Свържи се с нас

Новини

Започнаха Славейковите празници в Трявна

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Празниците, посветени на Петко Рачов Славейков и Пенчо Славейков в Трявна, започнаха. По традиция те се провеждат под патронажа на Президента на Република България и се организират от Общината. Четиридневните Славейкови празници ще бъдат изпълнени с много концерти, литературни четения, изложби, театрални спектакли и базари на издателства.

снимка: Областна администрация – Габрово

Тържественото им откриване се състоя вчера, 4 юни, а стартът постави танцовият ансамбъл „Трявна“ на централния площад „Капитан Дядо Никола“. Проливният дъжд не помрачи настроението на тревненци и гостите на града, които имаха възможността да се насладят на грандиозен концерт по случай 60-годишнината на танцовия ансамбъл. Събитието уважиха областният управител на Габрово Николай Сираков и кметът на Дряново Иван Николов.

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

В своето слово кметът на Трявна инж. Драгомир Николов акцентира върху огромния принос на баща и син Славейкови, допринесли за духовното израстване на българския народ и развитието на българската книжовност, литература и култура.

Днес, Националната гимназия за приложни изкуства отвори своите врати за всички желаещи, а малко по-късно на тържествена сесия академик Румен Скорчев беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Трявна“. Вечерта Габровският драматичен театър гостува в града с постановката „Българи от старо време“.

Празничната програма ще продължи на 6 юни, събота, в Славейковата къща с литературно четене на ученици, а след него ще започне научната конференция, под наслов „Петко Славейков – продължители, хвалители и хулители“.

В 17.00 часа в Художествената галерия на града ще бъде открита изложба на акад. Румен Скорчев, от 18.30 ч. е тържественото връчване на Славейковите литературни награди 2015. По-късно вечерта за тревненци ще пее Михаил Белчев.

На 7 юни, неделя, ще се състои концерт на софийския струнен състав „Квартетът“, представяне на новоиздадени книги, музикален следобед с мандолинен квартет от град Виница.

Вечерта трупата на Нешка Робева ще закрие Славейковите празници със своя спектакъл „Еньовден“. От 21.30 ч. ще бъде открита и мултимедийна изложба, посветена на Владимир Димитров -Майстора „Светлина и дух“, придружена с документален филм.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Над 20 часа продължава снеговалежът над Габрово

Published

on

Близо 20 часа продължава снеговалежът на територията на Габрово. Снежната покривка в града е 15-17 см. по високите части на общината минава 30 см.

На Шипка вали слаб сняг, температурата на върха е – 10 градуса, настилката се обработва периодично, проходимо е при зимни условия.

Главните пътища от Републиканската пътна мрежа също се почистват и обработват, включително и към курортен комплекс Узана. Температурата в града е минус 6 градуса, приоритетно се почистват маршрутите на обществения транспорт, подходи към лечебни заведения, училища, детски градини и ясли.

Пътищата към населените места в общината също се почистват и обработват. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват, част от тях с известно закъснение. Няма населени места с нарушено електроподаване.

На дежурните телефони на Община Габрово няма получени тревожни сигнали. Въпреки че за област Габрово няма обявено предупреждение от НИМХ, температурите до утре сутрин ще бъдат около минус 8-10 градуса, на места и по-ниски.

Община Габрово призовава гражданите да бъдат изключително внимателни при придвижването си, както пеша, така и с автомобил.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Какво трябва да знаем, ако детето ни е под карантина?

На вниманието на родителите, чиито деца са под карантина.

Published

on

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти 1 000 заразени с КОВИД – 19 през миналата седмица, 22 са починалите

Published

on

Двадесет и двама души са загубили битката за живота си, а деветстотин шестдесет и четири са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през миналата седмица на територията на област Габрово.

Данните, обхващащи периода от 17 до 23 януари, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През миналата седмица общо 129 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 835 провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 964 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са положителните проби в Габрово, общо 667.

Сто деветдесет и четири са тези в Севлиево, петдесет и две в Трявна, и петдесет и една в Дряново, са отчетените резултати през миналата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица