Свържи се с нас

Новини

Габровските управници бедни като „църковни мишки“. Депутатите ни по-заможни!

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Свободен достъп до имуществените декларации на управляващите даде Сметната палата. Срокът за подаване на ежегодните декларации е 30 април, като до 31 май могат да се правят корекции в тях. Когато няма промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране, лицата подават уведомление. Публикуваме какво е благосъстоянието на габровските народни представители и местни управници.

Местна власт.

Кметът на Габрово Таня Христова е декларирала два апартамента и парцел в града, придобити през периода 1996 – 2007 г. Заедно със съпруга й габровският кмет е съсобственик на два мотоциклета и два леки автомобила на обща стойност 30 300 лв., придобити от 2007 до 2010 г. Няма влогове, но за сметка на това мъжът на Христова има два кредита в размер на 25 000 лева. Приблизително толкова е и сумата, която тя е получила от командировки от Националното сдружение на общините в Република България за участие в Комитета на Регионите – Брюксел. Кметът няма декларирани налични парични средства.

Новият заместник – кмет на общината Николай Меразчиев е собственик на 2 апартамента, къща в Музга и лек автомобил VW. И той като началника си няма декларирани влогове, но за разлика от Таня Христова няма кредити. Останалите двама заместници на габровския градоначалник Нела Рачевиц и Климент Кунев, и председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева са подали уведомление, че нямат промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране.

Същата е ситуацията при ръководството на Областна администрация – Габрово, като Николай Сираков и неговите заместници Добромир Валачев и Иглика Иванова – Събева, които нямат промяна в имущественото си състояние и са подали само уведомление.

Депутати.

За разлика от местната власт, габровските народни представители изглеждат далеч по-заможни. Изключение „прави“ дългогодишният депутат на ДПС Четин Казак. Справката в Сметната палата показва, че той няма нищо за деклариране, освен заем от 100 000 лева и „скромните“ 3 430 лв. доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество.

С дялове в четири апартамента – три в Габрово и един в София, гараж в столицата, къща с двор в село Долни Томчевци, плюс трайни насаждения и други може да се похвали депутатът Добромир Проданов, придобити от 1998 до 2010 г. Избраникът на народа е декларирал три превозни средства – два джипа Митсубиши Паджеро, придобити през 2012 г. и товарен Фолксваген Кади. Във финансово отношение Проданов демонстрира значимо присъствие. Пред Сметната палата той е декларирал общо 105 000 лв. от заплата, дивидент и спестявания. Справката показва още, че юристът държи в банка седем влога, в различна валута, възлизащи общо на 109 446 лева. Има дялове и акции в две фирми, и  3 440 лв. доходи от друга стопанска дейност, плюс 1 963 лв. доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество.

Народният представител Кирил Добрев има два апартамента и две парко места към тях в София, и къща с двор в Гоце Делчев. Наличните му парични средства са 4 500 лв., а осемте му банкови влога в лева и валута възлизат на 46 098 лв. Няма заеми, но за сметка на това съпругата му притежава две кредитни карти. Той има 55 % дялово участие в дружество с ограничена отговорност. От други трудови правоотношения Добрев е получил 1 130 лв., а съпругата му – 46 228 лв.

Четвъртият габровски депутат Цветомир Михов е посочил апартамент в Габрово, парцел и урегулиран поземлен имот в село Гергини, придобити през периода 2002 – 2010 г. Единственият деклариран автомобил е Фиат Пунто, собственост на съпругата му. Михов няма налични парични средства, разполага само с 20 000 лв. банков депозит, който отново е на жената до него. Депутатът е ползвател на кредитна карта, в размер на 29 337 лв. Декларирал е и  34 % дялово участие в дружество с ограничена отговорност, а 1 129 лв. са доходите му от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност.  

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НЧ „Развитие-1870“ обявява конкурс за поезия „Аз, глас и съвест на епохата“

Published

on

Конкурс за поезия „Аз, глас и съвест на епохата” обявява народно читалище „Развитие-1870”. Участниците могат да изпратят до три непубликувани стихотворения. Творбите трябва да представят искрите, огъня и вълнението на нашето време.

Изпратилите стихотворения ще бъдат класирани в две групи – до 18 години и над 18 години.

Конкурсът е явен и се провежда онлайн в рамките на един месец. Наградените ще бъдат обявени на 31 август в сайта на читалище „Развитие-1870” – http://chitalishte-razvitie.net/ и Фейсбук страницата.

Тричленно жури ще присъди парични и предметни награди. Всеки участник може да изпраща произведенията си – с име, адрес и телефон за връзка, на chitalishte_razvitie@abv.bg. Крайният срок за участие е 16 август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

10 000 души на Узана Поляна Фест

Идеи в полза на природата, богата лекционна програма,
еко и биопроизводители, духовни практики, йога и
свобода посрещнаха хората на най-високата билна поляна
в България в шестото издание на фестивала.

Published

on

Около 10 000 души бяха част от фестивала Узана поляна фест, който се проведе от 23 до 25 юли в местността Узана над Габрово.

Три дни поляната беше дом на зелените идеи и практики и ни показа, че е нужно малко да поспрем, малко да се обърнем към себе си и да поработим, за да постигнем онази мечтана хармония с природата и ненамеса в нейните дела.

150 палатки имаше само в специално обособената за това зона, но узанското градче се беше разпростряло из цялата местност.

20 бяха официалните лекции и презентации. Безброй – неофициалните срещи за споделяне на опит, съвет, обмяна на идеи и общи бъдещи планове.

Имаше и различни видове йога, паневритмия, танци, медитации, дихателни практики, гонг. 25 бяха земеделските производители и фермери, а 10 еко и биопроизводителите, от които посетителите можеха да си купят плодове и зеленчуци, мед, биокозметика, пестил, мляко, сирене и кашкавал, сладка, лютеници, месни изкушения. Занаятчиите, освен своите произведения, споделяха и уменията си в многото работилници – по грънчарство, плетене, правене на сапуни и свещи, шиене.

570 души избраха организирания транспорт от Габрово до Узана, за който Община Габрово използва новите си екологични автобуси.

Екип от доброволци се грижиха за разделното събиране на отпадъците, чистотата на мобилните кошчета и помагаха в информационния и презентационния център.

Хората бяха изключително отговорни към природата и наистина се постараха да не оставят следи – пихме сок в стъклени буркани с макаронени сламки, кафето ни беше в ядливи чашки, а пластмасата и стъклените бутилките строго следваха своя път, разделени в различните по цвят чували.

Кучетата бяха наистина много и показаха защо ги наричаме най-добрия приятел на човека. Намерихме и други приятели – кукумявката Блага и керкенезът Владко, които със своите истории „разказваха“ защо е нужно да пазим дивите животни и как можем да им помогнем при нужда.

А най-щастливи бяха децата – оставени да тичат, играят, творят, учат чрез практика и пускат хвърчила на прохладния планински въздух. Узана Поляна фест вече има своето място в събитийния календар на Община Габрово и очаква своето следващо издание през 2022 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Демонстративен турнир по плуване за Празника на Плачковци

Published

on

Във връзка с традиционния празник на Плачковци, Община Трявна организира Демонстративен плувен турнир на басейна в града.

Старт на състезанието ще даде кметът на Трявна Силвия Кръстева – на 1 август от 11.00 часа.

Турнирът включва 4 дисциплини: щафета 6 х 20 – делфин, с начало от 11.00 часа; 100 метра свободен стил – за състезателни групи (25 – 44 год.; 45-64 год.; над 65 год.) – от 11.15 часа; щафета 4 х 20 под вода – Смесени отбори от 4 състезатели – от 11.45 ч.; унгарска топка – отбори от трима състезатели – от 12 ч.

Желаещите да участват в Турнира могат да се запишат до петък, 30 юли на тел. 0883481291.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица