Свържи се с нас

Новини

Д-р Иванов: Сега е времето, в което да обогатим своята духовност още повече

Published

on

снимка: Община Севлиево

Вторият ден на националния фестивал „Семе българско“, който се проведе вчера в парк „Казармите“ в Севлиево, започна с почит към делото на светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската азбука. „24-и май е най-паметният ден в историята на славянската писменост.

Той ни обединява, за да отдадем заслуженото на нашите просветители, които въпреки духовното и физическо падение са успели да съхранят нашата вяра, език и култура. Делото на светите равноапостоли Кирил и Методий и създадената от тях глаголица е най-големият принос на българите в европейската и световна култура, който оказва въздействие върху целия славянски свят.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

24 май е времето, в което трябва да обогатим още повече своята духовност. Имаме примера с делото на светите братя, имаме историята на силен, непобедим български народ, имаме цел – да бъдем знаещи и можещи хора, които да построят добро бъдеще за следващите поколения.Това, което ни кара да вървим напред, са знанието и словото, каза още д-р Иванов.

Той поздрави всички учители, които с желание и любов двъхновяват своите ученици, и им пожела да уважават, развиват и съхраняват българската култура.

Председателят на бизнессдружение „Севлиево 21 век“ Момчил Кънев награди зрелостниците за отличен успех през всички години от обучението си. Кулминацията на церемонията бе политането във въздуха на 24 гълъба, пуснати от малки ученици.

Другият акцент от вчерашния ден бе засяването на цветна градина „Слънце“ в парка от деца, заченати от ин-витро процедура. От благотворителните инициативи по време на фестивал „Семе българско“ са събрани 620 лв. в подкрепа на едно семейство с репродуктивни проблеми.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

По-късно през деня, след спектакъла на ансамбъл „Българе“, в парк „Казармите“ се изви българско хоро, като част от международната кампания на „Аз харесвам българските танци”. Всички българи в страната и чужбина показват единство, като танцуват народни танци. Всеки заснема събитието и го публикува в социалната мрежа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

РЗОК Габрово обяви временен телефонен номер

Published

on

Поради технически проблем, в момента не е възможно да се осъществява телефонна връзка с РЗОК – Габрово посредством официално обявените телефонни номера.

Работи се по отстраняване на проблема, но тъй като е сериозен и е свързан с изчакване за доставка на компоненти, РЗОК Габрово обявява телефонен номер 066 805 650 за връзка.

Гражданите, които имат нужда да се обадят в РЗОК Габрово, могат да ползват този телефонен номер до отстраняване на техническия проблем.

Въпроси, които не са с неотложен характер могат да се поставят и на електронна поща – gabrovo@nhif.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол

Published

on

Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол, в чест на 60-годишнината на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново. Междуучилищното състезание се проведе вчера, 5 октомври, в дряновската спортна зала.

В надпреварата участваха четири професионални гимназии, като освен шампионите и домакините, играха и отборите на ПГ „Марин Попов“ – Севлиево и Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ – Горна Оряховица.

„Василиадевци“ бяха безапелационни, надигравайки своите опоненти, без дори да загубят гейм в трите мача.

Участието в турнира бе част от дейностите на спортен клуб по волейбол на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, създаден по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, с треньор Иван Башев. Училищната общност пожелава на момчетата още много успехи и победи на спортната площадка.

За отбелязване на 127 – годишнината на гимназията, ПТГ „Д-р Н. Василиади“ ще организира междуучилищни турнири с всички спортни клубове по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

Финалните срещи ще се проведат в спортна зала „Орловец“ на 16 декември, в навечерието на празника на училището и ще бъдат достоен завършек на отбелязването на 200- годишнината от рождението на патрона д-р Никола Василиади.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разширяват „синята зона“ в центъра на Габрово

Published

on

Община Габрово информира, че от 7 ноември се въвежда Зона за платено паркиране на ул. „Кирил и Методий“, заедно с прилежащия паркинг – от пресечката с ул. „Райчо Каролев“ до пресечката с ул. „Лазар Донков“.

С решение на Общински съвет – Габрово, №211 от 30.09.2021 г., бяха разширени зоните за платено паркиране с един район – Район 9. В неговия обхват попада улица „Кирил и Методий“ и прилежащия й паркинг.

Във връзка с приключване на ремонтните дейности по улицата, предстои въвеждането на платено паркиране по нея.

До 7 ноември тече гратисният период и санкции на ул. „Кирил и Методий“ и прилежащия ѝ паркинг няма да бъдат налагани.

Информация за видовете абонамент и начина на подаване на заявления може да намерите на електронната страница на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица