Свържи се с нас

Любопитно

Априловската гимназия се сдоби с капсула на времето

Published

on

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

В Деня на земята, 22 април, се осъществи една дългоочаквана цел на представителите на Априловската гимназия. С общи усилия ученици и учители положиха успешно капсула на времето и засадиха Юбилейно дърво (явор) в двора на Гимназията.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Събитието, с надслов „180 послания за бъдещето“, се проведе по идея на Инициативния екип при НАГ, осъществяващ честванията, учители и ученици от юбилейната година, както и два от най-активните клубове, присъщи на училището: Клуб „Млади възрожднци“ и Клуб на доброволеца.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Априловите потомци „засадиха“ своите пожелания с идеята те да бъдат отворени на 200-годишнина, като по този начин да се осъществи диалог между поколенията.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

В капсулата са заложени мечтите и надеждите, както и усърдната работа около 180-годишнината на гимназистите, за да могат един ден техните наследници да бъдат част от сегашната атмосфера.

снимка: Симона Иванова

Г-жа Владилена Катевска бе водеща на инициативата и се обърна към присъстващите с надеждата, че след 20 години училището не само ще просперира, но ще бъде разширено и модернизирано, и „това, за което мечтаем днес – обзавеждане на класните стаи със съвременна мултимедийна техника, ще бъде ежедневие. Надяваме се, че също няма да е секнал ентусиазмът на идеалистите, които да работят за своето училище, че стремежът към знание, към запазване на традициите и създаването на нови, ще продължава и във времето напред!”, изтъкна Катевска.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Около 70 са посланията, които оставиха учениците от 8 до 12 клас, като някои от тях бяха интересни и запомнящи се.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Важно е, че всеки бивш или настоящ априловец помни не само трудните моменти, но и щастливите мигове, преживяни от 5-годишния му престой в Гимназията, наследница и продължителка на делото на първото светско взаимно училище в България.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица