Свържи се с нас

Новини

Габровски колоездачи покориха Тасос

Published

on

снимка: Симона Иванова

Габровски колоездачи покориха гръцкия остров Тасос. На 3-ти май за 11-ти път се проведе MTB Thassos Cup, най-старото състезание по планинско колоездене в Гърция, едно от най-престижните на Балканите.

Трасето, по което се състезаваха велосипедистите бе с дължина от 58 км., изпълнено с редица трудности: склонове, баири, спускания и препятствия. Участие в надпреварата взеха още представители на Румъния, Гърция и Германия.

колоездене Тасос 1

снимка: Симона Иванова

При хубаво време и стремеж към победа, габровецът Калоян Митев грабна купата, след като си заслужи първото място в своята възрастова категория от 15 до 18 години, с най-бързо време от 4 ч. и 16мин. Други габровци, също от клуб Underground Riders, Калин Митев и Александър Александров се включиха в турнира в групата на участниците от 19 до 29 години.

В класирането Калин Митев остана на 9-та позиция, с време 3 ч:42м:25с., а Александър Александров зае 23-то място, с време 4ч:25м:15с.

Останалите категории, в надпреварата бяха: от 40 до 49 години, 50+, както и отбор Жени.

А ето и какво споделиха нашенците за постигнатите резултати и трасето, което изминаха:

„По време състезанието, при първото изкачване, което е 22 км. умората в краката ми не бе толкова голяма, особено след като спуснах до градчето Теологос. Следваше второ голямо изкачване, което е с дължина около 10 км., като в този момент усетих по-голяма умора, но стиснах зъби и продължих нагоре. Стигнах върха и ми предстоеше спускане, а след него и равен участък, през който ми се наложи да преминавам многократно ледена до коляното река. Оставаше леко изкачване и последните 5 скоростни километра, които ме деляха от финалната права. Относно първата позиция и наградата, която грабнах – това е купата“, разказа Калоян.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Според Калин Митев състезанието е започнало много добре. „Още от старта вървях с първите. Времето за началните 22 км. изкачване беше 1 ч. и 30 минути. Във временното класиране заемах седмата позиция. След дългото спускане и стигане в града Теологос бях минал двама румънци и станах 5-ти. Но проблемът дойде на следващия баир, който се задаваше. Тогава получих схващане в краката, което намали скоростта ми на катерене и до края успях все пак да завърша, но и най- важното, да се задържа в десетката, за която се борят над 200 участника“, сподели за преживяното Калин.

„Трасето си е както всяка друга година от както сме започнали да посещаваме това мероприятие. Още на 2-рия километър обаче скъсах верига, което ме отдели от първенците и предпочетох да се върна до къщата, в която сме се настанили, за да си сменя веригата вместо да поправям скъсаната. Това ме забави с около 15-тина минути, но в края на първото и най-продължително изкачване бях достигнал 20-тицата в моята категория. Оттам нататък всичко вървеше добре, като внимавах по спускането, за да избегна крампи на следващото изкачване, което беше след около 10-тина километра. След като се преборих и със следващото изкачване, което за мен беше по-трудно от първото, защото жегата ми беше дошла в повече, дойде време и за последното спускане. Там опитах да наваксам загубеното време, но спукана гума ме спря, с което и ме изкара от първите 20. До края на състезанието достигнах 23-тата позиция в моята категория, на която и финиширах, от което съм доволен“, каза Александър Александров, допълвайки историята си и състезателните емоции, които преживяха тримата габровски младежи.

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица