Свържи се с нас

Новини

Севлиевският кмет: Политическите пристрастия няма да попречат на развитието на болницата

Published

on

снимка: Община Севлиево

Обезпокоени от оставката на д-р Пенчев, лекари и специалисти от Общинската болница в Севлиево инициираха среща с кмета на града Иван Иванов, която се проведе вчера следобед, информира Мирела Ганчева от местната общинска администрация.

На срещата медиците не скриха възмущението си от начина, по който болницата е станала обект на политически игри и призоваха да се спре с политическия натиск върху тях.

„На 7 април бе проведена извънредна сесия на Общински съвет, която касаеше дейността на болницата. Ние бяхме задължени да представим един обширен финансов отчет. В дебатите пролича несъгласие на част от общинските съветници относно водената в болницата политика. Декларирано беше недоверие, имаше и нелицеприятни сравнения, които ме накараха да взема решение и да подам оставката си“, каза по време на срещата д-р Пенчев. Той беше категоричен, че по никакъв начин политическите страсти не трябва да се отразяват на пациентите и на работата в болницата. Д-р Пенчев заяви, че болницата не е арена на политически битки, а храм на здравето и такъв трябва да остане.

„Няма да допуснем заради политически пристрастия, да се пречи на развитието на болницата“, заяви в изказването си кметът д- р Иванов. „През последните две години болницата извървя не лек път, но той беше правилният и Общината изтегли 1 600 000 лв. заем, които буквално я спасиха от затваряне. Тогава лечебното заведение имаше дългове малко над 2 400 000 лв. и беше пред фалит. През тези две години болницата плавно увеличи нивата на дейност и достигна позиция, от която може спокойно да гледа напред“, каза още кметът. Той добави, че е запознат с всички детайли около стационара. Д-р Иванов припомни, че заедно с д-р Пенчев са провели многократни срещи с шефа на здравната комисия в парламента, с директора на НЗОК, с директора на РЗОК, за да търсят варианти за помощ и финансиране.

„Много е неприятно по такъв начин да се атакува д-р Пенчев, като му се вменява вина, която най-малкото той има. Напротив, той успя да създаде един колектив и болницата да върви напред. Д-р Пенчев пое поста на управител в един много труден период, но успя да изправи стационара на крака. Отвори отделение за хемодиализа, разшири и подобри болничните услуги, работи се по над 140 клинични пътеки и процедури, всички служители навреме получават заплатите си“, коментира кметът. „Болницата е лечебното заведение, без което общината не може. Д-р Пенчев е най-добрият управител за болницата и това, че всички го подкрепяте го доказва. Аз не приемам неговата оставка“, заяви категорично градоначалникът. „Преди известно време д-р Пенчев инициира една среща, на която заедно с общинските съветници обсъдихме възможността да се инвестира в новата сграда на болницата“, сподели кметът и добави, че за огромно съжаление идеята не е била подкрепена от всички политически групи.

„За първи път в историята на болницата се прави подписка в защита на управителя“, каза д-р Данаилов, който заяви, че от 33 години, за първи път вижда загриженост за състоянието на стационара от страна на общинското ръководство. „Няма съмнение, че болницата върви напред“, категоричен бе той и не скри разочарованието от всичките спекулации през последните седмици.

На въпроса какво ще стане от тук на нататък и кой ще поеме управлението, д-р Иванов отговори, че болницата разполага със стабилен и сплотен колектив, и няма да се допусне състояние, в което да се дезорганизира работата й. „Имам уверение от д-р Пенчев , че каквото и да стане, той ще продължи да помага. Бъдете напълно сигурни, че болницата има подкрепата на мнозинството съветници в Общинския съвет“, заяви още кметът.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица