Свържи се с нас

Култура

Национален събор на майсторите на народни инструменти

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За първи път в тазгодишното издание на Международния панаир на занаятите в АЕК „Етър“ – Габрово, който ще се проведе от 4 до 6 септември, ще се състои и „Национален събор на майсторите на народни инструменти“.

Идеята и организацията на събора са дело на “Музикална компания „Родолюбие“ – Габрово“, а домакини на неговото първо издание ще е АЕК „Етър“ – град Габрово.

Собственик и управител на „Музикалната компания е Николай Христов – народен музикант и певец, родом от Габрово, познат на любители, изпълнители и ценители на българската народна музика като Николай Христов – Габровеца.

снимка: Николай Христов – Габровеца

На снимката: Николай Христов – Габровеца

Тази идея е заседнала с съзнанието му през годините от многобройните му срещи и контакти с майстори на народни инструменти от различни краища на страната. Имал е предложение от други места да реализира тази своя идея, но неговото голямо желание и мечта е този събор да се проведе не къде да е, а в родния му град – градът на Рачо Ковача. И според думите на Николай, няма по-подходящо място затова от Етнографския музей Етъра – там, където е жива традицията, там, където са се майсторили и продължават да се правят едни от най-характерните и уникални произведения на българските занаяти.

Целта на организаторите от „Музикална компания „Родолюбие“ – Габрово“ е преди всичко да се съхрани, развива и популяризира един уникален занаят, който е на изчезване. Да се популяризират Българските народни инструменти, без които е немислимо съществуването на фолклора ни! Без тях не биха звучали Българските народни песни и свирни, песните и музиката на нашите деди. На този събор ще си дадат среща майстори на традиционните народни инструменти гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан – представители от всички краища на Родината. Идеята ни е да се получи един своеобразен празник на Българщината и то не къде да е, а в сърцето на България. И не на последно място разбира се, целта е този събор да стане традиционен.

снимка: Музикална компания „Родолюбие“ – Габрово

снимка: Музикална компания „Родолюбие“ – Габрово

Важен акцент от Събора е неговият конкурсен характер. Народните инструменти ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от най-известни майстори свирачи в България – солисти към оркестъра на Българско Национално Радио. Те ще правят демонстрации с представените от майсторите инструменти, а най-добрите ще бъдат отличени и обявени за гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан на 2015-та година. Те ще бъдат изкупени от организаторите и ще поставят началото на нещо ново и уникално – „Колекция от български народни инструменти“, която ще бъде разположена на територията на АЕК „Етър“ и ще може да бъде представена пред хилядите гости на музея.

„Любовта ни към всичко българско и родно, почитта ни към българските ценности и фолклор е нещото, което ни вдъхновява и ни кара да се посветим на тази идея, идеята за организиране и провеждане на традиционен „Национален събор на майсторите на народни инструменти“.

Ако проявявате интерес към това събитие, можете да се свържете с нас на 088 8 94 69 62, 089 7 91 61 98 или на електронна поща: rodoljubie@abv.bg“, споделят организаторите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Япония… едно взаимно очакване“

Published

on

Под това мото ще премине предстоящият клавирен концерт на шестокласничката Ай Хасегава и нейните приятели – част от младите и талантливи пианисти от Музикален клуб „Весела”. Концертът ще се състои на 5 юли от 17.30 ч. в Художествената галерия „Христо Цокев”. Той ще е в навечерието на дългоочакваното за Ай пътуване до Япония, нейната родина, където тя също ще изнесе концерт.

В програмата са включени творби от японски и български композитори, както и от Хендел, Хайдн, Шопен и др.

Ай Хасегава е родена в столицата на Япония Токио през 2009 година. От 7-годишна тя живее и учи в Габрово. Оттогава започва и занимания по пиано в Музикален клуб „Весела“ при клавирния педагог Весела Пенева. Ай обича да се изявява и участва с желание във всички концерти на клуба. По предложение на своята учителка, малката пианистка започва да се подготвя и за по-сериозни изяви, каквито са музикалните конкурси.

На 9-годишна възраст тя се явява на своето първо музикално състезание. Досега Ай е участвала в Международния конкурс „Андрей Стоянов“ – София -2018, Международния конкурс Vivapiano-София-2019, Международния конкурс „Трявна-Арт”- 2019 и 2021 г., Националния конкурс „Орфеева дарба”- София-2021 /онлайн/, Международния конкурс LES CLÉS D’OR /Златните ключове/- Париж-2022/онлайн/, Националния конкурс „Път към славата”- София-2022, Международния конкурс „Музиката и Земята”– София-2022. Резултатът от тези конкурси са сребърните и бронзови медали, които Ай печели.

През месец май т.г., Ай завоюва две Първи награди от двата конкурса, в които взе участие – Международния конкурс MIKUL VIRTUOZ /Малкият виртуоз – Букурещ/Румъния – 2022 и Международния конкурс „Звукът на времето”- Велико Търново – 2022 г.

Тези напълно заслужени най-високи музикални отличия са плод на нейното трудолюбие, постоянство и натрупания сериозен сценичен опит през изминалите години.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Рок фестивал „Хоталич“ и тази година

Published

on

Рок фестивалът отново събира зад стените на средновековния град и крепост “Хоталич” музикални фенове от цялата страна с изключително разнообразната си програма в два фестивални дни в края на август.

На 26 август от 19.00 часа фестивалът ще открият севлиевците от Cheese heads. След тях ще забият Old school и Монолит, а кулминацията на вечерта ще бъдат любимците JEREMY.

Вторият фестивален ден започва в 17.00 часа на 27 август с Broken и MD Band. Следват “Фабричен дефект” и “Остава”, а любимците на поколения българи от “Тангра” излизат на сцената последни, за да заредят с добро настроение феновете си и да превърнат фестивала в музикалното събитие на лято’2022.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Самостоятелна изложба на Момчил Митев в Галерия „Видима“

Published

on

На 5 юли, вторник, от 18.00 часа Галерия „Видима“ ще представи самостоятелната изложба „Завръщане“ на Момчил Митев. Той е родом от с. Малки Вършец и израснал в с. Градище, Севлиевско.

Завършва художествената гимназия в София през 1981 г. Работи над 20 години в рекламния бизнес, като негови клиенти са едни от най-големите световни брандове и много други, сред които банки и фармацевтични компании.

През годините работи и като илюстратор, негово дело са над 100 корици на книги, най-известните от които са българските издания от началото на 90-те години на фантастичните поредици „Дюн“, „Властелинът на пръстените“, „Фондацията“ и много други.

Няколко години работи и като художник за един от най-големите лейбъли за джаз музика „Лейбър Рекърдс“, Ню Йорк, САЩ. Занимава се с интериорен дизайн. Известно време живее и работи в Англия, в родния град на Шекспир, Стратфорд на Ейвън, където всъщност се завръща към живописта. Реализира изложби в България и чужбина, както и множество участия в общи изяви. Творбите му се намират в частни колекции на пет континента.

Момчил Митев се представя като художник, за когото можем да кажем, че хората го познават, без да го познават, защото на практика всеки един от нас почти всеки ден се среща с някое от неговите творения по рафтовете на магазини, по витрини или билбордове.

Въпреки успешната кариера и разнообразието, което му предлага работа обаче, в един момент у него се появява нуждата, заставайки пред белия лист да изрази не желанието на клиента, а самият себе си. Така започва да създава своите произведения, воден от свободата и вдъхновението.

Творбите му са най-разнообразни както като стил, така и като техники и материали. Поради естеството на своята професия, Момчил Митев отлично борави както с маслени и акрилни бои, така и с акварели, пастели, молив. Той е и сред единиците художници в света, които владеят уникалната техника за рисуване със свещ, когато лист хартия се прокарва над пламъка и пушека оставя ефирни линии, които художника майсторски превръща в образ.

В първата му за родното Севлиево изложба, символично наречена „Завръщане“, любителите на изкуството ще се запознаят както с нежни пастелни актове с леки сюрреалистични забежки, така и абстрактни творби върху платно, характерни с ярки цветове и майсторско наслояване на маслените бои.

Въпреки своята различност, творчеството на Момчил Митев се обединява около неговия вътрешен свят на мечти и фантазии. Успява да завладее и нас, зрителите, и да ни пренесе в едно пространство на митичност, ангелски създания, планетарни системи, паралелни светове, където на пиедестал е издигнато разбира се най-съвършеното божие създание – жената.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица