Свържи се с нас

Новини

Габрово постепенно преминава към разделното събиране на отпадъците

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Продължава поетапното разполагане на съдовете за двукомпонентното разделно събиране на отпадъци в Габрово, информират от местната общинска администрация.

В края на месец февруари тази година Общинско предприятие „Благоустрояване“ разположи част от новите контейнери за разделно събиране в пилотен централен квартал. В последствие разполагането на съдовете продължи в кварталите Етъра, Нова махала, Шумели и Ябълка.

Подмяната на контейнерите ще се извършва и през следващите месеци, като поетапно ще бъдат обхвани всички райони на града. Според предварителния график съдовете ще бъдат разполагани в следните квартали и прилежащите им зони: Младост и Трендафила, Палаузово, Смирненски и Недевци, широк център, Стефановци и Златари, Русевци и в кварталите по продъжението на бул. „Никола Войновски“.

Очакванията са до месец юли тази година процесът по подмяна на съдовете за отпадъци да приключи и всички жители на града да преминат към двукомпонентно разделно събиране на отпадъците.

Новата система се състои от два контейнера – един за всички отпадъци, подлежащи на рециклиране (стъкло, пластмаса, хартия, метал, текстилни и кожени изделия и др.) с обем 1,1м3 и втори кафяв с обем 240л – за отпадъците от домакинството (обелки от плодове и зеленчуци, зелена маса от градините, хранителни отпадъци и др). Така отпадъкът от първия контейнер ще бъде отлична суровина за повторна преработка, а биоразградимите отпадъци от втория ще се превърнат в качествен почвен подобрител – компост.

През изминалата година Община Габрово закупи и предостави на всички домакинства в селата компостери с цел насърчаване на домашното компостиране. Там остават наличните контейнери, в които е допустимо да бъдат изхвърляни само отпадъци, годни за рециклиране.

Новини

Денонощна телефонна линия за изборни нарушения

Published

on

От 15 октомври до 15 ноември, а при балотаж – до 22 ноември, включително, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98.

На нея, както и на e-mail izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните и президентски избори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почистването на микроязовир „Трявна“ продължава

Published

on

Почистването на язовирната стена и дренажната призма на микроязовир “Трявна” от излишна храстова и тревна растителност ще продължи.

Възможността за поддържането на превантивните мерки за защита на населението при бедствия, аварии и извънредни ситуации дойде след като вчера представители на габровска фирма съвместно с главен специалист ПБЗН към Община Трявна Михаил Минчев извършиха на място картографски и кадастрални услуги.

Трасирани и заснети бяха петата на микроязовира, както и отводнителния канал след основния изпускател.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Санитарна и възобновителна сеч в района на парк „Синкевица“

Published

on

През следващата седмица в района на парк „Синкевица“, квартал Гачевци ще бъде извършена санитарна и възобновителна сеч, информираха от местната общинска администрация.

Лесовъдските мероприятия, които засягат частен имот, са утвърдени от Регионалната дирекция по горите – Велико Търново и имат разрешение за достъп до горска територия от Община Габрово.

Целта на мерките, които ще се предприемат е премахване на опасни, съхнещи, пречупени, надвиснали и изкоренени дървета, застрашаващи здравето и живота на хората.

Община Габрово моли гражданите, които ползват района за отдих да се движат с повишено внимание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица