Свържи се с нас

Новини

Бели гълъби пуснаха социалистите за 71 години от Балванската битка

Published

on

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

Бели гълъби в небето над паметника „Балванска битка“ пуснаха членовете на БСП. С митинг-поклонение и поднасяне на венци социалистите от областите Велико Търново и Габрово почетоха 71-та годишнина от партизанската битка край с.Балван.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

Възпоменателното събитие се организира всяка година на 29 март от областните съвети на БСП във Велико Търново и Габрово.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

На поклонението присъстваха народните представители от „БСП лява България“ Мариана Бояджиева и Кирил Добрев, членовете на Изпълнителното бюро на НС на БСП Кристиан Вигенин и Йордан Стойков, председателят на Младежкото обединение на БСП Вероника Делибалтова, областните председатели на БСП във Велико Търново – Валентин Ламбев, и в Габрово – Петинка Михайлова, кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов, кметът на община Сухиндол инж.Пламен Чернев, председателят на Общински съвет Стражица Илиян Маринов, кметове на населените места, свързани с битката, членове на Българския антифашистки съюз и др.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

„На това място загинаха наши другари, за да ни има нас, за да има свободна България, борейки се срещу фашизма за свобода, за справедливост и социална държава. И когато в днешните дни някои псевдополитици и псевдоисторици отричат тези събития, ние трябва ясно и категорично да заявим: „Не на фалшификацията на историята!“, „Не на отричането на борбата за свобода и за справедливост в България!“, каза в своето слово областният председател на БСП Велико Търново Валентин Ламбев. Той подчерта предизвикателството в навечерието на 70 години от края на Втората световна война да се запази мира. „Нацията ни отново е разделена, противопоставянето е на дневен ред и ние, като потомци на загиналите за нашата свобода, сме длъжни да се борим за нея. Днес, когато се налагат санкции на Русия, когато някои хора противопоставят България на един братски славянски народ, ние трябва ясно и категорично да кажем: „Не на санкциите, не на войната! Да на приятелството с Русия!“, каза още Ламбев.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

Със слово към десетките присъстващи се обърна и Кристиан Вигенин. „Винаги се вълнувам, когато скланяме глава пред подвига и саможертвата на младите хора. Те направиха така, че България да измие срама от участието на страната на хитлеристката коалиция. Тази битка завърши с победата на 9 септември 1944г., която отвори нова, различна страница за България. Една страница, която в продължение на години доведе до това, че всяко дете можеше да получи образование, всеки човек можеше да живее достойно, да има своята работа, България стана една от най-проспериращите европейски държави. Антифашистката борба и партизанското движение е една от най-светлите страници в нашата история и период, с който нашата партия трябва да се гордее!“, каза Вигенин. Той критикува решението на президента на Р България да не участва в Парада на победата в Москва на 9 май. „Пренаписването на историята, опитът да се забрави направеното продължава и днес. Българският президент е на път отново да сложи позор за България с отказа си да участва в Парада на победата в Москва на 9 май. Това ще възмути не само нас социалистите, но всички прогресивно мислещи български граждани“.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

Паметта на героите почете и народният представител Мариана Бояджиева. Тя припомни традицията за този ден и благодари на членовете на Младежкото обединение и жителите на с.Балван, които поддържат паметника. „В днешния ден ги няма живите участници в битката – леля Милка Палаузова, бай Трифон, и всички, които ни припомняха със своите разкази героичната епопея. Но вие сте тук – хората, които десетилетия наред идват заедно с децата и внуците си, защото най-важно е да остане живата памет сред социалистите, симпатизантите и антифашистите“, каза Бояджиева. „Тези поклонения на Балван и на паметните места в Габровския и Велкотърновския карй за нас винаги са били една възможност да потърсим сила и кураж, за да можем да продължим нашата борба. Ние продължаваме нашата упорита борба и в Парламента като внасяме закони, които са в интерес на трудовите хора.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

Към думите й се присъедини и народният представител Кирил Добрев. „Повече от 70 години ние носим в сърцето си онова, което са имали нашите предци. Повече от 70 години намираме начин да сме заедно. Това е първият сигнал, че нашата партия има бъдеще. Това е сигнал, който показва, че ние не сме политическа еднодневка, защото дълбоко в себе си носим вярата. А партия и хора, котио имат минало и го помнят, ще имат и бъдеще“, каза Добрев.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

Той покани на сцената младия Андрей, с когото заедно рецитираха „Вяра“ от Никола Вапцаров. От името на председателя на БСП Михаил Миков, поздравителен адрес прочете Вероника Делибалтова. С музикален поздрав към присъстващите се обърнаха дамите от групата за обработен фолклор към НЧ „Нива-1898“ с.Балван и професионален фолклорен ансамбъл „Искра“-В.Търново.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурорската колегия на ВСС и главния прокурор отличиха Милчо Генжов

Published

on

За проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) поощри Милчо Генжов – административен ръководител, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово, с отличие „личен почетен знак първа степен – златен“ и парична награда в размер на 1000 лв.

Със същото решение прокурор Генжов бе освободен от заеманите длъжности „административен ръководител, окръжен прокурор“ и „прокурор“ при Окръжна прокуратура – Габрово, поради навършване на 65-годишна възраст.

Главният прокурор Иван Гешев награди прокурор Генжов с грамота и „Кортик на Прокуратурата на Република България“ за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения като административен ръководител, както и за цялостен принос в професионалната кариера.

Прокурор Милчо Генжов има над 40 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Продължителният му магистратски стаж е преминал в системата на Прокуратурата, където заема длъжностите „младши прокурор“, „заместник-районен прокурор“ и „районен прокурор“ на Районна прокуратура – Севлиево. От 25.02.2005 г. е назначен на длъжност „заместник на административния ръководител“ при Окръжна прокуратура – Габрово, която изпълнява до 08.06.2009 г. В периода от 09.06.2009 г. до 09.06.2014 г. и от 20.05.2021 г. до 11.08.2022 г. е административен ръководител, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Румен Стоичков представя книгата „Полъх от дълбините“ в Трявна

Published

on

Дългогодишният и познат на поколения наред глас в националния радиоефир на БНР и предаването “Нощен хоризонт” Румен Стоичков пристига в Трявна, за да представи една от последните си издадени книги “Полъх от дълбините”.

Тревненци и гости на града ще могат да се срещнат и да разговарят с журналиста и писател, който е автор на над 2 000 репортажа и интервюта, представящи позабравения, но интригуващ, живот в малките населени места из цяла България.

Седмата книга от колекцията на Стоичков ще бъде представена пред местната общественост на 24 август от 18.00 ч. в зала “Дръзновение” към НЧ “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

Книгата “Полъх от дълбините” е тясно свързана и с плачковския край, тъй като тук има отделен материал за великия на всички времена борец и кечист Дан Колов. В средата на миналия месец бе открит бюст-паметник в негова чест след инициатива на будни граждани. Причината – бащата на “Балканският лъв” е от близкото село Горни Цоневци, а майка му от село Енчовци.

“Там има отделен материал /репортаж, пътепис/ за село Сенник. И в него съм вместил и доста дългия разказ на племенницата на Дан Колов, която разказва спомените си за него”, споделя журналистът Румен Стоичков.

Освен поместения подробен материал за великия българин, книгата на автора ще разкрие пред местната публика още интересни разкази от различни малки, но все така притеглящи към себе си кътчета, на България, чието съхранение се е превърнало в мисия през годините на журналиста и писател Румен Стоичков.

“Какво да очакват ли? Ще ги разходя из непознатата, но богата и пъстра история на България – скрита там, в малките населени места. На практика си имам нещо като мисия – съхранявам паметта на изчезващите села”, допълва още Стоичков. За автора Румен Стоичков е завършил специалностите „Българска филология“ и „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а 30-годишната му професионална кариера като журналист преминава в БНР.

За различните програми и предавания, предимно в „Хоризонт“, е автор на над 2000 интервюта и репортажи, правени предимно в малки населени места, чиято история и съдба винаги го е вълнувала. Защото тя е не само регионална, но е и част от националната памет, както самият той твърди.

В неговия богат текстови и снимков материал ще съзрете творческия гений на българина, умението му да оцелява, мъдростта му, чувството му за хумор, вековната устойчивост и надежди за по-добър живот, колкото и тъжно понякога да звучат. Румен Стоичков е носител на Годишната награда на СБЖ през 2007 г. в раздел „радиожурналистика“ – за репортерско разследване. Печели Наградата на журито от Медийния фестивал в „Албена“ през 2005 година, номинации в челната тройка и грамоти през 2016, 2017 и 2018 година от конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“, „Пазител на традициите 2015“ в категория „Личност“ на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите, Втора награда за репортаж от Източните Родопи – в конкурс на Проект „Новото тракийско злато“ (2012), Националната награда „Златна кана“ на Фондация „Съкровищата на Панагирик“ – за цялостно журналистическо и литературно творчество (2015), победител Направление „За професионална и гражданска етика“, награда „Самуел Франсес“ в категория „Радио“ за 2018 г. на Журналистическия конкурс на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

Румен Стоичков е дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт“, за което има към 1300 изяви пред микрофона му. Член е на СБЖ и е автор на книгите „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“, „Някъде там“, „Сърце на длан“, „Ожадняла река“, „По билото на миналото“. „Полъх от дълбините“ е неговата седма книга.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Скоростно изкачване към Паметника на свободата и открит урок с проф. Веселин Методиев

Published

on

За 10-та юбилейна година ученици от страната ще участват в надпреварата за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата. Под мотото „Бъди на Върха“ на 19 август 130 деца на възраст от 5 до 12 клас ще премерят сили в една различна „спортна дисциплина“.

Състезанието е част от проявите за 145 – годишнината от Шипченската епопея и се провежда от 2012 година насам през месец август под патронажа на Президента на Република България.

Точно 281 секунди са необходими, за да изкачиш 890 стъпала към историческото място. Това разбира се е рекорд от последното издание на състезанието, а дали ще бъде подобрен сега – ще стане ясно на 19 август.

Стартът на състезанието е в 10.30 часа от подножието на Паметника на свободата на връх Шипка, а веднага след това ще се състои и церемония по награждаване.

Организаторите на събитието – Областна администрация – Габрово и Регионално управление на образованието, изказват благодарност към всички, които помагат то да се случи – местни фирми и организации, които се включват традиционно като: Елви ООД, МИГ – Мирослав Стойчев, както и осигуряващите награди Сиела Норма, Сенстейт технолоджи, Европейска инициатива за чиста околна среда и Обществената фондация в Габрово.

Веднага след това предстои една интересна среща на участниците и всички гости, които по това време са на връх Шипка, с проф. Веселин Методиев, който ще направи своеобразен открит урок от мястото на историческите събития, водени през горещата 1877 година.

Професионалната му кариера преминава през Нов български университет, Главно управление на архивите към Министерски съвет, 37–ото и 38–ото народно събрание. В периода 1997–1999 г. е бил и вицепремиер и министър на образованието и науката Основните му изследователски интереси са в областта на историята на държавните институции в България. Преподава философия на историята; извори за българската история; история на държавните институции в България; история на модерната българска държава; европейска история През 2019 г. проф. д-р Веселин Методиев е награден с Националната награда „Христо Г. Данов“ в категория „хуманитаристика“.

Всички са добре дошли на 19 август на Върха от 10.30 ч, за да подкрепят усилията на децата и да чуят увлекателния разказ на проф. Веселин Методиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица