Новини
„Пречиствателната станция за питейни води на Габрово е най-добрата в България“
„Пречиствателната станция за питейни води на Габрово е най-добрата в България“, каза инж. Шосе Педроса, ръководител на екипа на консорциум „Чиста вода Габрово 2012“, изпълнил проектирането и реконструкцията на Пречиствателната станция за питейни води на Габрово /ПСПВ/.
На финала на дейностите по обекта, той представи въведените подобренията в началния елемент по пътя на водата, с които се постига подобрена надеждност на питейното водоснабдяване на град Габрово.
Г-н Педроса, как беше изпълнена реконструкцията на станцията?
Преди реконструкцията, станцията работеше на едностъпална схема на пречистване – чрез филтрация и дезинфекция, с доста стара и амортизирана автоматизация и с ниска енергийна ефективност. Започнахме обновяването с действия по всяко едно стъпало – от входния кран на станцията, който бе заменен с нов – с възможност за регулиране на входния поток. Изградена бе нова сграда със съоръжения за микропрецеждане, което не съществуваше преди това, както и ново съоръжение за първично утаяване на водата през ламелен утаител. Рехабилитирани бяха старите пясъчни филтри за филтрация на водата.
Това, което изпълнихме, всъщност граничи с ново строителство, защото само бетоновата конструкция на съоръженията е запазена, всичко останало е абсолютно ново. Инсталирана е нова система за дезинфекция на водата, реконструирани са изцяло буферните резервоари преди изхода към града на питейната вода. Подменени са всички тръбопроводи в рамките на станцията, от вход до изход, старите тръбопроводи бяха на 30-40 години. Обновени са съществуващите сгради на станцията. Автоматизацията е напълно подменена с нова, има и нова система за контрол и диспечеризация на процесите. И не на последно място бе изградено напълно ново утайково стопанство, където се пречистват водите от технологичните процеси, защото съществуващото беше доста старо и амортизирано. Реално направихме една чисто нова станция, на база на старата такава.
Каква е най-модерната, иновативна технология, която ще функционира на ПСПВ?
Всички нови съоръжения, монтирани на станцията, са модерни и на най-високо технологично ниво. Колкото и нескромно да звучи, това е съоръжение, което покрива изискванията на всяка една европейска станция, смятаме, че в България тя е най-добрата станция за питейни води.
Най-големите предизвикателства, които срещнахте по време на изпълнението на проекта?
Имахме доста сериозни проблеми, започвайки с климатичните условия – дълги дъждовни периоди, аварийни ситуации, силен снеговалеж през октомври миналата година. В процеса на работа сложното беше, че трябваше да действаме в ситуация, в която станцията денонощно не спира да работи. Трябваше да предвиждаме байпасни и временни връзки, спирания на водата, нужна беше добра координация с оператора и голяма точност при реализиране на дейностите, за да не остава градът дълго време без вода – сложен процес беше.
Какви ще бъдат екологичните ползи за Габрово, след реконструкцията?
Много са! След реконструкцията, водата ще бъде с още по-добри качества, енергийна ефективност също е подобрена. Значително намаля и консумацията на електричество, благодарение на новите модерни съоръжения. Загубите на вода намаляха след подмяната на всички тръбни разводки и рехабилитацията на буферните резервоари. Всъщност, това е грижа за водата, защото тя не е невъзобновяем източник.
С какво ще запомните обекта в Габрово?
С това, че беше изключително труден, но в същото време с чудесен резултат.
Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730
Новини
Днес е вторият ден от Коледа – Денят на бащата
Вторият ден на Коледа – 26 декември, е Събор на Пресвета Богородица. В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Богородица, родила Спасителя.
В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.
По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е честван през 1997 г.
Към Коледните празници се числи и Стефановден – на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.
Със Стефановден завършват Коледните празници.

Новини
Честито Рождество Христово!
Рождество Христово или още Коледа е един от най-големите църковни празници. На него християните честват рождението на Исус Христос. Според Евангелието от Лука това става в град Витлеем в провинция Юдея.
Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Коледа е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.
Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий (6 в.) изчислява, че Христос е роден в 754 г. от основанието на Рим.
Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Исус, майка Му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват във Витлеем, родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издава заповед за преброяване на населението в империята — в границите ѝ тогава се намира и Палестина. Всеки трябва да се запише в родното си място. Мария и Йосиф не могат да намерят място в страноприемницата и затова се подслоняват в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламва необикновена светлина, явява се ангел, който съобщава на намиращите се наблизо пастири, че е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са и първите, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.
Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Христо, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

Новини
Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!
Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.
Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.
На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.
Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.
Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.
Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.
На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.
До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.
Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.
От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).
През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.
Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.
Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

-
Кримипреди 4 дниПиян водач без книжка причини тежка катастрофа със загинал край Севлиево
-
Кримипреди 4 дниОставиха в ареста един от двамата, „шетали“ из цяло Габрово
-
Новинипреди 5 дниОбластна среща акцентира върху ранното включване на децата в образованието
-
Новинипреди 3 дниБъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!
-
Новинипреди 4 дниВиктор Меразов е Спортист на Габрово за 2025 година
-
Новинипреди 2 дниЧестито Рождество Христово!
-
Новинипреди 14 часаДнес е вторият ден от Коледа – Денят на бащата






