Свържи се с нас

Новини

Зелена светлина за вътрематочните спирали при подрастващи момичета

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отчете, че употребата, на дълготрайни, обратими контрацептивни средства – в това число вътрематочни спирали е нараснала значително при момичета между 15 и 19 години. Въпреки това според специалистите използването на спиралите в тази възрастова група все още не може да достигне нивата на употреба на други по-малко надеждни методи.

CDC установи, че употребата на спиралите през последните 10 години се е увеличила повече от 15 пъти – от 0,4 % през 2005 година до 7,1 % през 2013 година. Независимо от това CDC определя този процент като нисък, особено предвид ефективността и безопасността, с които се характеризират висококачествените спирали. „ Рискът от забременяване при спиралите е само 1%, докато при другите контрацептивни методи, широко използвани от младите момичета рискът е значително по-висок: около 9% при хормоналните таблетки и 18% при презервативите.“

Спиралите имат редица предимства пред останалите методи за контрол на раждаемостта. В допълнение към високата ефективност, те не изискват допълнителен ангажимент след поставянето им и контрацептивното им действие е между 3 (за обикновените медни спирали)и 10 години (за висококачествените разработки, като златни спирали).

Спиралите наскоро бяха препоръчани за подрастващи девойки и от Американската педиатрична асоциация и Американския колеж на акушерите и гинеколозите, което е още едно доказателство за тяхната безопасност.

През последните две десетилетия в САЩ се отчита драстичен спад на нежеланите бременности сред млади момичета. През 1991 година техният дял е 61,8 на 1000 момичета между 15 и 19 години, докато през 2013 година той е едва 26,5. Въпреки това, тази честотата е по-висока в САЩ в сравнение с други развити страни. От CDC съобщават, че се полагат усилия този процент да бъде редуциран чрез подобряване на достъпа до висококачествени и сертифицирани спирали, каквито са например спиралите съдържащи сплав от мед и злато.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията анализира данните от Националната програма за семейно планиране в периода: 2005-2013 година, на базата на които представя подробен доклад.

Авторите заключават, че възприемането на дълготрайните, обратими контрацептиви като най-ефективен и безопасен метод за предпазване от забременяване, е от ключово значение за редуциране на нежеланите бременности сред подрастващи девойки в САЩ. Поради изключително дългия си период на безопасна употреба, спиралите съдържащи сплав от мед и злато, са едно от най-подходящите решения в тази посока.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица