Свържи се с нас

Новини

„Чичовци“ на сцената на Априловската гимназия

Националната Априловска гимназия с нова постановка на едноименното произведение „Чичовци” на Иван Вазов.

Published

on

снимка: Симона Иванова

Ученици от Национална Априловска гимназия представиха пред публика новата си постановка на едноименното произведение на Иван Вазов „Чичовци“.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Представлението, се състоя в началото на седмицата в Актовата зала на гимназията. То е част от дейността на клуб „Млади възрожденци“, а театралната трупа, изявила се в събитието, е част от членовете на клуба, както и ученици от 9, 10 и 11 клас.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Сценарист и режисьор е единадесетокласникът Калоян Христов, който с подкрепата на своя класен ръководител г-жа Владилена Катевска, продължиха заедно традицията за развитие на младите таланти.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Гостите в залата имаха честта да наблюдават няколко епизода от частта „Общество”“ на Вазов. Идеята е да се пренесат към едно отминало време, което разкрива възгледите, идеалите и взаимоотношенията на българите.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Тези качества са в основата на българското и до днес не са се променили, а само са се осъвременили. Действията се развиват, след като епитропите в селото са избрани, но покрай тази новост възникват безброй разговори и мнения между героите.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Преди дни актьорският състав засне сцените пред музея „Дечкова къщa“ в Габрово, с което ще вземе участие в един от престижните конкурси, свързан с Вазовото творчество.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Специално за „Габрово Нюз“, сценаристът и режисьор на пиесата Калоян Христов, сподели впечатленията си от нея и какво му предстои за напред. Ето какво заяви той:

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Как възникна идеята за точно това произведение на Вазов?

– Идеята да направя постановка точно на „Чичовци“ възникна спонтанно, след като го изучавахме в училище, тъй като то е включено в учебната програма по литература за 11 клас. Реших да направя сценарий и споделих това с преподавателя по литература и мой класен ръководител Владилена Катевска, която подкрепи идеята ми и заедно с нея успяхме да сътворим крайния продукт, който представихме.

Защо избрахте именно него?

– Вазов е автор с изключително пъстър, а днес вече и архаичен език и според мен неговите текстове носят със себе си послания, актуални и до днес!

Какви бяха основните Ви цели при осъществяването на такъв тип спектакъл?

– Всъщност моите цели бяха няколко. Едната беше експеримент дали публиката, преобладаваща от млади хора, би разбрала архаичния български език от времето на „чичовците“ и другото, което е и основното послание на пиесата, е че макар периодът, който представя тя да е отминал преди много време, нравите на хората не са се променили, а само осъвременили!

По какъв начин избрахте актьорите, направили представлението, така внушително?

– Доста мислих, когато подбирах актьорския състав и се спрях на определени хора, с които споделих идеите си. На тях те им допаднаха и с радост приеха да се включат в изграждането на постановката! С течение на репетициите, усещах как те постепенно се мотивираха все повече и другото нещо, което е най важно, правиха това с удоволствие и ентусиазъм. Благодарение на техните усилия и труд моята идея просъществува!

Какво е посланието, което ще оставите на поколенията след вас?

– Посланието, което бих им оставил е никога да не се пускат по течението и винаги да бъдат търсещи и целеустремени. Да създават нови неща, които да оставят след себе си! Живеем във времена, в които не трябва да бъдем пасивни, а да помагаме и на себе си и на околните. Мисля, че както ние, така и те не трябва да се поробваме изцяло на „модерния“ свят, а да поглеждаме и към историята, защото част от нея е актуална и днес, както видяхте.

Знам, че предстои още едно представяне в актовата зала, както и участие в конкурс. Смятате ли, че това поставя едно ново начало в кариерата и развитието Ви?

– Правилна ви е информацията! Да, ние филмирахме постановката в автентична обстановка в музея „Дечкова къща“ към Регионалния исторически музей в Габрово, към които отправям големи благодарности за помощта, която оказаха. И също така на Община Габрово, за осигурените костюми. Конкурсът, в който ще вземем участие е посветен на 165 години от рождението на Иван Вазов и 85г. от къщата музей в Сопот. А на местно ниво следващото участие е идната сряда в НАГ, тъй като не можем да поберем всички зрители наведнъж! Разбира се, човек трябва да тръгне от някъде и да смятам, че това е едно хубаво начало и за мен, а и за всички, които взеха участие.

Какви са вашите стремежи и желания за близкото бъдеще?

–  Моите стремежи за бъдещето са да продължавам да творя и да опознавам литературата, да помагам с каквото мога на Национална Априловска гимназия и да достигна към професията, която съм се насочил! След като успяхме да направим този проект имам някои идеи и за по-нататъшни изяви, които бих реализирал. И разбира се както всички хора и аз имам мечти, но за това са мечти за да бъдат лични, така че обърнахме внимание на стремежите!

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Занималня за вашето дете SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТОСвържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Новини

Оскверниха паметника на Рачо Ковача в центъра на Габрово

Published

on

*Снимки: Радослав Първанов Фотография.

Паметникът на основателя на Габрово, който се намира в корито на река „Янтра“ в центъра на областния град, е осквернен от неизвестни към този момент лица. За извършеното посегателство информира Радослав Първанов, кореспондент на БТА.

Върху главата на паметника на Рачо Ковача има поставени бетонни парчета, подредени едно върху друго, а под тях се показва метална лъжица. Освен това в дясното ухо на статуята се вижда натъпкана угарка от цигара, а главата на бронзовата композиция е залята с неизвестна течност.

Пред БТА от Община Габрово заявиха, че осъждат категорично този вандалски акт спрямо един от символите на града, а предметите, поставени върху главата на фигурата на Рачо Ковача ще бъдат премахнати. От Областната дирекция на МВР – Габрово също посочват, че са информирани за деянието и тече проверка.

Паметникът на Рачо Ковача е уникален за България, тъй като е единственият паметник, построен в река. Той е издигнат върху скалата „Грамадата“ срещу моста „Игото“.

Рачо Ковача е основателят на Габрово, като според легендата от габъровото дърво над неговата работилница произлиза името на града.

Рачо Ковача, по произход от Боженци, се премества в Габрово, където първоначално подковава конете на керванджиите и ремонтира каруците им. С времето създава семейство и по неговия пример се преселват и други.

Паметникът на Рачо Ковача, изработен от бронз от скулптора Любомир Далчев, изобразява здрав мъж, държащ в едната си ръка ковашки чук, а в другата клещи, хванали парче метал върху наковалня.

По случай Деня на Габрово, паметникът бива преобличан в традиционна българска носия.

Габровци, прословути с Габровския карнавал на хумора, шеговито твърдят, че статуята на Рачо Ковача е поставена върху канара в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника.

Зареди още

Новини

Градското по плуване в ПМГ – Габрово се превърна в незабравим празник

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово се проведе градско състезание по плуване, обединяващо състезатели от всички възрастови групи. Спортното съоръжение посрещна публиката и 45 участници, които заявиха желание да се състезават в различните дисциплини.

Мероприятието бе организирано и финансирано от КПППС „Синкевица“ – Габрово и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Откриването на състезанието беше извършено от представителя на ръководството на спортния клуб, г-н Теодор Марков.

Спортният празник премина при отлична организация, като състезателите бяха разпределени по пол и възраст в пет групи. За много от младите плувци това бе първото им състезание, което направи събитието още по-запомнящо се.

В група А (родени 2016 г. и след това) на 25 м свободен стил, при момичетата златният медал спечели Веселина Александрова, а сребърният София Недялкова. При момчетата, Самуил Петров се класира на първо място, следван от Калоян Донев и Михаил Андреев.

Група В (родени 2014 – 2015 г.) също се състезаваха на 25 м свободен стил. При момичетата, Мартина Ковачева спечели златото, Виктория Петкова среброто, а София Борисова бронза. При момчетата, златният медал бе спечелен от Александър Петков, сребърния от Кенет Петров и бронзовия от Самуил Чолаков.

На 50 м свободен стил се състезаваха участниците от група С (родени 2012 – 2013 г.). При момчетата победител стана Ивайло Пенчев, следван от Борис Джонжоров и Симеон Иванов. При момичетата, Тея Илиева завоюва златото, а Катерина Христова и Александра Петкова взеха съответно сребърния и бронзовия медал.

Група Е (родени 2009 г. и преди това) също се състезаваха на 50 м свободен стил. При мъжете, Александър Кунев спечели златният медал в остра конкуренция с Георги Пенчев, който взе сребърното отличие, а бронзът отиде при Христо Илиев. При жените, Кристи-Яна Тозева завоюва първото място.

В дисциплината 100 м свободен стил стартираха участниците от група D (родени 2010 – 2011 г.). При юношите, Момчил Баев се отличи със златен медал, Мартин Марков със сребърен, а Кристиян Кънев с бронзов. При девойките, Виктория Венелинова убедително спечели златото, а Анна Христова и Михаела Александрова разпределиха съответно сребърния и бронзовия медал.

Всички участници в състезанието получиха грамоти за своето участие, а медалистите бяха наградени с удоволствие от родителите на победителите. Събитието остави много положителни емоции и доказа, че спортът обединява и вдъхновява младите таланти в Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица