Свържи се с нас

Новини

Габрово се готви за референдум за тролейбусния транспорт

Инициативен комитет стартира подписка за референдум за електротранспорта в Габрово

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В средата на тази седмица се проведе учредително събрание за формиране на инициативен комитет за организиране на референдум относно бъдещето на тролейбусния транспорт в Габрово. Инициативният комитет се състои от седем човека, а негов председател е младият електроинженер Николай Колев.

Инициаторите ще организират необходимата по закон подписка за провеждане на първия в новата история на Габрово местен референдум. Формулировката на въпроса, на който габровци ще трябва да отговорят е: „Желаете ли да се развива електротранспорта в Габрово чрез закупуване на нови тролейбуси?“.

Вече са набелязани стъпките, които трябва да бъдат извървени до крайната от тях цел, а именно да не се допусне унищожаването на тролейбусния транспорт в Габрово. „Вместо град на съзиданието ние се превърнахме в унищожители на свършеното преди нас. Не искаме хората, които ще дойдат след нас да говорят, че ние сме разрешили рязането на скрап на тролейбусната мрежа и разрухата на бившата индустриална гордост на града да влезе в нашия бит“, заявиха от Инициативния комитет.

Николай Колев е упълномощен да предприеме необходимите действия  по уведомяването на кмета на Габрово Таня Христова и председателя на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева за вписване на предложението за референдум в публичния регистър, както и да го включи в Регистъра за администриране на лични данни.

Наред с това стана ясно още, че общинските съветници от БСП в местния парламент са подготвили писмо до ОбС-Габрово с искане за насрочване на референдум. Според тях решението за ликвидирането на тролейбусния транспорт в Габрово „е прибързано, некоректно аргументирано и не е съобразено с мнението на гражданите.

Левицата са категорични, че трябва да се чуе мнението на хората преди да се пристъпи към ликвидацията на най-евтиния и екологично чист транспорт. Те предлагат Общински съвет – Габрово да задължи кмета да насрочи референдум за бъдещето на тролейбусния транспорт в Габрово.

„Габрово е населено място със сложна структура, която е трудна за обслужване. В централната градска част, се концентрира общественият транспорт и автомобилното движение, което води до пределно замърсяване с газове, прах и шум. Преди повече от 30 години са проведени замервания и след научни анализи е предложено градът да се обслужва с тролейбусен транспорт в централната градска част.

Съвременните предимства на този вид обществен транспорт и наличното му състояние в Габрово са безспорни Няма вредни газови емисии; Няма високи нива на шум; Сравнително малка номенклатура на части и елементи за ремонт и поддръжка; Новите тролейбуси са много по-икономични, като консумация на енергия и поддръжка; Осигурява се транспорт с алтернативен източник на енергия; Новите тролейбуси са много по-маневрени и могат да се предвижват и извън обхвата на контактната мрежа; В града има изградена голяма част от контактната мрежа, която е в добро състояние, има изградени и оборудвани ТИС; Има подготвени кадри за обслужване и поддръжка на този транспорт; При довършване на контактната мрежа и свързване на „Голо бърдо“ – Консултативна поликлиника, ще намалеят разходите на единица транспортно средство“, са сред аргументите за преосмисляне на взетото от ОбС-Габрово решение.

Социалистите припомнят още, че преди изпълнението на идеята за тролейбусен транспорт в Габрово, до гражданите е било направено допитване, а средствата за строителството са били осигурени от самооблагане на всеки един от работещите. А в изграждането на тролейбусната мрежа на града са участвали стотици габровци с безвъзмезден труд и са били организирани международни бригади, с участието на студенти от Киев, Могильов, Митвайда.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Новини

Раздават още награди за депозиране във вендинг системата за отпадъци

Published

on

С изключителен ентусиазъм габровци приеха каузата да разделят отпадъците си и да ги предават чрез вендинг системата за обратно приемане на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. До момента са предадени над 50 000 опаковки.

Във вторник, 5 юли, ще бъдат раздавани наградите, за които стотици хора събираха талони от вендинг автоматите, съобщи Мария Радойчева, главен експерт в Дирекция „Инфраструктура и екология“ в Община Габрово.

Поради огромния интерес предоставянето на спечелените еко предметни награди ще се случи на специална шатра, разположена на пл. „Възраждане“ от 09.30 до 17.30 часа. В съответствие с регламента на инициативата наградите се предоставят всеки първи работен вторник на месеца. Наградите се предоставят до изчерпване на количествата.

В резултат на обявената от Община Габрово покана за партньорство, към инициативата вече се присъединиха и двама нови партньори – Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и книжарници „Златев“. Предоставените от тях награди ще бъдат включени в кампанията за следващото награждаване, което предстои на 2 август.

Поканата за партньорство остава отворена към всички заинтересовани страни, които могат да се свържат с екипа на Община Габрово на тел.: 066 818 311 или на e-mail: gabrovo@gabrovo.bg. Депозитната вендинг система е реализирана и се организира от Община Габрово.

Системата включва два вендинг автомата, намиращи се в спортна зала „Орловец“ и спортен комплекс „Христо Ботев“. След всяко предаване на опаковки, устройствата издават талон, с който потребителите събират точки, а точките се превръщат в награди.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Бронзов медал донесе най-малкият габровски шахматист Иван Екимов

Published

on

6-годишният състезател от ШК „Орловец 1997“ Иван Екимов се завърна с бронзов медал от Детски шахматен турнир „Георги Раковски“ в Котел.

Иван постигна 3 победи от 7 партии и заслужено зае трето място в горната възрастова група – при 8-годишните.

По три точки постигнаха и другите състезатели на ШК „Орловец 1997“, които участваха в турнира – 9-годишният Росен Нанев и 8-годишната Никол Пенчева, която се нареди четвърта при момичетата във възрастовата си група.

Турнирът, който е организиран от Община Котел и ШК „Марица-Изток“ важи за FIDE рейтинг по ускорен шахмат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Община Трявна представи дейността си пред ученици и преподаватели от 5 държави

Published

on

През изминалите дни ръководството на Община Трявна се срещна с ученици, педагози и ръководители на образователни институции от пет държави – Испания, Португалия, Румъния, Гърция и Хърватска. Повод за посещението на чуждестранните делегати в Трявна бе международния проект “Changing schools, changing lives”, в реализирането на който участва Средно училище “Петко Р. Славейков”.

“Нашето Славейково училище си сътрудничи с още пет институции при реализирането на проект “Changing schools, changing lives”, съфинансиран от програма Еразъм+ на Европейския съюз. Темата на проекта е превенция на ранното отпадане на деца от училище и споделяне на добри практики от страните партньори при реализирането на образователни програми и политики“, сподели Калоян Узунов – преподавател в тревненската гимназия и координатор на проекта.

Така, в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация, кметът на община Трявна и заместник-кметът посрещнаха общо 11 ученици и 18 учители, педагози и ръководители от държавите – партньори на проекта, както ученици и педагози от Славейковото училище – домакин на сегашната международна среща по реализирането на “Changing schools, changing lives”.

Силвия Кръстева запозна присъстващите с дейността, която местната власт реализира в момента, както и проектите, които се изпълняват по национални и европейски проекти. “Изпълняваме изключително много проекти в момента, както такива, свързани с инфраструктурата в населените места, така и такива, свързани с културната, просветна и образователна дейност. За нас това е от огромно значение, защото по този начин повишаваме качеството на живот на местното население и осигуряваме условия за развитие в положителна насока. Стремим се да реализираме разнообразни и богати събития, с които да поддържаме високото ниво на туристопоток и да привличаме, разбира се, още и още хора, защото едно от основните неща, на които разчита нашия град е туризма!”, сподели кметът на община Трявна и представи част от спечелените проекти, като този, който ще изгради център за кинезитерапия в СУ “Петко Р. Славейков” и този, който ще допринесе за повишаване на енергийната ефективност с подмяна на старите осветителни тела от уличната мрежа с нови LED осветителни такива.

Младежките дейности, реализирани в община Трявна представи заместник-кметът Марин Маринов, който е и председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

“Чрез Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни се стремим да поддържаме непрекъснато активността и ангажираността на подрастващите, към които е насочена и нашата дейност. Организираме и провеждаме различни семинари, литературни и арт конкурси, детски фестивали, различни пленери, както и мероприятия сред природата. По този начин успяваме да развием уменията, качествата и таланта на нашите деца и да им покажем, че активността в образователните прояви може да им донесе само ползи и те могат да бъдат добрият пример и поводът за гордост на всички нас!” подчерта зам.-кметът Маринов.

Добри практики, успешно реализирани европроекти, качествени резултати от всяка една страна – партньор на проекта споделиха и представителите на чуждестранните делегации. Двете страни обмениха опит и потвърдиха общото мнение, че подобни срещи са изключително полезни за развитието на образователната и просветна сфера.

“Радваме се, че ръководството на Община Трявна отдели време и внимание на партньорите по проекта и се надяваме на ползотворно сътрудничество в областта на образованието и културата и за в бъдеще“, каза още Калоян Узунов. В рамките на една седмица, домакините по проекта “Changing schools, changing lives” споделяха опита си в прилагането на Проектно-базираното обучение в училище, запознаваха партньорските институции с възможностите, които учебното заведение осигурява на учениците за активно участие в учебния процес и успяха да реализират провеждането на съвместни занаяти с ученици от Хърватска и Испания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица