Свържи се с нас

Новини

Актуализираха състава на Областния съвет по охрана на горите, рибата и дивеча

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният съвет по охрана на горите, рибата и дивеча проведе редовно заседание, по време на което беше актуализиран състава му, информираха от Областна администрация – Габрово. Членовете на съвета се запознаха с анализ за дейността по опазване на горските територии, дивеча и рибните ресурси през 2014 г. на територията на област Габрово, както и анализ на отдел „Рибарство и контрол“ – Габрово за превенцията и контрола през изминалата година.

През 2014 година на територията на област Габрово от горските инспектори са извършени 5857 бр. проверки, като са проверени 765 бр. моторни превозни средства, 1199 бр. обекти за добив на дървесина, 2578 бр. ловци, 211 бр. риболовци и 596 бр. други физически лица.

За периода 01.01.-31.12.2014 година горските инспектори при РДГ на територията на област Габрово са съставили 172 бр. актове за установяване на административни нарушения /АУАН/. По съставените от горските инспектори актове са задържани: 4,91 куб.м, строителна дървесина ; 43,6 пр.куб.м.дърва; 3 бр. МПС , 1 бр.каруца и конска амуниция; 4 бр. моторни триони и 5 бр. др.инструменти и 7 кг недървесни горски продукти.

„Става ясно, че 85 % от нарушенията са по Закона за горите и са главно за незаконна сеч, съхранение и транспорт на дървесина“ – коментира инж. Зорка Иванова, зам. директор в РДГ Велико Търново и допълва, че тези нарушения придобиват масов и организиран характер. Обект на посегателство са почти всички гори, независимо от тяхната собственост. В равнинните райони целта е добив на дърва и технологична широколистна дървесина за пазара, а в планинските райони – добив на строителна дървесина от ценни и търсени в момента дървесни видове – череша, орех и дъб.

Количествата на добитата дървесина от неразкрити нарушения за ревизирания период е над 100 пл.куб.м, дърва за огрев, като тя е извозена и количествата са установени с констативни протоколи чрез измерване и сортиментиране.

Една от причините за ниската разкриваемост на нарушенията за количества на незаконно добитата дървесина са разпръснатите маломерни частни гори, в които се извършва ползване едновременно в няколко имота в охранителния участък, появата на много фирми ползватели по едно и също време, на които се издават превозни билети. Трудовите договори на горските надзиратели са сключени съгласно изискванията на Кодекса на труда, поради което не можем да подсигурим 24-часово присъствие в горите, а нарушителите действат по всяко време на денонощието – се посочва още в направения анализ.

От РДГ Велико Търново обясниха, че най – успешни остават проверки с РУ Полиция в трите горски и едното ловно стопанство. Обекти на проверките са превозните средства транспортиращи дървесина, обектите за добив на дървесина в държавния горски територии и в гори на физически и юридически лица , дървопреработващите цехове, ловци и риболовци.

„Дейността по опазване на горите в РДГ Велико Търново, в частност в Габровска област, е добра. Съвместната работа по опазването на горите, рибата и дивеча трябва да продължи с нестандартните форми и начини на действие, противодействащи на нарушителите по незаконната сеч и транспорт на дървесина от горските територии. Да продължат проверките в дървопреработващите цехове и складове от всички институции имащи пряко отношение. Със съдействието на Областната администрация и с прякото участие на ТП ДГС и ДДС да се подобри работата с кметовете на населените места“, коментира в заключение инж. Зорка Иванова.

Анализът на ИАРА отдел “РК” гр. Габрово показва, че през изминалата година са съставени 123 бр АУАН. Издадени са 123 бр наказателни постановления, за които са наложени глоби в размер на 42 100лв. Издадени са 15 900 бр. билети за любителски риболов от областта. При извършване на своята дейност отдел „РК” – Габрово работи съвместно със „Северноцентрално държавно предприятие” – гр. Габрово и ОД на МВР „Полиция” – гр. Габрово, обясни пред членовете на съвета д-р Красен Колев – началник отдел „РК” – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица