Свържи се с нас

Новини

„Организирана приятелска група“ печели обществени поръчки в Габрово!

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Частна фирма, в която до скоро дялово участие е имал депутатът Цветомир Михов, печели обществена поръчка на стойност 119 800 лева в Габрово. На пръв поглед нищо скандално, но впускайки се в детайлите на последния договор между Община Габрово и юридическото лице, обявено за победител в процедурата, фактите се оказват прелюбопитни.

Предмет на поръчката е „Осъществяване на услуги по сервизно обслужване и поддръжка на МПС-та, както и доставка на необходимите авточасти по две обособени позиции: Обособена позиция №1 „За нуждите на ОП „Благоустрояване“ и обособена позиция №2 „За нуждите Община Габрово и други второстепенни разпоредители с бюджет“.

Общо четири различни фирми са подали документи за участие, но поради несъответствие две от тях са отстранени, а на третата са изискани допълнителни декларации.

Според Комисията, провела поръчката, в състав: председател – бивш общински съветник и настоящ организационен секретар на ГЕРБ в Габрово Хилда Цвъркалева, нейният заместник Момчил Дончев – брат на вицепремиера Томислав Дончев, и служители на Община Габрово, доскорошната фирма на Михов е заслужила максимален брой точки и е избрана за изпълнител на публичния харч.

Справка, извършена в Регистъра за обществените поръчки, показва че това не е първата поръчка, която печели доскорошната депутатска компания. Само преди няколко месеца 81 049, 34 лв. влизат в касата на  автосервиза, който се помещава на един и същи адрес с фирмата със сходно наименование ( виж IV. т.11), собственост на известния с невъздържания си нрав депутат.

Освен доставка на авточасти и поддръжка на МПС-та, фирмата снабдява и с гуми Общинския пътнически транспорт на Габрово. Същата печели обществена поръчка през 2014 г. на стойност 79 200 лева, с ДДС, и става основен доставчик на ОПТ – Габрово. Само да припомним, че управител на общинската фирма е друг изявен дарител и член на управляващите в нашия град.

Впечатление прави партийната обвързаност между участник и възложител в споменатите дотук обществени поръчки. Любопитен факт е и че вторият заместник – директор на Общинското предприятие „Благоустрояване“ Диян Кехайов е виден активист на младежката организация  на ГЕРБ – Габрово. Същото важи и за ОПТ, където общинският съветник от мнозинството Димитър Димитров е ключов служител.

За съжаление можем да констатираме, че в Габрово явно ставаме свидетели на „организирана приятелска група“, печелеща редица обществени поръчки, с класирани участници в процедурите, според критерий „най-близки до управляващите“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НЧ „Развитие-1870“ обявява конкурс за поезия „Аз, глас и съвест на епохата“

Published

on

Конкурс за поезия „Аз, глас и съвест на епохата” обявява народно читалище „Развитие-1870”. Участниците могат да изпратят до три непубликувани стихотворения. Творбите трябва да представят искрите, огъня и вълнението на нашето време.

Изпратилите стихотворения ще бъдат класирани в две групи – до 18 години и над 18 години.

Конкурсът е явен и се провежда онлайн в рамките на един месец. Наградените ще бъдат обявени на 31 август в сайта на читалище „Развитие-1870” – http://chitalishte-razvitie.net/ и Фейсбук страницата.

Тричленно жури ще присъди парични и предметни награди. Всеки участник може да изпраща произведенията си – с име, адрес и телефон за връзка, на chitalishte_razvitie@abv.bg. Крайният срок за участие е 16 август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

10 000 души на Узана Поляна Фест

Идеи в полза на природата, богата лекционна програма,
еко и биопроизводители, духовни практики, йога и
свобода посрещнаха хората на най-високата билна поляна
в България в шестото издание на фестивала.

Published

on

Около 10 000 души бяха част от фестивала Узана поляна фест, който се проведе от 23 до 25 юли в местността Узана над Габрово.

Три дни поляната беше дом на зелените идеи и практики и ни показа, че е нужно малко да поспрем, малко да се обърнем към себе си и да поработим, за да постигнем онази мечтана хармония с природата и ненамеса в нейните дела.

150 палатки имаше само в специално обособената за това зона, но узанското градче се беше разпростряло из цялата местност.

20 бяха официалните лекции и презентации. Безброй – неофициалните срещи за споделяне на опит, съвет, обмяна на идеи и общи бъдещи планове.

Имаше и различни видове йога, паневритмия, танци, медитации, дихателни практики, гонг. 25 бяха земеделските производители и фермери, а 10 еко и биопроизводителите, от които посетителите можеха да си купят плодове и зеленчуци, мед, биокозметика, пестил, мляко, сирене и кашкавал, сладка, лютеници, месни изкушения. Занаятчиите, освен своите произведения, споделяха и уменията си в многото работилници – по грънчарство, плетене, правене на сапуни и свещи, шиене.

570 души избраха организирания транспорт от Габрово до Узана, за който Община Габрово използва новите си екологични автобуси.

Екип от доброволци се грижиха за разделното събиране на отпадъците, чистотата на мобилните кошчета и помагаха в информационния и презентационния център.

Хората бяха изключително отговорни към природата и наистина се постараха да не оставят следи – пихме сок в стъклени буркани с макаронени сламки, кафето ни беше в ядливи чашки, а пластмасата и стъклените бутилките строго следваха своя път, разделени в различните по цвят чували.

Кучетата бяха наистина много и показаха защо ги наричаме най-добрия приятел на човека. Намерихме и други приятели – кукумявката Блага и керкенезът Владко, които със своите истории „разказваха“ защо е нужно да пазим дивите животни и как можем да им помогнем при нужда.

А най-щастливи бяха децата – оставени да тичат, играят, творят, учат чрез практика и пускат хвърчила на прохладния планински въздух. Узана Поляна фест вече има своето място в събитийния календар на Община Габрово и очаква своето следващо издание през 2022 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Демонстративен турнир по плуване за Празника на Плачковци

Published

on

Във връзка с традиционния празник на Плачковци, Община Трявна организира Демонстративен плувен турнир на басейна в града.

Старт на състезанието ще даде кметът на Трявна Силвия Кръстева – на 1 август от 11.00 часа.

Турнирът включва 4 дисциплини: щафета 6 х 20 – делфин, с начало от 11.00 часа; 100 метра свободен стил – за състезателни групи (25 – 44 год.; 45-64 год.; над 65 год.) – от 11.15 часа; щафета 4 х 20 под вода – Смесени отбори от 4 състезатели – от 11.45 ч.; унгарска топка – отбори от трима състезатели – от 12 ч.

Желаещите да участват в Турнира могат да се запишат до петък, 30 юли на тел. 0883481291.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица