Свържи се с нас

Новини

Таня Христова бе официален гост на годишнина от първия футболен мач

Published

on

снимка: Анатоли Петров

снимка: Анатоли Петров

В Свищов отбелязаха 115-ата годишнина от изиграването на първия официален футболен мач в България. Кметът на Община Габрово Таня Христова беше официален гост на проявата, тъй като въпросният двубой е бил с габровско участие.

Toй се е състоял пo вpeмe нa Пъpвия юнaшки cъбop във Вapнa и e пpoтивoпocтaвил oтбopитe нa Свищoв и Гaбpoвo, cъoтвeтнo нa ДTГ “Д. Хaдживacилeв” и Апpилoвcкaтa гимнaзия. Срещата се е провела на 11 aпpил 1900 година.

снимка: Анатоли Петров

снимка: Анатоли Петров

Куп легенди на българския футбол уважиха събитието на градския стадион в Свищов, където се проведе приятелски мач между ветераните на „Академик” и Сборен отбор на България. На празника присъстваха кметовете на крайдунавския град и на Габрово – Станислав Благов и Таня Христова, почетният гражданин на Свищов Валентин Михов, футболни легенди като Димитър Якимов, Добромир Жечев, Трифон Иванов, Любе Спасов и др.

Националният екип облече председателят на Областния съвет на БФС – Георги Трендафилов. Негови съотборници бяха Стефан Павлов, Илиян Киряков, Анатоли Нанков, Станислав Ангелов, Пламен Николов, Валентин Станчев, Йордан Йорданов – Жан, Веселин Великов, Ивайло Петков, Яков Папарков, Евгени Маринов, Светлин Симеонов, Валери Греков, Игор Бакьов и др. За домакините от „Академик” пък играха Б. Ботев, Н. Нончев, Т. Борисов, Ст. Трайков, П. Петков, Р. Игнатов, В. Личев, В. Кръстев, Григоров, П. Няголов, А. Георгиев, Кр. Капитанов, М. Михайлов, Ст. Тодоров, Искъров, Венков, Ферещанов и др. Главен съдия бе Камен Алексиев с асистенти Петко Павлов и Пламен Гълъбов.Ветераните показаха пред многобройната публика, че за възрастта няма граници. Макар и в по-бавно темпо, имаше хубави комбинации, удари и красиви голове. Срещата завърши без победител, при резултат 4:4.

снимка: Анатоли Петров

снимка: Анатоли Петров

Куп отличени имаше и на последвалата тържествена церемония. От името на Община Габрово Таня Христова получи специален плакет по повод на 115-ата годишнина. Такъв беше връчен и на директора на ДТГ „Д. Хадживасилев” Румяна Иванова.

„Искам да благодаря на всички за днешния истински празник, радостен съм, че съм част от тази организация“, сподели Станислав Благов и припомни, че Свищов е известен като градът на стоте първи неща. Таня Христова също благодари за поканата и заяви, че е горда, че Габрово е сред участниците в първия футболен и хандбален мач у нас. И ние сме град на сто първи неща, заяви тя и покани всички на 16 май в Габрово за Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица