Свържи се с нас

Новини

Николай Сираков: „Всичко материално е преходно! Важни са хората“

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител се включи в Дискусионен форум на тема „Заплащане на труда и европейски стандарти“, с който Регионалният съвет на Конфедерацията на независимите синдикати в България отбеляза 25 години от учредяването си. Участници в срещата бяха вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков, експерти от централата на синдиката, представители на държавни и местни институции, социални партньори и синдикалисти от област Габрово.

В обръщението си Николай Сираков поздрави всички синдикалисти и отбеляза, че неслучайно срещата им се провежда в седмицата, в която отбелязваме Световния ден за безопасни и здравословни условия на труд.

Според него през последните години, като че ли обществото твърде много се е политизирало и това пречи да осмисли различните роли, в които всеки се намира. Една от ролите, която изпълняват синдикатите е да се грижат за условията на труд на служители и работещи.

„Вашата мисия не е лесна, но пък е изключително предизвикателна“. С тези думи областният управител се обърна към участниците в срещата и допълни, че много му се иска тази сфера да претърпи трансформация като премине от защитата на условията на труд към тяхното реално развитие.

„Смятам, че бизнесът не съществува нито заради капитала, който създава, нито заради продуктите, които произвежда, а заради нас хората. Важното в този процес са хората, защото всичко материално е преходно, но отпечатъкът, който нанасяме върху собствената си душата в процеса на създаване на работа остава трайна следа“, сподели още областният управител.

Сираков акцентира върху това, че грижа на всички, които защитават правата на работещите е да развиват средата и условията, в която се трудят, за да може всеки да разкрие потенциала, който притежава. Според него, когато човек има възможността да разкрие собствения си потенциал и да го реализира, в замяна на което получава достойно възнаграждение – той се чувства удовлетворен. А трайното удовлетворение води до щастие. Това трябва да е обща цел – „да бъдем щастливи и на работното си място“.

В заключение областният управител цитира Робърт Бош, който казва, че не дава добри заплати, защото има много пари, а има много пари, защото дава добри заплати – нека повтаряме това на бизнеса, защото всъщност без нас хората – бизнес няма, апелира Николай Сираков и пожела на синдиката още дълги години да отстоява своята кауза.

По време на форума беше направен обзор на постигнатото от КНСБ в годините и анализ на социално-икономическата обстановка в областта. Обект на дискусия бяха и проблемите по заплащането на труда, колективното трудово договаряне и младежката заетост. Регионалният съвет награди социални партньори и заслужили синдикалисти в региона за принос към дейността на синдиката.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Пътен полицай в детската градина

Published

on

Инспектор Христофор Божинов разказа на малчуганите от габровската детска градина „Радост“ за професията „Пътен полицай“.

Униформеният служител гостува на група Мики Маус. Той разказа на децата за работата на пътните полицаи.

Представи униформата и отличителните ѝ знаци, както и помощните средства – палка, белезници, стоп палка и радиостанция.

Проведе и кратка беседа по безопасност на движението. Инспектор Божинов раздаде на малчуганите брошури със стихчета, свързани с пътната безопасност.

Децата от своя страна се бяха подготвили с тематични рисунки, които подариха на униформения служител.

Зареди още

Крими

Превантивна беседа за противодействие на телефонните измами

Published

on

Превантивна беседа, свързана с телефонните измами, се проведе в Трявна, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Габрово. Възрастни хора от пенсионерските клубове в общината се събраха в зала „Дръзновение“, където старши инспектор Марин Маринов, началник група „Криминална полиция“ при РУ Трявна, разясни основните схеми на телефонните измамници.

Той разказа и случаи от своята практика. Ст.инсп. Маринов подчерта, че „ало“ измамниците се стараят да научат информация за близките на потенциалната жертва, която след това използват срещу нея, за да може да я убедят да предаде определена сума пари.

Той призова възрастните хора в никакъв случай да не разказват на непознати за своите деца, внуци, близки. Обясни на възрастните хора как да реагират, когато непознати се опитат да ги убедят, че техни близки са причинили пътен инцидент; че имат нужда от средства за лечение или при други подобни сценарии.

Ст.инспектор Маринов разясни и за така наречените „фишинг измами“. Той отправил апел в никакъв случай да не споделят лични данни, данни на дебитни или кредитни карти, да не отварят съмнителни имейли.

На срещата присъстваха Даниела Маринова, заместник-областен управител и инж.Жасмина Лазарова, заместник-кмет на Община Трявна.

Превантивната кампания е инициирана от Областна администрация- Габрово и ОДМВР-Габрово. Тя ще продължи и през следващите дни.

В Севлиево тя ще се проведе на 27 февруари от 15.00 часа в клуб на пенсионера в ж.к.“Митко Палаузов“, на 28 февруари от 10.00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Любен Каравелов“ в Севлиево, на 6 март от 13:00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Юрий Венелин“ в Габрово, и на 7 март от 10.00 часа в Община Дряново.

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово обучи комитети и групи по условия на труд

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ-Габрово, съвместно с Института за социални и синдикални изследвания и обучения на КНСБ, проведе в електронна среда обучение на близо четиридесет представители на комитетите и групите по условия на труд в предприятия и организации от региона.

Традиционно и тази година лектори бяха директорът на дирекция „Инспекция по труда” със седалище Габрово Виолета Иванова и вицепрезидентът на КНСБ в направление „Социална защита, безопасност и здраве при работа. Справедлив зелен преход и екология” Огнян Атанасов.

Виолета Иванова запозна участниците с нормативните разпоредби, касаещи трудовата злополука, провеждането на инструктажи осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, контролът по спазване на трудовото законодателство и правомощията на контролните органи.

Огнян Атанасов представи националното законодателство по безопасност и здраве при работа, социалния диалог в областта на здравословните и безопасни условия на труд, рискове, свързани с безопасност и здраве при работа в сектор „Държавно управление”, предстоящият проект на социалните партньори в тази област, Националната кампания на КНСБ „Да спрем рака на работното място” и промените в европейското на националното законодателство.

За първи път трети лектор в обучението бе Габриела Гатева – психолог и психотерапевт, която запозна участниците със симптомите, фазите и начините за справяне със синдромът на бърнаут и представи случаи от своята практика.

Обучението се осъществи в съответствие с изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Наредба № 4 на Министерството на труда и социалната политика.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица