Свържи се с нас

Новини

Със 100 000 лв. кърпят уличните дупки в Габрово

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Текущият ремонт на уличната мрежа в Габрово ще започне с аварийно изкърпване на улиците в най-лошо състояниe, каза на брифинг кметът Таня Христова. Предвидените дейности включват текущи и неотложни аварийни ремонти.

Като основните видове строителни работи според конкретния обект са предвидени: подсилване или ремонт на трошено-каменна пътна основа; изкърпване или цялостно преасфалтиране на отделни участъци с асфалтобетонова настилка; демонтаж и монтаж на паважни настилки; направа на армирана бетонова настилка; отводняване на уличното платно; ремонт тротоарни настилки и бордюри; при необходимост изправяне и преместване на стълбове за улично осветление; ремонт на укрепващи стени и водостоци или подмяна съществуващи водостоци; текущ ремонт на укрепителни и декоративни стени; полагане студена асфалтова смес; почистване на банкети, канавки и водостоци от наноси и др.

За тази година предвидените средства за текущия ремонт по уличната мрежа са 100 000 лв. След проведена обществена поръчка, за периода 2015 – 2017г., за изпълнител на ремонтните работи е бил избран ДЗЗД ДИМАС-ЛИМК.

По отношение на ремонтите на общинската пътна мрежа за тази година Таня Христова информира, че като основни видове работи са предвидени почистване на водостоци и отводнителни канавки, изсичане на храсти, уширяване на тесни пътни участъци, възстановяване на съществуващи или изграждане на нови дъждоприемни шахти, изграждане на дренажи за отвеждане на подпочвени води, асфалтиране на цели пътни участъци и др.

Ремонтни дейности ще бъдат извършени по участъци от 12 общински пътища, а именно: по Общински път (ОП) Етъра – Шумели – Ябълка; ОП Габрово – Иванили – Кози рог; ОП Габрово – кв. Бойката – Мичковци; ОП за село Седянковци; ОП Чавеи – Поповци; ОП Донино – Царева ливада; като и по пътищата за селата Беломъжи; Съботковци; Драгомани; пътя Костенковци – Колишовци; Раховци – Тодорчета и Орловци – Овощарци.

След проведена обществена поръчка за изпълнители на ремонтните дейности по отделните обособени позиции за тези пътни участъци избраните фирмите са ПЪТСТРОЙ-ГАБРОВО АД и ДЗЗД ДИМАС-ЛИМК.

Предстои подписване на договорите с избраните изпълнители. Общата стойност на предвидените средства за ремонти по общинската пътна мрежа възлиза на 827 400 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица