Свържи се с нас

Култура

Шестнадесетият БЛАГОЛАЖ стана част от оптимистична история

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В неделя завърши 16-та Национална среща-наддумване „Благолаж”. И това издание на необикновния конкурс бе обърнато с лице към най-младото поколение разказвачи – децата и учениците. Напълно целенасочено: както скъпоценностите в рода се кътат и предават по наследство, така и сегашните зевзеци-разказвачи трябва да предадат своите истории и умения на по-младите. И още нещо: тези четири-пет годишни мъничета и техните по-големи братя и сестри, с които се явиха на срещата (най-големите – в шести клас!) са утрешните строители на музеи, утрешната им публика.

В първата, детската част, слушахме и се смяхме с историите, приказките и вицовете на 18 деца, към тях се присъединиха и две от публиката. Но за да сме точни, трябва да кажем: радвахме се на сестричките Мирела и Ивона Косеви, Ивелина се наддумваше заедно с дъщеря си Рания, а г-жа Василка Петрова – заедно със свои ученици от ОУ „Ран Босилек”, Радостин Пенков пък разказваше под строгия поглед на баба си Мария Маркова, носител на „Благолаж” от 2007 и номинирана за „Живо човешко съкровище”.

Сред „големите” сладкодумци имаше две сестри, но и трима габровци, които с чест защитиха славата на града ни като град на хумора и зевзеците. Сегашната среща привлече и Аспарух Йорданов, Мария Маркова, Дешка Стефанова, Георги Петков, победителите от 2001, 2007, 2011 и 2013 г. Така хуморът на 4-годишните и на 86-годишните разсмя и вдъхна жизненост на публиката, която се забавляваше много истински и беше готова да слуша и аплодира още и още.

Жури под председателството на проф.д.ф.н. Албена Георгиева и членове доц.д-р Ангел Гоев, водещ специалист от АЕК „Етър” и гл.ас. Татяна Цанкова, директор на Музея „Дом на хумора и сатирата” имаше приятния ангажимент да определи носителите на наградите от конкурса, организиран тази година по две теми: „Трудът е песен!” и „Здравето е най-голямото богатство!”. Домът на хумора за пореден път срещна разбиране от Министерството на здравеопазването, което даде две Специални награди и подкрепя издаването на книжка с най-доброто от наддумването. АЕК „Етър” също свърза името си с „Благолаж” чрез Специална награда за семейно участие. Ето и имената на победителите:

благолаж

Орлин Кисьов от Варна, снимка: Дом на хумора и сатирата

Голямата награда – статуетката Благолаж–2015, получи Орлин Кисьов от Варна. Наградата на публиката заслужи Иван Шишков от Габрово.

Наградата за ярко представяне на чужденец получи Присила Хау, професионална разказвачка от САЩ.

Специалната награда на Министерството на здравеопазването – Народен шегобиец – за най-комично разказване на преживелици, осмиващи злоупотребата с тютюн и/или алкохол, получи Мария Марковска от Априлци.

Специалната награда на Министерството на здравеопазването – Сладкодумен прощъпулник – за дете–разказвач на анекдоти, осмиващи пороците пиянство и/или тютюнопушене, получи Детелина Петрова от ОУ „Ран Босилек”, Габрово. Специалната награда Сладкодумен прощъпулник – за колективно участие получи ЦДГ „Мики Маус”, Габрово.

Специалната награда Сладкодумен прощъпулник на Музея „Дом на хумора и сатирата” – за дете–разказвач – получи Александър Стефанов от Габрово.

Специалната награда на АЕК „Етър” за семейно участие получиха Ирина Христова и Станислава Митева от Търговищко.

На есен всеки участник ще получи малкото томче от библиотека „Благолаж”, в което ще са събрани най-смешните истории, чути тази година под покрива на Веселата къща. То ще излезе с подкрепата на Министерството на здравеопазването, съорганизатора на наддумването. Така ще документираме и 30-годишнината на този уникален конкурс!

Не можем да не споменем впечатленията на професионалната разказвачка Присила Хау от САЩ, щастливо оказала се у нас по време на подготовката и провеждането на наддумването: „Благолаж” е нещо изключително интересно, няма такъв конкурс нито у нас, в САЩ, нито другаде по света. Много съм щастлива, че бях част от него. Поздравления за организаторите! Пак ще дойда да участвам след две години!”

Автор: Венета Георгиева-Козарева, М ДХС.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица