Свържи се с нас

Новини

Инженерно образование и професионална реализация на младите инженери

Published

on

снимка: ТУ - Габрово

снимка: ТУ – Габрово

В началото на седмицата в Заседателната зала на Университетска библиотека се състоя семинар на тема „Инженерно образование и професионална реализация на младите инженери”. Събитието бе под егидата на Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС) в България, Съюза по електроника, електротехника и телекомуникации (СЕЕС), Технически университет – Габрово и партниращи институции от страната и чужбина.

Семинарът бе открит от Ректора на ТУ-Габрово – проф. дтн инж. Райчо Иларионов, от проф. дтн инж. Иван Ячев – председател на ФНТС в България и от зам.-областен управител на област Габрово – инж. Д. Валачев. Приветствено писмо към участниците бе представено от името на зам. -министъра на образованието и науката проф. К. Костадинов.

В семинара интересни доклади свързани с обучението и реализацията на младите инженери представиха доц. Ц. Ганкова (ТУ-Габрово), проф. И. Даков (ТУ-София), проф. С. Алексич (Университета в Ниш – Сърбия), проф. М. Репето (Политехника Торино – Италия), д-р А. Пойда (SIER – Румъния), акад. Я. Иванов (НТС-София), доц. Ч. Александров (ВМУ „Н. Вапцаров”-Варна), проф. Н. Михайлов (Русенски университет „А. Кънчев”), доц. С. Мирчев (СЕЕС) и д-р С. Пачеджиев (Младежка секция към ФНС в България).

Тематиката бе интересна и актуална, като в дискусията споделиха опита и проблемите при реализацията на завършилите млади инженери, колегите от Сърбия, Румъния, Италия и различни университети в България.

Представени бяха статистически данни за интереса към инженерното образование и реализация на завършилите на пазара на труда, които показват, че след третата година има над 70% реализация на завършилите млади инженери в отделните професионални направления.

Проблем остава ниският интерес на младите хора към инженерното образование, заради трудности по време на следването, както и големите очаквания на бъдещите работодатели към тях. Семинарът приключи с разглеждане на изложбата „Научните чудеса на Габрово”, разположена във фоаето на Университетска библиотека.

снимка: ТУ - Габрово

снимка: ТУ – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Ивелин Стоянов, водачът на ДБ, гласува в училище „Св.Св. Кирил и Методий“

Published

on

Традиционно Ивелин Стоянов, водачът на „Демократична България“, гласува в училище „Св.Св.Кирил и Методий“.

„Гласуването е най-сигурният начин гласът ти да бъде чут!“, заяви той.

„Гласувах за демократична и евроатлантическа България, в която управляват разумните хора. Гласувах за страна, в която децата ни искат да остават. Гласувах за съдебна реформа, която да направи така, че всички да бъдат равни пред законите. Гласувах за строго опазване на природата на България“, добави Ивелин Стоянов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Валери Митов гласува за социална и сигурна държава

Published

on

Водачът на листата на „БСП за България“ в Седми многомандатен избирателен район Габрово Валери Митов гласува за социална и сигурна държава. Той упражни своето право на вот машинно, в една от секциите на Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“, възпитаник на което е.

„Гласувах за повече млади хора в Габрово, за повече усмивки и за повече ведри лица! Гласуването е задължителната следваща стъпка към промяната, защото всеки глас е важен! Защото не трябва друг да избира вместо теб! Защото заедно можем да променим живота ни!“, заяви кандидатът за народен представител от левицата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Томислав Дончев: Гласувах с надежда, че България може да излезе по-силна от многото кризи

Published

on

„Гласувах с надежда, че България може да излезе по-силна от многото кризи.“ Това каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС в област Габрово и заместник-председател на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той даде своя вот в родния си град Габрово, заедно със своя син, който от тази година придоби правото на глас.

„Убеден съм, че денят на изборите е важен, защото показва кой каква подкрепа е получил, но денят след изборите е още по-важен, защото показва кой е по-мъдър. Смисълът на политиката е да се създава и съгражда, хората да усещат и виждат развитието. Точно в този момент България има нужда от мъдрост, опитност и грижа за хората, от управление, което е доказало, че може да превръща доверието в отговорност”, каза още Томислав Дончев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица