Свържи се с нас

Новини

Габрово се готви за референдум за тролейбусния транспорт

Инициативен комитет стартира подписка за референдум за електротранспорта в Габрово

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В средата на тази седмица се проведе учредително събрание за формиране на инициативен комитет за организиране на референдум относно бъдещето на тролейбусния транспорт в Габрово. Инициативният комитет се състои от седем човека, а негов председател е младият електроинженер Николай Колев.

Инициаторите ще организират необходимата по закон подписка за провеждане на първия в новата история на Габрово местен референдум. Формулировката на въпроса, на който габровци ще трябва да отговорят е: „Желаете ли да се развива електротранспорта в Габрово чрез закупуване на нови тролейбуси?“.

Вече са набелязани стъпките, които трябва да бъдат извървени до крайната от тях цел, а именно да не се допусне унищожаването на тролейбусния транспорт в Габрово. „Вместо град на съзиданието ние се превърнахме в унищожители на свършеното преди нас. Не искаме хората, които ще дойдат след нас да говорят, че ние сме разрешили рязането на скрап на тролейбусната мрежа и разрухата на бившата индустриална гордост на града да влезе в нашия бит“, заявиха от Инициативния комитет.

Николай Колев е упълномощен да предприеме необходимите действия  по уведомяването на кмета на Габрово Таня Христова и председателя на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева за вписване на предложението за референдум в публичния регистър, както и да го включи в Регистъра за администриране на лични данни.

Наред с това стана ясно още, че общинските съветници от БСП в местния парламент са подготвили писмо до ОбС-Габрово с искане за насрочване на референдум. Според тях решението за ликвидирането на тролейбусния транспорт в Габрово „е прибързано, некоректно аргументирано и не е съобразено с мнението на гражданите.

Левицата са категорични, че трябва да се чуе мнението на хората преди да се пристъпи към ликвидацията на най-евтиния и екологично чист транспорт. Те предлагат Общински съвет – Габрово да задължи кмета да насрочи референдум за бъдещето на тролейбусния транспорт в Габрово.

„Габрово е населено място със сложна структура, която е трудна за обслужване. В централната градска част, се концентрира общественият транспорт и автомобилното движение, което води до пределно замърсяване с газове, прах и шум. Преди повече от 30 години са проведени замервания и след научни анализи е предложено градът да се обслужва с тролейбусен транспорт в централната градска част.

Съвременните предимства на този вид обществен транспорт и наличното му състояние в Габрово са безспорни Няма вредни газови емисии; Няма високи нива на шум; Сравнително малка номенклатура на части и елементи за ремонт и поддръжка; Новите тролейбуси са много по-икономични, като консумация на енергия и поддръжка; Осигурява се транспорт с алтернативен източник на енергия; Новите тролейбуси са много по-маневрени и могат да се предвижват и извън обхвата на контактната мрежа; В града има изградена голяма част от контактната мрежа, която е в добро състояние, има изградени и оборудвани ТИС; Има подготвени кадри за обслужване и поддръжка на този транспорт; При довършване на контактната мрежа и свързване на „Голо бърдо“ – Консултативна поликлиника, ще намалеят разходите на единица транспортно средство“, са сред аргументите за преосмисляне на взетото от ОбС-Габрово решение.

Социалистите припомнят още, че преди изпълнението на идеята за тролейбусен транспорт в Габрово, до гражданите е било направено допитване, а средствата за строителството са били осигурени от самооблагане на всеки един от работещите. А в изграждането на тролейбусната мрежа на града са участвали стотици габровци с безвъзмезден труд и са били организирани международни бригади, с участието на студенти от Киев, Могильов, Митвайда.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Любопитно

Как да избегнем туристическите заблуди и грешки при пътуване с помощта Агенция?

Published

on

Екскурзиите в различни държави по света могат да бъдат екзотично преживяване, но е от съществено значение да се избегнат проблеми, които могат да провалят почивката ви. Именно с това помагат и туроператорите, които са отговорни за намирането на най-добрите оферти и запазването на онлайн резервации, споделят от Руал Травел.

Как да избегнем туристическите грешки при пътуване?

Пътуването с туроператор може да бъде чудесен начин да си осигурите гладко и приятно прекарване. Все пак е възможно да допуснете определени заблуди и грешки. Ето няколко съвета от Руал Травел, които ще ви помогнат да ги избегнете:

  • проучете дестинацията – преди да резервирате своето пътуване, проучете дестинацията, която планирате да посетите през съответната агенция. От ключово значение е да сте наясно с местните обичаи, културни норми и социални практики, коментират от Руал Травел. Познаването на историята, културата и обичаите на страната ще ви помогне да избегнете всякакви неудобни културни недоразумения и проблеми с местните закони;
  • изберете реномиран туроператор – когато избирате туристическа агенция, направете проучване, споделят от Руал Травел. Потърсете отзиви и оценки за съответната компания и попитайте приятели или членове на семейството за информация относно съответната препоръчана фирма. Една реномирана фирма вероятно разполага с опитен персонал, предлага отлично обслужване на клиентите и със сигурност има добър опит с доволни клиенти;
  • направете внимателно проучване на маршрута – преди да резервирате вашето пътуване, прочетете внимателно маршрута, който ви е предоставен от съответната  агенция, която сте избрали. Уверете се, че разбирате подробностите за пътуването, включително транспорт, настаняване и странични дейности. Задавайте въпроси, ако не сте сигурни в нещо.

Какво друго трябва да съобразите според екипа на Руал Травел?

Когато посещавате чужда страна е от съществено значение да се облечете подходящо. Това означава да зачитате местните обичаи и традиции и да избягвате облекло, което може да се счита за обидно или неподходящо. Също така е добра идея да се облечете удобно за времето и дейностите, които сте планирали, напомнят от Руал Травел.

Важно е да планирате пътуването си предварително. Направете списък с неща, които искате да направите и видите, и проучете най-доброто време за посещение на конкретни атракции. Това ще ви помогне да избегнете дългите опашки и тълпите и ще ви гарантира по-приятно изживяване.

Зареди още

Крими

Арестуваха габровец след 2 автокражби

Published

on

Криминално проявен мъж, противозаконно отнел два автомобила, бе задържан за срок до 24 часа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Сигналите са получени на 28 февруари и 16 март. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия бил задържан извършителят на деянията.

Това е 34-годишен многократно осъждан габровец. Двата автомобила, предмет на престъпленията, са намерени и върнати на собствениците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Над 70 дървета ще бъдат засадени тази седмица в Габрово

Published

on

Над 70 дървета ще бъдат засадени през седмицата на различни локации в града. Японска вишна, шестил, бреза, амброво дърво и декоративен глог са част от видовете, които ще допълнят озеленяването в Габрово.

На 22-ри март представители на габровска мебелна фирма ще засадят 12 дръвчета, дарени от тях за озеленяване в района на междублоковите пространства на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“.

Миналата година зоната беше цялостно благоустроена, извършен бе ремонт на уличните и тротоарните настилки, включително на междублоковите пространства.

Общинско предприятие „Благоустрояване“ извърши подготвителни дейности за засаждане на растителност в определените зелени зони в района на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“.

Дейностите включват насипване на почва и компост, фрезоване и подравняване на терените. През тази година предприятието ще извърши засаждане на декоративни храсти с последващо мулчиране на ивиците жив плет.

Предвидено е поставяне на кашпи с цветя и многогодишна растителност успоредно на тротоарите, както и монтиране на нови пейки, които ще бъдат изработени от ОП „Благоустрояване“.

По случай Деня на социалния работник, представители на заведенията за социални услуги в Габрово ще засадят в дворовете на институциите си 37 дървета и увивни храсти, осигурени от ОП „Благоустрояване“.

Кампанията ще се проведе на 22-ри март. В края на седмицата деца, родители и учители от ДГ „Дъга“ ще засадят над 30 дървета, осигурени от ОП „Благоустрояване“, в облагородените пространства на ул. “Свищовска“ 59 – 67.

В района беше извършен цялостен ремонт на междублоковите пространства, изградени бяха тротоари и енергоспестяващо осветление, монтирани са изцяло нови съоръжения на детските площадки, изградена е и фитнес площадка на открито.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица