Свържи се с нас

Любопитно

Детската природна академия в Узана разкри тайните на гората и Балкана

Published

on

снимка: Росен Василев

снимка: Росен Василев

Пред десетки любопитни погледи на малки и големи отвори врати Детска природна академия. Тя е разположена в Посетителския информационен център в местността Узана – най-голямата планинска поляна в България. На официалното откриване присъства Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, както и символичният домакин – кметът на община Габрово г-жа Таня Христова.

снимка: Росен Василев

снимка: Росен Василев

Габровският кмет прие грижата за стопанисването и развитието на детската академия като „своя кауза”. Тя допълни, че интерпретаторските програми, разработени от квалифицирани специалисти, са много важни, защото именно чрез децата и тяхното възпитание ние имаме шанс да създадем един по-добър свят.

Към добрите пожелания и поздравления за създателите на Академията се присъедини и Министър Ивелина Василева, която призова да пазим природата, защото тя е „наша и на нашите деца”. „Децата са тези, от които ние можем да се учим. Общуването им с природата дава възможност за възпитаването на това отношение, което всички ние търсим и ценим.” – каза тя в своето приветствие.

снимка: Росен Василев

снимка: Росен Василев

Официалните гости прерязаха лентата с помощта на малки помощници – „мравка” и „язовец”, а после се включиха и в първата демонстрационна опознавателна игра, която показа същността на Детската природна академия – място, където децата да получат знания за гората, Балкана и техните обитатели, играейки и забавлявайки се.

Веселата игра увлече гостите и те неусетно и лесно разпознаха какви животни и растения обитават горите, поляните и скалите.

Детската природна академия „Узана“ е създадена от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) в партньорство с Община Габрово в място със запазена природа, заобиколено от два парка – Национален парк „Централен Балкан“ и Природен парк „Българка“.

Академията се състои от горска част – пътека, в която посетителите с помощта на опитни интерпретатори, ще могат да се докоснат до гората в нейната естествена среда, да се запознаят с „профилите” на вълка, мечката и елена, с „хотела” за насекоми и част за работа на закрито – специално обзаведени зали в Посетителския информационен център, където те имат възможност да се почувстват като лалугерчета, да научат повече за историята на Узана поляна, за защитените територии, да правят най-различни интересни експерименти и др.

Целта на Академията е да „обучава“ чрез преживявания, игри и творчество. Тя е подходяща както за краткосрочно пребиваващи малки групи деца с родители, така и големи групи от зелени училища и летни лагери от цялата страна и ще бъде отворена целогодишно.

Детска природна академия „Узана“ е създадена в рамките на проект, финансиран от Българо-швейцарска програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Тя е добър начин да се демонстрира връзката между разумното и устойчиво ползване на природата и нейното опазване, както и как това води до повишаване на приходите за местните хора.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 0887555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица