Свържи се с нас

Новини

Създават Интегрален професионален колеж в Габрово?

Управници, представители на бизнес и образователните среди дискутираха въвеждането на дуално образование в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Създаването на Интегрален професионален колеж в Габрово бе темата на дискусията, проведена между местния бизнес, представители на средните училища и професионални гимназии, Технически университет – Габрово, РИО, Габровската търговско-промишлена палата, КНСБ, Областна администрация и Община Габрово.

Срещата се състоя по инициатива на кмета Таня Христова и областния управител Николай Сираков на 6 юли в Ритуалната зала на Община Габрово. Целта е да се даде възможност на всички заинтересовани страни да обсъдят необходимостта от новата образователна структура, ползите от въвеждането на дуалното образование за нуждите на местния бизнес и специалностите, които ще се изучават в колежа. Ако идеята срещне широка обществена подкрепа, Габрово ще бъде пилотен град в развитието на 4-степенното образование, информираха от местната общинска администрация.

Интегралният професионален колеж ще бъде връзката между училищното и висшето образование. Той ще предоставя професионално образование за придобиване на четвърта професионално-квалификационна степен, която не се получава след завършването на професионалните гимназии или обучението в професионалните центрове. Ще се осигури обучение за специфичните ниски или в някои случаи средни ръководни функции в професионалните сфери.

Теоретичната част в образователния процес ще заема само 40%, останалите 60% ще бъдат отделени за практически знания и трупане на опит. Предвижда се основните преподаватели да са университетски, както и от средните професионални училища. Съществено място ще намерят и практиците от производствената сфера, които също ще влязат в ролята на учители.

Предстои втора среща между участниците в дискусията, която ще се фокусира върху избора на специалности. Те ще са свързани с индустриалния профил на града и региона.

Община Габрово се ангажира в изготвянето на анкета, която ще е насочена към местните фирми и всички заинтересовани страни. Анкетата ще провери какви са конкретните нужди на бизнеса от квалифицирана работна ръка в областта на металообработването, машиностроенето, строителството, производството на пластмасови изделия и всички отрасли, характерни за икономиката на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Търсиха наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата, е била проведена през миналата седмица на територията на Севлиево.

В хода акцията са били проверени 202 моторни превозни средства, 366 души, шест училищни дворове и три градски парка.

В резултат на полицейските действия са установени двама извършители на престъпления по линия „наркотици“, срещу които са образувани наказателни производства, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Две жени от Габрово са с КОВИД – 19

Published

on

Две жени от Габрово са новите два потвърдени случая на КОВИД – 19 за областта. Едната е на 37 години, а другата – на 48 г. Тези данни към 6 юли изнесоха днес за медиите от Регионалната здравна инспекция.

37-годишната жена е контактна на потвърден случай на коронавирус. Хоспитализирана е в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово и към момента е в добро общо състояние, без симптоми на вирусната инфекция.

48-годишната габровка към момента жената е в добро общо състояние, без симптоми на КОВИД – 19. Изготвено и връчено й е предписание за задължителна 14-дневна домашна изолация и лечение.

Екип от Дирекция „Надзор на заразните болести“ е предприел незабавно епидемиологично проучване в двете огнища на инфекция, уточняват още от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания до контактните лица на потвърдените случаи, за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Взет е носогърлен смив за изследване за КОВИД-19 от близки контактни лица на потвърдените случаи и е извършена организация за транспортиране на пробите до НРЛ „Грип и ОРЗ“ към НЦЗПБ София.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

50-годишна дама наду дрегера „като за световно“

Published

on

Безразсъдно пияна 50-годишна жена от Габрово бе хваната зад волана да шофира с почти 2 промила алкохол.

„Налятата до козирката“ дама остана без книжка за много дълъг период и ще получи солидна парична глоба, след като вчера, 6 юли, вечерта, около 17.30 часа бе спряна от екип на полицията, патрулиращ в района на кръстовището за дряновското село Скалско.

Погубилата разсъдък от алкохол шофьорка веднага била изобличена в нарушението щом свалила прозореца на автомобила си, за да предостави документите си за проверката, тъй като от нея се разнасяли силни миризми, навяващи на мисълта, че е имало употреба.

Видимо изглеждащата в неадекватно състояние, полюлявайки се и хълцукайки, „жената под градус“ надула дрегера, а отчетеният резултат потвърдил, че органите на реда не грешали в преценката си за нейното изпробване.

Дисплеят на техническото средство изписал резултат от 1,96 промила алкохол в количеството издишан въздух, които подпечатали лишаването й от правоспособност и изобщо не й попречили да седне да кара.

По случая е образувано бързо производство за управление на моторно превозно под въздействие на алкохол, като след приключване на работата, материалите ще бъдат изпратени на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица