичко в областта на историческия опит на Българската армия, видните военачалници, военните конфликти, военнообразователните системи.

На 22 август, 12:30 часа, точно преди възстановката на боевете от НД „Традиция,” доц. д-р Марко Златев ще бъде гост лектор в открития урок, който е част от програмата за Национално честване Шипченска епопея.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Ивелин Стоянов, водачът на ДБ, гласува в училище „Св.Св. Кирил и Методий“

Published

on

Традиционно Ивелин Стоянов, водачът на „Демократична България“, гласува в училище „Св.Св.Кирил и Методий“.

„Гласуването е най-сигурният начин гласът ти да бъде чут!“, заяви той.

„Гласувах за демократична и евроатлантическа България, в която управляват разумните хора. Гласувах за страна, в която децата ни искат да остават. Гласувах за съдебна реформа, която да направи така, че всички да бъдат равни пред законите. Гласувах за строго опазване на природата на България“, добави Ивелин Стоянов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Валери Митов гласува за социална и сигурна държава

Published

on

Водачът на листата на „БСП за България“ в Седми многомандатен избирателен район Габрово Валери Митов гласува за социална и сигурна държава. Той упражни своето право на вот машинно, в една от секциите на Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“, възпитаник на което е.

„Гласувах за повече млади хора в Габрово, за повече усмивки и за повече ведри лица! Гласуването е задължителната следваща стъпка към промяната, защото всеки глас е важен! Защото не трябва друг да избира вместо теб! Защото заедно можем да променим живота ни!“, заяви кандидатът за народен представител от левицата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Томислав Дончев: Гласувах с надежда, че България може да излезе по-силна от многото кризи

Published

on

„Гласувах с надежда, че България може да излезе по-силна от многото кризи.“ Това каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС в област Габрово и заместник-председател на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той даде своя вот в родния си град Габрово, заедно със своя син, който от тази година придоби правото на глас.

„Убеден съм, че денят на изборите е важен, защото показва кой каква подкрепа е получил, но денят след изборите е още по-важен, защото показва кой е по-мъдър. Смисълът на политиката е да се създава и съгражда, хората да усещат и виждат развитието. Точно в този момент България има нужда от мъдрост, опитност и грижа за хората, от управление, което е доказало, че може да превръща доверието в отговорност”, каза още Томислав Дончев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица