Свържи се с нас

Икономика

Ниските заплати са основен проблем, сочи анкета на КНСБ – Габрово

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Повече от половината синдикални организации на КНСБ в област Габрово определят трудовите възнаграждения като ниски. 57% от анкетираните синдикални лидери определят като водещ проблем в предприятието си усещането за ниско и недостойно заплащане на труда, следвано от съкращенията – 20%, тежкото финансово състояние на предприятието – 12,5%, лоши условия на труд, нередовно изплащане на заплати и липса на пазари.

Това заяви на пресконференция Румяна Илиева, председател на КНСБ – Габрово, в присъствието на Пламен Нанков, вицепрезидент и изпълнителен секретар на КНСБ, който бе в Габрово по повод 25-годишнината на най-голямата синдикална организация и честванията в регионалните структури на този юбилей.

По думите на Илиева анкетата посочва, че най-нисък процент договорености са постигнати по въпросите на заплащането. „Това се потвърждава и от отговора на поставения въпрос по отношение на определяне на водещия проблем в предприятието – усещането за ниско и недостойно заплащане на труда“, каза още тя.

Нисък е и дялът на предприятията, в които е обвързано заплащането с производителността на труда. Кое заплащане е справедливо синдикалните членове могат да изчислят чрез онлайн калкулатор, поместен в електронния синдикат на КНСБ.

Произведеният БВП на едно заето лице в областната икономика показва изпреварващ темп на нарастване на производителността, но това нарастване не намира отражение под формата на нарастване на доходите. „При доходите на домакинствата и на лице в област Габрово за периода 2010-2013 г. се наблюдава незначително увеличение, но по доход, но по доход на домакинствата областта ни е под средните за страната“, информира още председател на КНСБ – Габрово Румяна Илиева.

От казаното пред медиите стана ясно още, че практиката показва, че високият процент договорености по отношение на здравословните условия на труд не са довели до значително подобряване условията на труд. Това кореспондира и с направените констатации от извършените проверки от Инспекцията по труда, т.е. най-голям процент констатирани нарушения са именно в тази сфера.

Производителността на труда в много мултинационални компании е около или равна на тази в чуждестранните им предприятия, но заплащането на нашите работници е в пъти по-ниско. „Продължаване на политиката на разпростиране на валидността на сключените браншови колективни трудови договори, съгласно чл.51 б КТ би довело до по-всеобхватно повишаване на социалните стандарти“, поясни Илиева.

В Европа все по-голямо внимание се обръща на нарастване производителността на труда на наети с ниски работни заплати чрез повишаване на тяхната образователна степен и квалификация, индивидуални сметки за обучение чрез ваучерна система, секторни фондове за обучение и др.

По отношение на „работещите бедни“ в международен план се насочва към повишаване на нетните доходи чрез различни инструменти – субсидии, данъчни облекчения, скали с необлагаем минимум, данъчен кредит върху получените доходи. В България подобен подход би могъл да бъде реализиран чрез семейното подоходно облагане.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица