Свържи се с нас

Култура

Следпразнично от Дома на хумора и сатирата

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Рожденият ден на Дома на хумора и сатирата отмина, а празникът на 1 април “роди“ три добри новини от Веселата къща.

По време на тържеството директорът на Дома г-жа Татяна Цанкова обяви, че от днес нататък зала 3 на Музея „Дом на хумора и сатирата“ ще носи името на основателя и първи директор на ДХС – г-н Стефан Фъртунов. Той е почетен гражданин на Габрово, а заслугите му за популяризирането на запазената марка на града –габровския хумор – са забележителни. В просторната експозиционна зала 3 по традиция се излагат живописни платна от музейния художествен фонд „Хумор на народите“ или мащабни гостуващи изложби от сродни институции. В нея се провеждат многолюдните тържества на Веселата къща, организират се концерти и публични прояви, състоят се церемониите по откриването на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата и награждаването на лауреатите.

„Стефан Фъртунов е нашият създател; човекът, който превърна мечтите си в реалност и допринесе изключително много светът да научи за Габрово и за габровския хумор“ – изтъкна г-жа Цанкова при обявяване на решението.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Подаръкът, който самият Дом на хумора си поръча за рождения ден, също ще разнася славата на Габрово като столица на хумора. Където и по света да се получи писмо от Веселата къща, то ще бъде лесно разпознаваемо още по плика. Две специални пощенски марки с персонализирани винетки ще отличават пратките, които тръгват от Дома на хумора и сатирата. Те са с номинали от 0,65 лв. и 1.00 лв, а дизайнът им е на художничката Людмила Цифудин. Персонализираната винетка изобразява логото на Музея „Дом на хумора и сатирата“, чийто автор е Богдан Бенев.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

За пореден път светът ще научи за Габрово и за Международното биенале на хумора и сатирата от една реклама, която се появява в сайта на престижни институции, свързани с популяризиране на изкуството. Става дума за прочутата галерия „Тейт“ в Лондон и хотелската верига “Le Meridien Hotels & Resorts” (130 хотела в 50 държави), които работят по съвместен проект, даващ възможност на туристите и гостите на хотелите да научат повече за културните прояви, организирани в близост до мястото, на което са отседнали. Той се нарича „Отключи изкуството“ и дава информация за стойностни изложби, концерти, фестивали, филми и др. Фотос на фасадата на Дома на хумора, препратка към уеб-страницата на Музея и текст, рекламиращ изложбите на 22-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, са вече на сайта на проекта – в раздела, посветен на хумора в изкуството.

В рубриката „Изложби по света, които предизвикват усмивка“, габровското Биенале е сред трите експозиции, които се препоръчват на туристите това лято (http://lemeridienunlockart.starwoodpromos.com/humour). Другите две са в Двореца „Белведере“ във Виена (Австрия) и в Художествения музей във Волфсбург (Германия). Поканата за включване на Дома в тази инициатива идва от самите редактори на сайта и, съвсем по габровски, е напълно безплатна за институцията. Габровският Дом на хумора е единствената българска институция, представена в проекта на лондонската галерия „Тейт“.

Автор: Дарина Маринчевска, Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица