Свържи се с нас

Новини

Министър Павлова в Трявна: „ЗУТ трябва да се промени“

Published

on

снимка: МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова участва в ІV-та национална среща на главните архитекти и експерти по устройствено планиране от общините в Трявна, организирана от Националното сдружение на общините в България. На нея регионалният министър представи проблемите, които съвместно трябва да бъдат решавани в следващите месеци.

Като приоритет министър Павлова представи потребността от промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и призова за активност главните архитекти в предложенията. Нормативният акт е водещ в дейността на архитектите.

„Много натрупани проблеми има по отношение устройство на територията, разделението и функциите между държавата и общините и главните архитекти“, посочи министърът. Предвид факта, че през тази година ще има избори и нови общински съвети, гледането на промените ще се отложи за късна есен, за да не се политизират.

Тя предложи до септември да се предлагат промени, през октомври да бъдат обобщени и ноември, след формирането на новите общинските съвети, да се пристъпи към промените в ЗУТ.

Активирането на свлачищата през тази година налага въвеждането на силно рестриктивен режим за строителство върху тях, посочи Павлова. Според нея е важно ясно да се разпише как се спазва закона, как се издават разрешенията за строеж в тези зони, кой носи отговорност. Като пример тя посочи, че главните архитекти масово издават разрешителни за строеж без да търсят съгласуване с МРРБ. Като пример тя посочи местността Фиш-Фиш, в която е трябвало да има само леки постройки, а всъщност има къщи с басейни и масивно бетонно строителство на няколко етажа.

Павлова посочи, че се разработва специална Стратегия за свлачищата до 2020. Ресурсът от 870 млн. за 1950 свлачища са крайно недостатъчни. С тях дори за превенция не можем да говорим, коментира министър Павлова. От тези средства 470 млн. лв. са за аварийни и спешни укрепвания и почти не остава ресурс за превенция. Планираме да са разпределени през Комисията по бедствия и аварии, и частично през МРРБ и малко от околна среда, посочи тя.

Министър Павлова обясни, че държавата се опитва да помогне на общините в изработването на Общите устройствени планове, но ограниченият ресурс не стига за всички. Сега финансираме 87 общини, мотивира се тя и призова главните архитекти да не саботират процеса, а да го подкрепят.

Според нея е необходимо затягане и на контрола върху незаконното строителство. „Поставяемите обекти по крайбрежието са много. Само в Слънчев бряг са 560, съгласуват се с общинските съвети, но вие сте тези, които трябва да следите незаконните и да се разпореждате да ги премахват. Затова обаче е необходима воля“, каза регионалният министър.

Тя представи и новите моменти в новата Оперативна програма „Региони в растеж“. Очаква се програмата да бъде одобрена от ЕК в следващите няколко седмици.

В новата ОПРР има промени в начина на управление на проектите – делегираме на 39-те общини функциите на междинно звено по отношение на избора на проекти. С делегирането на това правомощие в рамките на всеки интегриран план, общините ще трябва сами да си направят подбора на проектите. Много важно е дейностите по тези проекти да отговарят на условията за допустимост на разходите“, посочи министърът. Павлова призова главните архитекти от сега да се формират екипите, за да не се губи време при реализирането.

До края на юни и началото на юли ще бъде отворена първата покана за кандидатстване по ос 1. „На Комитет на наблюдение на 4 и 5 юни ще бъдат одобрени критериите за селекция на проекти и общините следва максимално бързо да започнат със селекцията им. Дотогава общините ще трябва да са си направили селекцията на проектите. За 2018 са заложени минимални цели за сертификация на средства и неизпълнението им ще лиши общините от възможността да се възползват от допълнителен ресурс в размер на 6% и в тази връзка е необходимо бенефициентите да бъдат максимално мобилизирани и проактивни“, обясни министър Павлова.

И в този период бенефициентите ще могат да се възползват от финансовите инструменти (по подобие на финансовия инструмент JESSICA). Около 16% oт бюджета на Програмата ще бъде разпределен под формата на нисколихвено дългосрочно кредитиране за проекти, генериращи приходи. Управлението на Финансовите инструменти ще се осъществява от Фонд на фондовете към МФ, като в рамките на ОПРР се предвиждат четири фонда за градско развитие – един за София и по един за Южна и Северна България, и един фонд за туризъм.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица