Свържи се с нас

Любопитно

Наши ученици посетиха космически учебно – тренировъчен лагер

Published

on

снимка: СОУ „Отец Паисий“ - Габрово

снимка: СОУ „Отец Паисий“ – Габрово

Ученици от габровското СОУ „Отец Паисий“ посетиха учебно – тренировъчен лагер в Измир, Турция. В края на месец юли учениците Алекс Радков на 15 г. и Теодор Николков и 12 г. преживяха незабравими мигове в Space Camp. Това е единственият функциониращ такъв лагер в Европа и съседните на България държави, създаден по модел на NASA.

снимка: СОУ „Отец Паисий“ - Габрово

снимка: СОУ „Отец Паисий“ – Габрово

Програмите на космическия център дават възможност на участниците да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.

снимка: СОУ „Отец Паисий“ - Габрово

снимка: СОУ „Отец Паисий“ – Габрово

Провеждат се занятия по конструиране на ракети, управление на космически совалки и термодинамика. Участниците работят в отбори, включващи деца от различни държави – България, Гърция, Турция, Латвия, Казахстан. Обучението се провежда изцяло на английски език от специално подготвени треньори и специалисти.

снимка: СОУ „Отец Паисий“ - Габрово

снимка: СОУ „Отец Паисий“ – Габрово

Алекс и Теодор имаха възможността да облекат астронавтски костюми, да усетят имитирано състояние на безтегловност. Невероятно преживяване за тях бяха упражненията на реални тренажори за подготовка на астронавти.

лагер ИзмирСилно впечатлени са били от възможността да влязат в реплика на космическа совалка, да изпълнят мисия по нейното изстрелване и да наблюдават излитането й, разказаха още за преживяното двамата габровски ученици.

снимка: СОУ „Отец Паисий“ - Габрово

снимка: СОУ „Отец Паисий“ – Габрово

След преминаване на програмите Алекс и Теодор получиха сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

снимка: СОУ „Отец Паисий“ - Габрово

снимка: СОУ „Отец Паисий“ – Габрово

Участието в международната космическа седмица, заедно с техни връстници от целия свят, се реализира след класирането на есета, показващи тяхната запознатост с космоса.

снимка: СОУ „Отец Паисий“ - Габрово

снимка: СОУ „Отец Паисий“ – Габрово

Алекс писа на тема:„ НАСА технологии за изследване на Слънцето“, а Теодор – „Защо казваме на Луната – спътник и земна приятелка?“, информираха от габровското училище. Разработките на учениците бяха сред одобрените за получаване на частична стипендия, като останалата част от финансирането бе осигурена от ръководството на училището.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица