Свържи се с нас

Любопитно

Празникът на хвърчилата в Габрово ще стане традиционен

Published

on

11414573_10153402490574776_713722769_n

Съвсем скоро в Габрово се проведе първия за града ни „Празник на хвърчилата“, който предизвика голям интерес и създаде много позитивни емоции сред габровци. За пътя от една идея до нейната реализация, за радостите и трудностите, когато работиш в името благородни каузи, разговаряме с Калина Христова, част от Фондация „Европейски център за иновации, образование, наука и култура”, организатор на празника и редица интересни събития в нашия град.

Преди седмица се проведе първият в Габрово празник на хвърчилата, може ли да ни разкажете малко повече за инициативата, как ви хрумна идеята, труден ли беше процесът на реализация?

11419744_10153402490534776_1960976599_nИнициативата възникна от наше обучение с учители и тяхното тревожно наблюдение, че агресията в училище е нараснала драстично. След разговор с колеги психолози и проучване, стигнахме до извода, че причината се крие най – вече в загубата на контакт и връзка между децата и родителите. Родителите забързани в своето ежедневие, не прекарват достатъчно време с тях, а децата искат бъдат част от общност, да се докажат, но няма пред кого. Учителите вече не са с такъв авторитет пред тях и липсата на контакт с родителя става още по – осезаема. Именно оттам тръгна идеята да сформираме поредица от инициативи, резултатът от които да са семейни празници, по време на които деца и родители да могат да спортуват заедно и да се забавляват.

Започнахме с кампания за събиране на детски играчки за детски градини в община Марица, а финалът беше да организираме празник, по време на който, родители и деца да прекарат няколко часа заедно. Резултатът беше повече от задоволителен. Дойдоха много хора, видяхме десетки усмивки и най – радостното беше как малки и големи пускаха хвърчила заедно. Ние от Фондация „Европейски център за иновации, образование, наука и култура“ искаме искрено да благодарим на г-н Христо Елмазов, който ни позволи да ползваме поляната на Градище безвъзмездно и на ръководството на ЦДГ „Слънце” в лицето на г-жа Трикова, с които заедно осъществихме кампанията за събиране на играчки, пускахме хвърчила, рисувахме и се забавлявахме заедно.

Колко деца се включиха в празника на хвърчилата? Имате ли идея да се превърне във фестивал, да влезе в събитийния календар на Габрово?

Поляната беше пълна, имаше над 100 деца. Планираме догодина да направим много по – голямо и мащабно събитие. Тази години поставихме основите. Догодина се надяваме да дойдат още повече семейства, защото родители, които инвестират времето и енергията в децата си, инвестират не в само на семейството си, а инвестират в бъдещето на нашия град.

10466677_10153402490569776_1556120974_n

Вашата фондация е известна с това, че организира различни и много интересни инициативи. Какво има заложено във Вашия календар?

Тепърва предстоят поредица от събития, ориентирани към семействата – деца и родители да спортуват и да се забавляват заедно. В края на август подготвяме „семейни игри.” Не толкова спорт в чистия смисъл на думата, а игри които сплотяват, обединяват, които те „карат” да прекарваш повече време заедно със семейството си . Самите деца свикват да са част от общност, приемат се като част от нещо голямо. От Септември продължаваме с обученията на младежи в Клуба по предприемачество.

Със собствени сили ли организирахте събитията? Получихте ли помощ от институциите?

Работим в партньорство с много организации в Габрово, в страната, но инициативите финансираме самостоятелно. За нас това е част от нашата мисия да подпомогнем младежите и да зарадваме децата. Искаме да видим Габрово по – добър и по – красив. Няма нищо по- красиво от това да видиш децата усмихнати и очите им да греят от радост. Живеем за децата и искаме те да се развиват и остават тук при родителите си, в нашият град. Ако се наложи бихме потърсили помощ. Проектите, които изпълняваме нямат за цел печалба. Пак искам да подчертая, че всички проекти, които реализираме са с благотворителен характер. Миналата година имахме проект, финансиран от програма „Младежки дейности” на Община Габрово и този проект, беше по идея на младежите от БЧК и доброволците от двете организации го осъществиха. Всички останали инициативи се осъществяват и финансират от дейности на нашата фондация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица