Свържи се с нас

Новини

Над 63,7 млн. лв. са отпуснати за мерки по деинституционализацията

Published

on

снимка: МТСП

снимка: МТСП

„Амбицията ни е с отпуснатите държавни и европейски средства да постигнем заложеното във Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в България“. Над 63,7 млн. лева са отпуснати по ОП „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) 2007-2013 г. за всички мерки по извеждането на децата от институциите.“

Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на кръгла маса за добрите примери за деинституционализация, организирана от МТСП в град Габрово. Във форума се включиха вицепремиерът Томислав Дончев, заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски и Кирил Киряков от ГД „Заетост, социални въпроси и приобщаване“ на ЕК.

„Изминалият програмен период на ОП РЧР 2007-2013 г. беше важен за старта на деинституционализацията и конкретните резултати са налице. Правителството има волята да продължи процеса, за да могат децата и техните родители да получат възможно най-добрите грижи и подкрепа“, допълни министърът.

„Деинституционализацията е пример за това как реформите се комбинират с европейско финансиране. Нещо повече, в процеса на извеждане на децата от институциите, говорим за това, че европейските пари са ускорител на реформата“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. „Когато говорим за деинституционализация, критично важна е стратегическата визия на институциите и обществената подкрепа“, допълни той.

Подготовката за преструктуриране на Домовете за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) по ОП РЧР 2007-2013. се реализира по Проект „ПОСОКА: семейство“ на Министерство на здравеопазването в партньорство с Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето по схема за безвъзмездна финансова помощ „Шанс за щастливо бъдеще”. По схемата се разкриха социални услуги, осигуряващи превенция на изоставянето и реинтеграция, както и специализирани услуги за децата от рискови групи.

„Проектът е добър, защото в него се предоставят различни видове услуги. За по-доброто обслужване на децата се грижат медицински персонал и социални работници. Особено важно значение този въпрос има за специалистите, които работят непрекъснато с деца с тежки увреждания“, каза министърът. Той постави акцент върху работната среда и нивото на заплащане на служителите в домовете.

„Развитите социални услуги в Габрово са много добър пример за преструктуриране на домове за деца до 3 годишна възраст“, каза министър Калфин. Според него най-добрият вариант е да няма изоставени деца, а новоразкритите социални услуги да бъдат в подкрепа на родителите, които отглеждат децата си.

На кръглата маса заместник-министрите на труда и социалната политика Лазар Лазаров и Зорница Русинова представиха етапът на деинституционализацията у нас и предизвикателствата пред общините през новия програмен период на оперативната програма.

В периода 2010 – 2015 г. са закрити 47 специализирани институции за деца. По проект „Детство за всички“ са въведени 131 услуги в 65 общини, където са настанени над 1 000 деца. По данни на МТСП продължава успешното развитие на приемната грижа по проект „И аз имам семейство“, в рамките на който достъп до близка до семейната среда са получили 1 900 деца.

Броят на децата, настанени в 29-те ДМСГД в страната намалява от 1 270 деца към края на 2013 г. до 911 деца в края на март 2015 г.

Мерките по ОП РЧР 2014-2020 г. ще продължат подкрепата на деинституционализацията на децата. През новия програмен период 658 млн. лв.са предвидени за борбата с бедността и насърчаване на социалното включване. В сферата на заетостта ще бъдат отделени повече от 1 266 млн. лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица