Свържи се с нас

Новини

Започнаха Славейковите празници в Трявна

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Празниците, посветени на Петко Рачов Славейков и Пенчо Славейков в Трявна, започнаха. По традиция те се провеждат под патронажа на Президента на Република България и се организират от Общината. Четиридневните Славейкови празници ще бъдат изпълнени с много концерти, литературни четения, изложби, театрални спектакли и базари на издателства.

снимка: Областна администрация – Габрово

Тържественото им откриване се състоя вчера, 4 юни, а стартът постави танцовият ансамбъл „Трявна“ на централния площад „Капитан Дядо Никола“. Проливният дъжд не помрачи настроението на тревненци и гостите на града, които имаха възможността да се насладят на грандиозен концерт по случай 60-годишнината на танцовия ансамбъл. Събитието уважиха областният управител на Габрово Николай Сираков и кметът на Дряново Иван Николов.

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

В своето слово кметът на Трявна инж. Драгомир Николов акцентира върху огромния принос на баща и син Славейкови, допринесли за духовното израстване на българския народ и развитието на българската книжовност, литература и култура.

Днес, Националната гимназия за приложни изкуства отвори своите врати за всички желаещи, а малко по-късно на тържествена сесия академик Румен Скорчев беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Трявна“. Вечерта Габровският драматичен театър гостува в града с постановката „Българи от старо време“.

Празничната програма ще продължи на 6 юни, събота, в Славейковата къща с литературно четене на ученици, а след него ще започне научната конференция, под наслов „Петко Славейков – продължители, хвалители и хулители“.

В 17.00 часа в Художествената галерия на града ще бъде открита изложба на акад. Румен Скорчев, от 18.30 ч. е тържественото връчване на Славейковите литературни награди 2015. По-късно вечерта за тревненци ще пее Михаил Белчев.

На 7 юни, неделя, ще се състои концерт на софийския струнен състав „Квартетът“, представяне на новоиздадени книги, музикален следобед с мандолинен квартет от град Виница.

Вечерта трупата на Нешка Робева ще закрие Славейковите празници със своя спектакъл „Еньовден“. От 21.30 ч. ще бъде открита и мултимедийна изложба, посветена на Владимир Димитров -Майстора „Светлина и дух“, придружена с документален филм.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

„Титан гард“ е новият шампион на Габрово!

Published

on

Отборът на „Титан гард“ триумфира в 29-то издание на традиционния турнир по минифутбол.

В оспорван финален двубой, игран пред повече от 1 000 зрители в зала „Орловец“, селекцията на Бисер Тотев се наложи с 3:2 над състава на „Братекс“ и за четвърти път вдигна Купата на Община Габрово.

В битката за третото място на турнира шампионът от последното издание на надпреварата „ММ-74“ (Севлиево) се наложи над „Боби Фишер“ с 2:1.

Кметът Таня Христова и зам.-кметовете Невена Минева и Николай Меразчиев изгледаха финалния двубой сред пълните трибуни на зала „Орловец“.

Тримата връчиха и наградите на турнира, заедно с председателя на Областния съвет на БФС Георги Трендафилов и директора на „Общински спортни имоти“ Росица Бакърджиева.

Подробната статия за развоя на финалната среща, както и кои състезатели грабнаха индивидуалните награди от турнира, можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ стана част от световната молиноложка общност

Published

on

„Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си по линия на ТИМС тази есен, с нашите две междинни обиколки на България“ – с това емоционално изречение започва излязлата наскоро статия в списание „Международна молинология“ (International Molinology), посветена на обиколката на представители на тази световна организация в нашата страна. ТИМС е Международно общество, където членуват лица и организации, които имат интерес към съоръжения, задвижвани с вода и вятър. От ТИМС откриха колко богата е България на действащи или не – но съхранени под някаква форма, воденици, мелници, точила, тепавици и други от този род. Музей „Етър“ се оказа истински център на опазвани и много добре представени пред публиката такива съоръжения и получи огромно признание в това отношение от членовете на организацията, които го посетиха. От 2016 година главният уредник Росица Бинева е индивидуален член на ТИМС, а от есента на 2022 самият музей стана част от тази световна общност.

През 2022 година две групи с представители на ТИМС – 32 души от Гърция, Естония, Англия, Нидерландия, Белгия, Швейцария, Швеция, Дания, Германия, Франция, САЩ, водени от Росица Бинева, обиколиха по различно време България, документираха запазени съоръжения и се запознаха с техните специфики. По това време се зароди и идеята музей „Етър“ да се присъедини към организацията не само чрез уредника си.

„Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си тази есен, с две междинни обиколки на България. Въпреки продължаващата пандемия и проблемите в Европа успяхме да приемем в групите всички желаещи да се присъединят и не мога да благодаря достатъчно на Росица Бинева, Митко Балабанов и екипа на музей „Етър“ за тяхната организация, администриране и успешно провеждане на двете събития.

Това издание на International Molinology съдържа пълен доклад за първата от двете български обиколки, като сме включили толкова снимки, колкото е възможно, а също и две скици от Йохан Де Пунт. Както и опознаване на завладяващи мелници (някои все още се използват от местните селяни), а където и да бяхме, прекрасното българско гостоприемство имаше върху нас буквално лечебен ефект, благодарение и на представената ни традиционна култура. Незабравимо!“, пише в писмото си до членовете на ТИМС настоящият президент Вилем ван Берген, цитиран в списанието.

Автор на статията в International Molinology е Греъм Хакни, който подробно описва положителните впечатления на групата от обиколката в България и не пропуска да акцентира върху уникалния не само за нашата страна музей „Етър“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица