Свържи се с нас

Новини

Започнаха Славейковите празници в Трявна

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Празниците, посветени на Петко Рачов Славейков и Пенчо Славейков в Трявна, започнаха. По традиция те се провеждат под патронажа на Президента на Република България и се организират от Общината. Четиридневните Славейкови празници ще бъдат изпълнени с много концерти, литературни четения, изложби, театрални спектакли и базари на издателства.

снимка: Областна администрация – Габрово

Тържественото им откриване се състоя вчера, 4 юни, а стартът постави танцовият ансамбъл „Трявна“ на централния площад „Капитан Дядо Никола“. Проливният дъжд не помрачи настроението на тревненци и гостите на града, които имаха възможността да се насладят на грандиозен концерт по случай 60-годишнината на танцовия ансамбъл. Събитието уважиха областният управител на Габрово Николай Сираков и кметът на Дряново Иван Николов.

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

В своето слово кметът на Трявна инж. Драгомир Николов акцентира върху огромния принос на баща и син Славейкови, допринесли за духовното израстване на българския народ и развитието на българската книжовност, литература и култура.

Днес, Националната гимназия за приложни изкуства отвори своите врати за всички желаещи, а малко по-късно на тържествена сесия академик Румен Скорчев беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Трявна“. Вечерта Габровският драматичен театър гостува в града с постановката „Българи от старо време“.

Празничната програма ще продължи на 6 юни, събота, в Славейковата къща с литературно четене на ученици, а след него ще започне научната конференция, под наслов „Петко Славейков – продължители, хвалители и хулители“.

В 17.00 часа в Художествената галерия на града ще бъде открита изложба на акад. Румен Скорчев, от 18.30 ч. е тържественото връчване на Славейковите литературни награди 2015. По-късно вечерта за тревненци ще пее Михаил Белчев.

На 7 юни, неделя, ще се състои концерт на софийския струнен състав „Квартетът“, представяне на новоиздадени книги, музикален следобед с мандолинен квартет от град Виница.

Вечерта трупата на Нешка Робева ще закрие Славейковите празници със своя спектакъл „Еньовден“. От 21.30 ч. ще бъде открита и мултимедийна изложба, посветена на Владимир Димитров -Майстора „Светлина и дух“, придружена с документален филм.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица