Свържи се с нас

Новини

Светлана Шаренкова: Като държава, нямаме яснота какво точно искаме от Русия!

Published

on

снимка: БСП

снимка: БСП

Председателят на Форум „България – Русия“, издател на вестниците „Земя“ и „Русия днес“, носител на орден „Дружба“ д-р Светлана Шаренкова изрази увереността си, че българо-руските отношения са национална кауза и е нужно да ги поддържаме във всички направления. Тя бе гост на среща-разговор, организирана от Сдружението на рускоговорящите „Вива“, Национално движение „Русофили“ и БСП – Габрово, която се проведе в събота в Габрово. В срещата участва и народният представител от БСП – Кирил Добрев.

снимка: БСП

снимка: БСП

„С Русия и руския народ ни свързва не само общият славянски и православен корен, но и общата ни история, решаващата роля на Русия за освобождението от османско иго, огромните жертви, които народите на Русия дадоха в битката срещу фашизма в Европа, помощта в икономически план в годините между 1944г. и 1989 г., тесните културни, образователни и социални връзки“, заяви пред участниците в срещата Шаренкова.

Тя изрази съжаление, че в момента ние, като държава, нямаме яснота какво точно искаме от Русия, нямаме програма как ще се развиват отношенията ни, защото според нея те не могат да се изчерпят само с енергийните проекти. „И да стигнем дотам, че няма проекти – няма отношения. Нужно ни е във всяка сфера да имаме ясни, разработени проекти. И това е наш дълг“, допълни тя.

По време на дискусията бяха осъдени вандалските актове и обругаването на руски паметници. Коментирани бяха и програмите и възможностите за обучение на наши студенти в Русия, поведението на сегашните управляващи и загубите, които търпи икономика ни заради неефективните санкции.

„Нека съберем подписи и да инициираме референдум за санкциите срещу Русия, а същото така и срещу разполагането на бази на НАТО в България“, призоваха участниците в срещата.

В отговор на въпрос от публиката за поведението на БСП спрямо Русия, д- р Шаренкова заяви: „БСП не трябва да има комплекси, че ще я нарекат „пета колона“, рубладжии, агенти на Путин, тя трябва спокойно да отстоява българо – руските отношения и ясно да заявява, че това е един от стълбовете на нашата партия. Още от създаването на партията, на нея й е заложено да бъде свързана с Русия. А и съм убедена, че Руската кауза е национална кауза.“

снимка: БСП

снимка: БСП

За своя принос и подкрепа към дейността на движение „Русофили“ в Габрово д-р Шаренкова получи специална грамота от организаторите на провелия се в съботния ден областен фестивал на руската поезия, песен и танци. Такава грамота бе връчена и на народния представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кирил Добрев, който подпомогна с лични средства обучението по руски език в детските градини в Габрово.

снимка: БСП

снимка: БСП

В града на Рачо Ковача д-р Светлана Шаренкова направи голямо дарение от книги и връчи Юбилеен медал „70 години от победата над фашизма“ на областния председател на движение „Русофили“ Стефан Кънев, а също така и на председателя на БСП Кристина Сидорова.

снимка: БСП

снимка: БСП

„В навечерието на 9 май – Денят на победата над фашизма, ние си спомняме и почитаме паметта на онези 25 милиона руснаци, които загинаха за свободата на Европа и на света, които успяха да се справят с „чумата“ на 20 век. Тази победа е апотеоз на съвместните усилия в борбата срещу фашизма и съм сигурна, че тя трябва да стане моста между Европа и Русия “, заяви Шаренкова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурорската колегия на ВСС и главния прокурор отличиха Милчо Генжов

Published

on

За проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) поощри Милчо Генжов – административен ръководител, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово, с отличие „личен почетен знак първа степен – златен“ и парична награда в размер на 1000 лв.

Със същото решение прокурор Генжов бе освободен от заеманите длъжности „административен ръководител, окръжен прокурор“ и „прокурор“ при Окръжна прокуратура – Габрово, поради навършване на 65-годишна възраст.

Главният прокурор Иван Гешев награди прокурор Генжов с грамота и „Кортик на Прокуратурата на Република България“ за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения като административен ръководител, както и за цялостен принос в професионалната кариера.

Прокурор Милчо Генжов има над 40 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Продължителният му магистратски стаж е преминал в системата на Прокуратурата, където заема длъжностите „младши прокурор“, „заместник-районен прокурор“ и „районен прокурор“ на Районна прокуратура – Севлиево. От 25.02.2005 г. е назначен на длъжност „заместник на административния ръководител“ при Окръжна прокуратура – Габрово, която изпълнява до 08.06.2009 г. В периода от 09.06.2009 г. до 09.06.2014 г. и от 20.05.2021 г. до 11.08.2022 г. е административен ръководител, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Румен Стоичков представя книгата „Полъх от дълбините“ в Трявна

Published

on

Дългогодишният и познат на поколения наред глас в националния радиоефир на БНР и предаването “Нощен хоризонт” Румен Стоичков пристига в Трявна, за да представи една от последните си издадени книги “Полъх от дълбините”.

Тревненци и гости на града ще могат да се срещнат и да разговарят с журналиста и писател, който е автор на над 2 000 репортажа и интервюта, представящи позабравения, но интригуващ, живот в малките населени места из цяла България.

Седмата книга от колекцията на Стоичков ще бъде представена пред местната общественост на 24 август от 18.00 ч. в зала “Дръзновение” към НЧ “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

Книгата “Полъх от дълбините” е тясно свързана и с плачковския край, тъй като тук има отделен материал за великия на всички времена борец и кечист Дан Колов. В средата на миналия месец бе открит бюст-паметник в негова чест след инициатива на будни граждани. Причината – бащата на “Балканският лъв” е от близкото село Горни Цоневци, а майка му от село Енчовци.

“Там има отделен материал /репортаж, пътепис/ за село Сенник. И в него съм вместил и доста дългия разказ на племенницата на Дан Колов, която разказва спомените си за него”, споделя журналистът Румен Стоичков.

Освен поместения подробен материал за великия българин, книгата на автора ще разкрие пред местната публика още интересни разкази от различни малки, но все така притеглящи към себе си кътчета, на България, чието съхранение се е превърнало в мисия през годините на журналиста и писател Румен Стоичков.

“Какво да очакват ли? Ще ги разходя из непознатата, но богата и пъстра история на България – скрита там, в малките населени места. На практика си имам нещо като мисия – съхранявам паметта на изчезващите села”, допълва още Стоичков. За автора Румен Стоичков е завършил специалностите „Българска филология“ и „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а 30-годишната му професионална кариера като журналист преминава в БНР.

За различните програми и предавания, предимно в „Хоризонт“, е автор на над 2000 интервюта и репортажи, правени предимно в малки населени места, чиято история и съдба винаги го е вълнувала. Защото тя е не само регионална, но е и част от националната памет, както самият той твърди.

В неговия богат текстови и снимков материал ще съзрете творческия гений на българина, умението му да оцелява, мъдростта му, чувството му за хумор, вековната устойчивост и надежди за по-добър живот, колкото и тъжно понякога да звучат. Румен Стоичков е носител на Годишната награда на СБЖ през 2007 г. в раздел „радиожурналистика“ – за репортерско разследване. Печели Наградата на журито от Медийния фестивал в „Албена“ през 2005 година, номинации в челната тройка и грамоти през 2016, 2017 и 2018 година от конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“, „Пазител на традициите 2015“ в категория „Личност“ на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите, Втора награда за репортаж от Източните Родопи – в конкурс на Проект „Новото тракийско злато“ (2012), Националната награда „Златна кана“ на Фондация „Съкровищата на Панагирик“ – за цялостно журналистическо и литературно творчество (2015), победител Направление „За професионална и гражданска етика“, награда „Самуел Франсес“ в категория „Радио“ за 2018 г. на Журналистическия конкурс на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

Румен Стоичков е дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт“, за което има към 1300 изяви пред микрофона му. Член е на СБЖ и е автор на книгите „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“, „Някъде там“, „Сърце на длан“, „Ожадняла река“, „По билото на миналото“. „Полъх от дълбините“ е неговата седма книга.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Скоростно изкачване към Паметника на свободата и открит урок с проф. Веселин Методиев

Published

on

За 10-та юбилейна година ученици от страната ще участват в надпреварата за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата. Под мотото „Бъди на Върха“ на 19 август 130 деца на възраст от 5 до 12 клас ще премерят сили в една различна „спортна дисциплина“.

Състезанието е част от проявите за 145 – годишнината от Шипченската епопея и се провежда от 2012 година насам през месец август под патронажа на Президента на Република България.

Точно 281 секунди са необходими, за да изкачиш 890 стъпала към историческото място. Това разбира се е рекорд от последното издание на състезанието, а дали ще бъде подобрен сега – ще стане ясно на 19 август.

Стартът на състезанието е в 10.30 часа от подножието на Паметника на свободата на връх Шипка, а веднага след това ще се състои и церемония по награждаване.

Организаторите на събитието – Областна администрация – Габрово и Регионално управление на образованието, изказват благодарност към всички, които помагат то да се случи – местни фирми и организации, които се включват традиционно като: Елви ООД, МИГ – Мирослав Стойчев, както и осигуряващите награди Сиела Норма, Сенстейт технолоджи, Европейска инициатива за чиста околна среда и Обществената фондация в Габрово.

Веднага след това предстои една интересна среща на участниците и всички гости, които по това време са на връх Шипка, с проф. Веселин Методиев, който ще направи своеобразен открит урок от мястото на историческите събития, водени през горещата 1877 година.

Професионалната му кариера преминава през Нов български университет, Главно управление на архивите към Министерски съвет, 37–ото и 38–ото народно събрание. В периода 1997–1999 г. е бил и вицепремиер и министър на образованието и науката Основните му изследователски интереси са в областта на историята на държавните институции в България. Преподава философия на историята; извори за българската история; история на държавните институции в България; история на модерната българска държава; европейска история През 2019 г. проф. д-р Веселин Методиев е награден с Националната награда „Христо Г. Данов“ в категория „хуманитаристика“.

Всички са добре дошли на 19 август на Върха от 10.30 ч, за да подкрепят усилията на децата и да чуят увлекателния разказ на проф. Веселин Методиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица