Свържи се с нас

Новини

Каква е визията ви за бившето училище „Радион Умников“?

Победителят ще получи 2 500 лв. и право да изготви работен проект

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Конкурс за идеен проект за обект „Преустройство на обществена сграда в общински център за работа с деца „Радион Умников“, обяви Община Габрово. Реконструкцията на бившето училище е един от обектите, включени в списъка с инвестиционни проекти, изготвянето на които се финансира чрез разработката „Техническа помощ за подготовка на Община Габрово за следващия програмен период 2014 – 2020“ по оперативна програма. Срокът за получаване на конкурсната програма, както и за подаване на идеите е до 16:30 часа на 1 септември 2015 г.

Сградата, която се предвижда да бъде преустроена в общински център за работа с деца в областта на културата и изкуствата, се намира на ул. „Радецка“ № 23 – в пешеходната зона на Габрово. През 1891 г. в нея е открито Умниковото училище. От 1896 г. се заема от Девическата гимназия до сливането й с Априловската гимназия през 1922 г. После там се помещава единствената габровска прогимназия „Радион Умников“. През 2000 г. е предоставена за ползване на Институт за повишаване на квалификацията. Сградата е двуетажна, с частичен подземен етаж. Приземният етаж се състои от различни по големина стаи, коридори и стълбищна клетка. Пристройката от 1911 г. е на по-високо ниво и е функционално отделена от основната част на сградата. Теренът е с площ от 1227 кв. м.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Предмет на конкурса е изготвяне на анализ за съществуващото положение: проучване и документиране на недвижимата културна ценност, в т.ч. допълнително архитектурно заснемане; конструктивна експертиза; обследване на съществуващите инсталации; фотодокументация и др. В идейния проект следва да се предвидят необходимите дейности за реставрация на сградата, запазвайки недвижимата културна ценност и предложение за съвременна намеса – адаптация за общински център за работа с деца в областта на културата и изкуствата. Да се проектират функционално необходимите учебни, административни, експозиционни, обслужващи площи и помещения. Изисква се проект за благоустрояване на прилежащото пространство – създаване на среда за допълнителни занимания и отдих на децата в свободната дворна площ. В цялост проектът трябва да се изготви в части: Архитектура, Конструкции, Електроинсталации, ВиК инсталации, Интериорен дизайн – обзавеждане, Озвучаване, мултимедийна техника и оборудване, ОВК, Енергийна ефективност, Геодезическа – ВП, ПБЗ, ПБ, КС.

След преглеждане от назначена техническа комисия, проектите ще бъдат оценявани от жури с представители на Община Габрово, САБ, КАБ, общински съветници и др. Оценката на проектите е комплексна и се състои от пет компонента – функционалност на решението, архитектурно-художествена стойност, реализъм на концепцията и възможност за етапност на реализацията, иновационен подход и икономическа целесъобразност на проекта.

Класирането – на първо място ще бъде класиран участникът, получил най-висока комплексна оценка. Максималният брой точки, които може да получи участник, е 10. Конкурсът е организиран като част от процедура за възлагане на обществена поръчка за услуга и се провежда по реда на чл. 90, ал. 1, т. 1 от ЗОП. Участникът, класиран на първо място, ще получи парична награда в размер на 2 500 лв. и право на договаряне на работен проект. Класираният на второ място ще получи парична награда от 1 000 лв. и право на договаряне за работен проект в случай че възложителят не се договори с класирания на първо място. Участникът, заел трето място, ще вземе награда от 500 лв. Финансовият ресурс, с който Община Габрово разполага за изготвяне на работен инвестиционен проект, е в размер на 27 800 лв. без ДДС.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Пълен достъп до документацията за участие в конкурса е осигурен на интернет страницата на Община Габрово – профил на купувача.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Областният управител на Габрово връчи почетен плакет на Клуб „Акро-арт“

Published

on

Областният управител Кристина Сидорова награди с почетен плакет за принос към развитието на спорта в област Габрово Клуба по спортна акробатика и батут „Акро-арт“.

Състезателите и треньорът им Юлиан Георгиев гостуваха в Областната администрация, където получиха отличието, коледни играчки и нов талисман за тима- плюшено мече, символ и на последната инициатива на администрацията за събиране на плюшени играчки за децата в неравностойно положение.

Плакетът им бе връчен за високите резултати, постигнати на световното първенство, което се проведе в София през миналия месец. 9 състезатели от габровския тим представиха страната ни: Христина Пенева, Мариела Пенева, Виктория Йовчева, Радост Пеева, Преслава Пенчева, Мирела Косева, Сияна Павлова, Цветин Стоянов и Александра Вакарелска. Мирела Косева и Сияна Павлова се представиха достойно и станаха световни вицешампиони в дисциплината батут-синхрон.

„Вашите успехи са част от емблемата на област Габрово и на България. Вярвам, че Ви очакват още много титли и постижения, с които да представите себе си, тима си, областта и страната. Пожелавам Ви здраве и да покорявате нови върхове!“, обърна се към тях областният управител Кристина Сидорова.

Тя се запозна лично със състезателите и разговаря с всеки един от тях за подготовката им, за премеждията, през които са преминали, и за емоциите, съпровождащи престижното състезание.

Треньорът Юлиан Георгиев благодари за гостоприемството и поясни, че достиженията на габровските спортисти са резултат от упорита работа и големи лишения. „В продължение на шест месеца състезателите тренираха усилено далеч от своите близки и семейства. Те съвместяваха натоварения график със задълженията си в училище и преодоляха редица препятствия, сред които и физическата болка“, допълни треньорът.

Капитанът Мариела Пенева връчи на областния управител колаж с медал и снимки от Световното първенство. Това бе последната надпревара на състезателката, която посвети 19 години от живота си на спорта, а в бъдеще ще се насочи към кариера на треньор.

Кристина Сидорова подчерта, че състезателите винаги ще намерят подкрепа в лицето на Областна администрация-Габрово и пожела на един от големите спортни клубове в областта още много поводи за гордост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Трагедия! Млад мъж полетя от висок блок в Габрово

Published

on

Млад мъж е скочил от жилищен блок на ул.“Свищовска“ в областния град, научи от свои източници „Габрово Нюз“.

Снимка от трагедията, случила се днес, 9 декември, преди обед, беше публикувана в социалните мрежи от потребител.

По непотвърдени данни мъжът е сложил край на живота си, политайки от 11-я етаж на сградата. Самоубиецът е издъхнал на място.

По наши сведения починалият е на 38-години от Габрово.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово съобщиха за „Габрово Нюз“, че по първоначална информация няма данни за престъпление.

Извършен е оглед. По случая има образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Топли пирожки, греяно вино, ядки и сушени чушки ни очакват на фермерския пазар в събота

Published

on

Топли-топли пирожки със сирене, месо или зеле ни очакват на 10 декември, събота, по време на Фермерски пазар „ОТ БГ“. Ще ги приготви магазин „Берьозка“, който е нов и нестандартен участник в базара и ще предложи кулинарни изкушения, които по принцип рядко присъстват на българската трапеза – традиционни за руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня.

Чудесен начин да попътуваме, без да излизаме от топлия си декемврийски дом. Каним ви в 10.00 часа на паркинга пред магазин BILLA до Спортна зала „Орловец“. Синоптиците обещават топъл ден – 14 градуса.

На фермерския базар ще намерите вино, мед, мляко и млечни продукти, месни деликатеси, произведени от малки местни ферми и производители, които познаваме добре и редовно участват в базара.

Разбира се, Коледа доведе и нови участници, които ще предложат баклава, тиквеник и сладкиши, ще има също греяно вино, ядки за коледната трапеза и вкусни сухи чушки за пълнене.

Ще намерите и масло от бял трън – чудесен начин за засилване и пречистване на организма – продукт с антиоксидантно, противовъзпалително и антитоксично действие! Имаме и предложения за коледни подаръци – изделия от дърво и плетени играчки.

Очакваме ви! Не забравяйте и да попълните и пуснете талон след своята покупка, за да участвате в томболата – торба пълна с вкусни продукти, произведени от участниците в базара.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица