Свържи се с нас

Новини

Ремонтират дефекти по тротоарите на ул. „Николаевска“

снимка: 04

снимка: Васил Колев

По време на извършените от Община Габрово финални инспекции по възстановителните работи, в рамките на етап 3 от рехабилитацията и разширяването на ВиК мрежата на гр. Габрово по проекта за водния цикъл, са констатирани участъци от ул. „Николаевска“ с дефектирали тротоарни настилки.

Констатираните недостатъци са свързани с частично изронване на фуги, зацапване на плочки с битумен материал на места и редки случаи на разместени плочки. В тази връзка са издадени инструкции на фирмата изпълнител за извършване на съответните корекции.

Предстои изпълнението на частични мерки по цялата дължина на улицата, в териториалния обхват на изпълнителя, за отстраняване на дефектите за негова сметка – ремонт на фуги, подмазване на фуги към сгради, почистване, пренареждане на разместени плочки, свързване на стария и новия тротоар на кръстовището с ул. Лиляна.

По отношение на тротоарната настилка на ул. „Николаевска“ следва да се има предвид наличието на фактори, свързани с изминалия период на активно използване на тротоарите по улицата, които са допринесли за сегашното им състояние.

Тук следва да се отчетат недобросъвестната експлоатация и неправомерното паркиране на автомобили върху тротоарните плочки, въпреки налаганите на нарушителите санкции, както и изпълнението на последващи, в случая частни инвестиции по полагане на кабелна мрежа, който се изпълняват в момента.

При реализацията на цялостната инвестиционна програма на проекта за водния цикъл, Община Габрово винаги се е стремяла в оптимална степен да съвмести ремонтните работи с други, външни на проекта благоустройствени мероприятия, именно с цел постигане на интегритет на изкопните дейности.

Благодарение на съвместни координационни действия с други инвеститори, в по-голямата част от обхвата на проекта, изкопните дейности бяха успешно съвместени с полагането на газификационната мрежа и окабеляване (в т.ч. и по ул. Николаевска), както и с благоустрояването на уличната мрежа в рамките на проекта за градска среда, изпълняван по оперативна програма.

В случая, към момента на ремонта на ул. „Николаевска“, конкретният кабелен оператор не е имал готовност за извършване на инвестиционната си програма. По тази причина, полагането на кабелна мрежа се извършва на този етап, по вече новоизградените тротоари на улицата, на база издадено разрешение от Община Габрово, съгласно Наредба 2 за използване и опазване на улиците, тротоарите, площадите, пътищата, мостовете, подлезите, парковете, лесопарковете и уличните насаждения на територията на община Габрово.

Следва да се има предвид, че дейността на кабелния оператор е регламентирана и подлежи на определени условия, и контрол. Съгласно Наредбата, кабелният оператор се задължава да възстанови разкопаните участъци и да почисти района за собствена сметка, като възстановяването се извършва с нови материали, съгласувани с Община Габрово, в конкретния случай – със същите тротоарни плочки. Завършването на възстановителните работи в указания в разрешението срок, се установява с констативен протокол, след което е приложим гаранционен срок за извършените дейности.

На ул. „Николаевска“ всички участъци от тротоарните площи, които Община Габрово е констатирала като дефектирали, ще бъдат откоригирани за сметка на изпълнителя. В допълнение, предвид приключването на строителните дейности в рамките на този строителен договор, в предвидения едногодишен срок за установяване и отстраняване на дефекти, ще бъде извършван и последващ мониторинг за състоянието на тротоарната настилка.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Децата от ДГ „Радост“ бяха директори за един ден

Малчуганите Александра Атанасова и Митко Банков участваха в традиционните дни на детско самоуправление

Децата от ДГ „Радост“ Александра Атанасова и Митко Банков станаха директори за един ден. На 4 и 5 декември за четиринадесети пореден път в ДГ „Радост“ бяха организирани „Дни на детското самоуправление“.

снимка: Община Севлиево

По традиция инициативата се провежда всяка година през месец декември и с нея се поставят основите на гражданската култура у децата. Така се усвояват и основните принципи при изразяване и отстояване на мнение, етика и поведение в отношенията, уважение към себе си и другите, правото на демократичен избор.

снимка: Община Севлиево

В ролята на директор за един ден тази година бяха Александра Атанасова от ДГ „Радост“ №1 и Митко Банков от ДГ „Радост“ № 2. Те посетиха Община Севлиево и споделиха със зам.-кметовете Красимира Йорданова и Калина Георгиева своите впечатления от управлението на детската градина. В непринуден разговор децата разкриха своите мечти и очакванията за подаръци от Дядо Коледа – малката Александра пожела да получи раница, а Митко си пожела детектор на лъжата.

снимка: Община Севлиево

Двамата директори представиха и своите виждания как трябва да изглежда детската градина на мечтите им. Малчуганите показаха на зам.-кметовете и проектите на своите учители в международното състезание „Наука на сцената“, което се проведе тази година в Португалия.

снимка: Община Севлиево

В края на срещата на двамата малки директори бяха връчени заслужени подаръци и сертификати за успешно еднодневно управление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

В очакване на Коледа да подадем ръка на Поли

Предколедно настроение цари в репетиционната зала на вокална формация „Upstream Voices“. Певците на Ценка Горалова очакват с нетърпение двата благотворителни концерта на 13 декември в зала „Възраждане“ – Габрово и на 19 декември в ДК „Мара Белчева“ – Севлиево.

„Подай ръка на Поли“ е благотворителната кауза, за която ще пеят младите таланти. В концертите ще се включат и малки танцьори от детски градини “ Дъга“ и „Пролет“.

7-годишната Полина Димова е с диагноза детска церебрална парализа. Детето е провело редица рехабилитации в различни болници в България, които обаче не дават резултат. Надежда на родителите на Поли дават няколко процедури в Турция, след които се забелязва значително подобрение.

За да продължи то, трябва да продължат и рехабилитациите, които струват 2280 евро за месечен курс. До този момент семейството на Поли успява със собствени средства да покрие част от рехабилитационните курсове, закупуването на шини, очила, вертикализатор и всичко друго, което е необходимо за лечение и подобряване на двигателната ѝ активност.

За тях надежда има и в операцията на стволови клетки, за която вече имат изготвена оферта на стойност 40 000 долара. За съжаление, вече не могат да се справят сами. Нека заедно подкрепим малката Поли в борбата и за по-добър живот и по-щастливо детство.

Зареди още

Икономика

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Португалия

От ученическа практика в португалския град Брага се завърнаха четиринадесет възпитаници на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Това бе и поводът да разговаряме с тях за впечатленията им от работата, хората и културата на страната, в която прекараха две седмици.

„Научих много нови неща, подобрих уменията си по английски език, създадох нови приятелства и прекарах едно страхотно време. Работих в счетоводна кантора – подреждахме счетоводни документи по месеци и дати. Хората, с които работих, бяха много добри и учтиви. Впечатлена съм от това колко са вярващи хората в Португалия. Само в града, в който бяхме, има 87 църкви, които озвучаваха Брага. Посетихме също и столицата Лисабон, Порто, Фатима и Виана до Кастело. Тези градове ми направиха изключително впечатление с чистотата си, красивите си градини, културни и исторически забележителности. Всеки ден се забавлявах много и научавах нещо ново“, сподели Жанина Божинова от 12 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

„Аз също се запознах с много хора и с доста от тях станахме приятели. Упражнявах много английски език и сега вече съм сигурна, че ще мога да се справя, ако ми се наложи да работя в друга страна. По време на практиката в хотела „Moon and Sun“ посрещах гостите за закуска, поздравявах ги и ги питах в коя стая са настанени. Някои от тях бяха много любезни и се интересуваха от къде съм и какво правя в Брага. На ден общувах с около 20 гости. След като приключеха със закуската, моята задача бе да отсервирам. Първият ден бях притеснена дали ще се справя с езика, но с учудване разбрах, че португалският ми колега не говори много английски и аз сама трябваше да разговарям с гостите“, разказа Биляна Колева от 12 „Г“ клас, специалност „Кетъринг”.

„Пътуването до Португалия ми даде възможност да науча повече неща, свързани с това, с което искам да се занимавам и ми даде огромната възможност да науча и да се срещна с културата и организацията в хотелите и ресторантите в Португалия. Това беше невероятно изживяване за мен, което бих изживяла отново с удоволствие. Хората винаги посрещат с усмивка на лицето и винаги са готови да ти помогнат, и да те научат на всичко, което ти е необходимо. Работих в „Vila Garden“ и бих казала, че за мен това беше най-страхотното място, на което можех да прекарам работното си време. Удивена съм от обстановката, която ми предложиха и от служителите в хотела. Създадох много приятелства, които поддържам и до днес. Туристическите дестинации, които посетихме все още са пред очите ми. Любимата ми дестинация беше Viana do Castelo, където гледката беше повече от удивителна. Разбира се, това нямаше да бъде така, ако не бяха и нашите екскурзоводи и нашите страхотни учители, които ни помагаха във всичко. Португалия е много красива държава със страхотна история“, сподели и Цветелина Събева, 10 „В“ клас, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“.

Екип по проекта: Миглена Пройнова, Вера Димова.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица