Свържи се с нас

Новини

Студенти на ТУ – Габрово организираха благотворителен базар

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 1 април студентите от четвърти курс на специалността „Социални дейности”“ в Технически университет – Габрово организираха благотворителен базар. Той бе под надслов: „Да помогнем заедно“, имащ за цел да бъдат събрани средства за закупуване на мултимедия, която ще бъде използвана за ерготерапия в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца от аутистичния спектър „Келер” – Габрово.

снимка: ТУ - Габрово

снимка: ТУ – Габрово

По идея на доц. д-р Лиляна Русанова, преподавател по „Благотворителност” в катедра „Социални и стопански науки” към ТУ-Габрово, бъдещите социални работници решиха да приложат на практика знанията от лекциите в университета.

снимка: ТУ - Габрово

снимка: ТУ – Габрово

Уменията за работа в екип създадоха каузата: Да помогнем заедно на децата от аутистичния спектър, потребители на Център за социална рехабилитация и интеграция „Келер” в град Габрово.

снимка: ТУ - Габрово

снимка: ТУ – Габрово

В първия ден от благотворителния базар в касата за дарения бяха събрани 812 лева. Изконните човешки ценности изискват не само да получаваме. Да даваме, безвъзмездно и без мисъл за лична облага или изгода е наше върховно човешко преимущество, но и наш човешки дълг. За да повярваш в доброто – трябва да започнеш да го правиш! И те го направиха.

По време на четирите дни на изнесени занятия в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за хора с различни по вид и степен увреждания, студентите и клиентите на услугата сътвориха впечатляваща феерия от цветове и форми – декорирани яйца в техниките винтидж и декупаж, пролетни цветя, пъстри букети и икебани, картички и сюжетни инсталации.

И когато се убедиха, че са създали естетически издържана и търговски обоснована колекция, определиха подходящата таргет група от дарители. Изискано изработените покани бяха лично поднесени в центровете за делегирани от държавата социални услуги, неправителствени организации и сдружения, публичните институции, представители на бизнеса с отношение към спомоществователството.

Благотворителната кампания беше открита от Ръководителя на ЦСРИ за хора с увреждания Стефка Пенчева. „В навечерието на 2 април, определен по инициатива на ООН като Световен ден на информираност за аутизма, ние се присъединяваме към общата цел – да алармираме за превръщането на аутизма в глобален проблем, да повишим Вашата осведоменост и да насърчим усилията на семействата към ранното диагностициране и ранната интервенция. Каузата на нашия благотворителен базар е със средствата от Вашите дарения да предоставим мултимедиен проектор – техническо помощно средство, необходимо за обучение и ерготерапия на децата от нашия град“, каза тя.

Наричат ги „невидимите деца на България”. Медицината няма отговор на въпроса. „Защо децата се разболяват от тази особена болест?”. Асоциират ги с Малкият принц. Може би защото и те като приказния герой на Екзюпери сякаш живеят на собствена планета. Чувстват се самотни и изолирани. Искат да проумеят много неща. Непрекъснато задават въпроси, а сякаш не чуват нашите. И търсят приятели. Позволете ми да Ви представя истинските приятели на децата – студентите от четвърти курс на специалността „Социални дейности” в Технически университет – Габрово и доц. д-р Лиляна Русанова – техният преподавател по „Благотворителност”“, допълни още Стефка Пенчева.

В словото си госпожа Русанова благодари на домакините за партньорството и творческата атмосфера. Тя подчерта намеренията на ръководството на ТУ-Габрово да предоставя на студентите подготовка, съобразена с актуалните очаквания на социалната сфера.

При разработване на учебните програми Университетът цели постигането на ясен набор от знания, умения и нагласи, които да позволяват успешното включване на завършилите в професионална дейност; разработва стандарти за обучение, които да гарантират компетентно изпълнение на професионалните задължения.

Доцент Русанова изрази удовлетворението си от усърдието и таланта на своите възпитаници. „Гордея се с Вас“ – каза тя. „С Вашата силна мотивация и готовност да помагате. Професията на социалния работник е помагаща професия. Тя изисква отдаденост и любов и Вие ги притежавате.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Пътен полицай в детската градина

Published

on

Инспектор Христофор Божинов разказа на малчуганите от габровската детска градина „Радост“ за професията „Пътен полицай“.

Униформеният служител гостува на група Мики Маус. Той разказа на децата за работата на пътните полицаи.

Представи униформата и отличителните ѝ знаци, както и помощните средства – палка, белезници, стоп палка и радиостанция.

Проведе и кратка беседа по безопасност на движението. Инспектор Божинов раздаде на малчуганите брошури със стихчета, свързани с пътната безопасност.

Децата от своя страна се бяха подготвили с тематични рисунки, които подариха на униформения служител.

Зареди още

Крими

Превантивна беседа за противодействие на телефонните измами

Published

on

Превантивна беседа, свързана с телефонните измами, се проведе в Трявна, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Габрово. Възрастни хора от пенсионерските клубове в общината се събраха в зала „Дръзновение“, където старши инспектор Марин Маринов, началник група „Криминална полиция“ при РУ Трявна, разясни основните схеми на телефонните измамници.

Той разказа и случаи от своята практика. Ст.инсп. Маринов подчерта, че „ало“ измамниците се стараят да научат информация за близките на потенциалната жертва, която след това използват срещу нея, за да може да я убедят да предаде определена сума пари.

Той призова възрастните хора в никакъв случай да не разказват на непознати за своите деца, внуци, близки. Обясни на възрастните хора как да реагират, когато непознати се опитат да ги убедят, че техни близки са причинили пътен инцидент; че имат нужда от средства за лечение или при други подобни сценарии.

Ст.инспектор Маринов разясни и за така наречените „фишинг измами“. Той отправил апел в никакъв случай да не споделят лични данни, данни на дебитни или кредитни карти, да не отварят съмнителни имейли.

На срещата присъстваха Даниела Маринова, заместник-областен управител и инж.Жасмина Лазарова, заместник-кмет на Община Трявна.

Превантивната кампания е инициирана от Областна администрация- Габрово и ОДМВР-Габрово. Тя ще продължи и през следващите дни.

В Севлиево тя ще се проведе на 27 февруари от 15.00 часа в клуб на пенсионера в ж.к.“Митко Палаузов“, на 28 февруари от 10.00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Любен Каравелов“ в Севлиево, на 6 март от 13:00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Юрий Венелин“ в Габрово, и на 7 март от 10.00 часа в Община Дряново.

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово обучи комитети и групи по условия на труд

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ-Габрово, съвместно с Института за социални и синдикални изследвания и обучения на КНСБ, проведе в електронна среда обучение на близо четиридесет представители на комитетите и групите по условия на труд в предприятия и организации от региона.

Традиционно и тази година лектори бяха директорът на дирекция „Инспекция по труда” със седалище Габрово Виолета Иванова и вицепрезидентът на КНСБ в направление „Социална защита, безопасност и здраве при работа. Справедлив зелен преход и екология” Огнян Атанасов.

Виолета Иванова запозна участниците с нормативните разпоредби, касаещи трудовата злополука, провеждането на инструктажи осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, контролът по спазване на трудовото законодателство и правомощията на контролните органи.

Огнян Атанасов представи националното законодателство по безопасност и здраве при работа, социалния диалог в областта на здравословните и безопасни условия на труд, рискове, свързани с безопасност и здраве при работа в сектор „Държавно управление”, предстоящият проект на социалните партньори в тази област, Националната кампания на КНСБ „Да спрем рака на работното място” и промените в европейското на националното законодателство.

За първи път трети лектор в обучението бе Габриела Гатева – психолог и психотерапевт, която запозна участниците със симптомите, фазите и начините за справяне със синдромът на бърнаут и представи случаи от своята практика.

Обучението се осъществи в съответствие с изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Наредба № 4 на Министерството на труда и социалната политика.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица