Свържи се с нас

Новини

„Чичовци“ на сцената на Априловската гимназия

Националната Априловска гимназия с нова постановка на едноименното произведение „Чичовци” на Иван Вазов.

Published

on

снимка: Симона Иванова

Ученици от Национална Априловска гимназия представиха пред публика новата си постановка на едноименното произведение на Иван Вазов „Чичовци“.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Представлението, се състоя в началото на седмицата в Актовата зала на гимназията. То е част от дейността на клуб „Млади възрожденци“, а театралната трупа, изявила се в събитието, е част от членовете на клуба, както и ученици от 9, 10 и 11 клас.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Сценарист и режисьор е единадесетокласникът Калоян Христов, който с подкрепата на своя класен ръководител г-жа Владилена Катевска, продължиха заедно традицията за развитие на младите таланти.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Гостите в залата имаха честта да наблюдават няколко епизода от частта „Общество”“ на Вазов. Идеята е да се пренесат към едно отминало време, което разкрива възгледите, идеалите и взаимоотношенията на българите.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Тези качества са в основата на българското и до днес не са се променили, а само са се осъвременили. Действията се развиват, след като епитропите в селото са избрани, но покрай тази новост възникват безброй разговори и мнения между героите.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Преди дни актьорският състав засне сцените пред музея „Дечкова къщa“ в Габрово, с което ще вземе участие в един от престижните конкурси, свързан с Вазовото творчество.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Специално за „Габрово Нюз“, сценаристът и режисьор на пиесата Калоян Христов, сподели впечатленията си от нея и какво му предстои за напред. Ето какво заяви той:

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Как възникна идеята за точно това произведение на Вазов?

– Идеята да направя постановка точно на „Чичовци“ възникна спонтанно, след като го изучавахме в училище, тъй като то е включено в учебната програма по литература за 11 клас. Реших да направя сценарий и споделих това с преподавателя по литература и мой класен ръководител Владилена Катевска, която подкрепи идеята ми и заедно с нея успяхме да сътворим крайния продукт, който представихме.

Защо избрахте именно него?

– Вазов е автор с изключително пъстър, а днес вече и архаичен език и според мен неговите текстове носят със себе си послания, актуални и до днес!

Какви бяха основните Ви цели при осъществяването на такъв тип спектакъл?

– Всъщност моите цели бяха няколко. Едната беше експеримент дали публиката, преобладаваща от млади хора, би разбрала архаичния български език от времето на „чичовците“ и другото, което е и основното послание на пиесата, е че макар периодът, който представя тя да е отминал преди много време, нравите на хората не са се променили, а само осъвременили!

По какъв начин избрахте актьорите, направили представлението, така внушително?

– Доста мислих, когато подбирах актьорския състав и се спрях на определени хора, с които споделих идеите си. На тях те им допаднаха и с радост приеха да се включат в изграждането на постановката! С течение на репетициите, усещах как те постепенно се мотивираха все повече и другото нещо, което е най важно, правиха това с удоволствие и ентусиазъм. Благодарение на техните усилия и труд моята идея просъществува!

Какво е посланието, което ще оставите на поколенията след вас?

– Посланието, което бих им оставил е никога да не се пускат по течението и винаги да бъдат търсещи и целеустремени. Да създават нови неща, които да оставят след себе си! Живеем във времена, в които не трябва да бъдем пасивни, а да помагаме и на себе си и на околните. Мисля, че както ние, така и те не трябва да се поробваме изцяло на „модерния“ свят, а да поглеждаме и към историята, защото част от нея е актуална и днес, както видяхте.

Знам, че предстои още едно представяне в актовата зала, както и участие в конкурс. Смятате ли, че това поставя едно ново начало в кариерата и развитието Ви?

– Правилна ви е информацията! Да, ние филмирахме постановката в автентична обстановка в музея „Дечкова къща“ към Регионалния исторически музей в Габрово, към които отправям големи благодарности за помощта, която оказаха. И също така на Община Габрово, за осигурените костюми. Конкурсът, в който ще вземем участие е посветен на 165 години от рождението на Иван Вазов и 85г. от къщата музей в Сопот. А на местно ниво следващото участие е идната сряда в НАГ, тъй като не можем да поберем всички зрители наведнъж! Разбира се, човек трябва да тръгне от някъде и да смятам, че това е едно хубаво начало и за мен, а и за всички, които взеха участие.

Какви са вашите стремежи и желания за близкото бъдеще?

–  Моите стремежи за бъдещето са да продължавам да творя и да опознавам литературата, да помагам с каквото мога на Национална Априловска гимназия и да достигна към професията, която съм се насочил! След като успяхме да направим този проект имам някои идеи и за по-нататъшни изяви, които бих реализирал. И разбира се както всички хора и аз имам мечти, но за това са мечти за да бъдат лични, така че обърнахме внимание на стремежите!

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица