Свържи се с нас

Новини

Бели гълъби пуснаха социалистите за 71 години от Балванската битка

Published

on

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

Бели гълъби в небето над паметника „Балванска битка“ пуснаха членовете на БСП. С митинг-поклонение и поднасяне на венци социалистите от областите Велико Търново и Габрово почетоха 71-та годишнина от партизанската битка край с.Балван.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

Възпоменателното събитие се организира всяка година на 29 март от областните съвети на БСП във Велико Търново и Габрово.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

На поклонението присъстваха народните представители от „БСП лява България“ Мариана Бояджиева и Кирил Добрев, членовете на Изпълнителното бюро на НС на БСП Кристиан Вигенин и Йордан Стойков, председателят на Младежкото обединение на БСП Вероника Делибалтова, областните председатели на БСП във Велико Търново – Валентин Ламбев, и в Габрово – Петинка Михайлова, кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов, кметът на община Сухиндол инж.Пламен Чернев, председателят на Общински съвет Стражица Илиян Маринов, кметове на населените места, свързани с битката, членове на Българския антифашистки съюз и др.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

„На това място загинаха наши другари, за да ни има нас, за да има свободна България, борейки се срещу фашизма за свобода, за справедливост и социална държава. И когато в днешните дни някои псевдополитици и псевдоисторици отричат тези събития, ние трябва ясно и категорично да заявим: „Не на фалшификацията на историята!“, „Не на отричането на борбата за свобода и за справедливост в България!“, каза в своето слово областният председател на БСП Велико Търново Валентин Ламбев. Той подчерта предизвикателството в навечерието на 70 години от края на Втората световна война да се запази мира. „Нацията ни отново е разделена, противопоставянето е на дневен ред и ние, като потомци на загиналите за нашата свобода, сме длъжни да се борим за нея. Днес, когато се налагат санкции на Русия, когато някои хора противопоставят България на един братски славянски народ, ние трябва ясно и категорично да кажем: „Не на санкциите, не на войната! Да на приятелството с Русия!“, каза още Ламбев.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

Със слово към десетките присъстващи се обърна и Кристиан Вигенин. „Винаги се вълнувам, когато скланяме глава пред подвига и саможертвата на младите хора. Те направиха така, че България да измие срама от участието на страната на хитлеристката коалиция. Тази битка завърши с победата на 9 септември 1944г., която отвори нова, различна страница за България. Една страница, която в продължение на години доведе до това, че всяко дете можеше да получи образование, всеки човек можеше да живее достойно, да има своята работа, България стана една от най-проспериращите европейски държави. Антифашистката борба и партизанското движение е една от най-светлите страници в нашата история и период, с който нашата партия трябва да се гордее!“, каза Вигенин. Той критикува решението на президента на Р България да не участва в Парада на победата в Москва на 9 май. „Пренаписването на историята, опитът да се забрави направеното продължава и днес. Българският президент е на път отново да сложи позор за България с отказа си да участва в Парада на победата в Москва на 9 май. Това ще възмути не само нас социалистите, но всички прогресивно мислещи български граждани“.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

Паметта на героите почете и народният представител Мариана Бояджиева. Тя припомни традицията за този ден и благодари на членовете на Младежкото обединение и жителите на с.Балван, които поддържат паметника. „В днешния ден ги няма живите участници в битката – леля Милка Палаузова, бай Трифон, и всички, които ни припомняха със своите разкази героичната епопея. Но вие сте тук – хората, които десетилетия наред идват заедно с децата и внуците си, защото най-важно е да остане живата памет сред социалистите, симпатизантите и антифашистите“, каза Бояджиева. „Тези поклонения на Балван и на паметните места в Габровския и Велкотърновския карй за нас винаги са били една възможност да потърсим сила и кураж, за да можем да продължим нашата борба. Ние продължаваме нашата упорита борба и в Парламента като внасяме закони, които са в интерес на трудовите хора.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

Към думите й се присъедини и народният представител Кирил Добрев. „Повече от 70 години ние носим в сърцето си онова, което са имали нашите предци. Повече от 70 години намираме начин да сме заедно. Това е първият сигнал, че нашата партия има бъдеще. Това е сигнал, който показва, че ние не сме политическа еднодневка, защото дълбоко в себе си носим вярата. А партия и хора, котио имат минало и го помнят, ще имат и бъдеще“, каза Добрев.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

Той покани на сцената младия Андрей, с когото заедно рецитираха „Вяра“ от Никола Вапцаров. От името на председателя на БСП Михаил Миков, поздравителен адрес прочете Вероника Делибалтова. С музикален поздрав към присъстващите се обърнаха дамите от групата за обработен фолклор към НЧ „Нива-1898“ с.Балван и професионален фолклорен ансамбъл „Искра“-В.Търново.

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Спечелете пари от правилното решение за стария ви автомобил

Published

on

Разполагате със стара кола, бус или камион? Двоумите се каква да бъде съдбата му или какво е най-добре да бъде направено с него? ВАИКАР ще помисли за всичко това вместо Вас! Габровската фирма изкупува всякакви превозни средства и е Вашият коректен партньор.

Компанията приоритетно купува всички микробуси и малки камиони, от марката „ИВЕКО“, произведени след 2000 г, на територията на цялата страна. Превозните средства могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Освен това ВАИКАР изкупува всякакви ретро и социалистически автомобили.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008. ВАИКАР ще се погрижи за всичко останало, предлагайки ви добра оферта за старото ви и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

 • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
 • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

 • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
 • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
 • Собствен транспорт
 • Коли под наем
 • Собствен сервиз

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Зареди още

Новини

Кампания за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН, Хепатит B и C

Published

on

Във връзка със световния ден за борба с ХИВ/СПИН, който ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване на осведомеността и профилактиката на СПИН-пандемията, причинена от разпространението на вируса ХИВ, Регионалната здравна инспекция в Габрово обявява кампания за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН, Хепатит B и C .

Инициативата е част от Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предаваните инфекции в Република България 2021 – 2025 г. с мото „ От теб се иска да избегнеш риска“.

По време на нея ще бъдат раздавани здравно информационни материали и всеки желаещ може да се изследва безплатно и анонимно.

Профилактиката включва:

 • Познаване и избягване на рисково сексуално поведение;
 • Правилно използване на предпазни средства;
 • Контрол при използаването на индивидуални спринцовки и игли.
 • Обучение на подрастващите по проблемите на сексуалното общуване.

Изследване може да си направите без предварителна подготовка всеки делничен ден във времето от 08.30 до 12.30 часа в сградата на РЗИ – Габрово, ул. „ Райчо Каролев“ № 2, тел. 066/840 615.

Там ще ви бъде осигурена конфиденциалност относно личните данни, резултатите от теста и споделената с консултанта информация. Бъдете здрави, отговорни и добре информирани!

Зареди още

Новини

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

Published

on

Тази година в рамките на Националната АНТИСПИН кампания, денят ще премине пред мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“. Целта на кампанията е да информира обществото за възможностите за овладяване на ХИВ инфекцията и да мотивира все повече хора да проследяват своя ХИВ статус.

За първите десет месеца на 2023 г. общо 277 759 лица са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ-статус. През периода 1986 – 24.11.2023 г. в България са регистрирани общо 4 276 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 4:1 (185 мъже и 43 жени). 90.8% от новорегистрираните с ХИВ са се инфектирали по сексуален път (от тях 42.5% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 39.6% мъже и 17.9% жени при хетеросексуален контакт). Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 9.2 %. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 37%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24% и възрастовата група 40 – 49 г. – 22%.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София – 64 лица, Варна – 31, в област Пловдив 23 лица, Бургас – 20 лица, Стара Загора – 10 лица, Враца – 8, Пазарджик, Хасково и Русе по 7 лица, Велико Търново – 6 лица, Благоевград, Перник, Сливен и София област по 5 лица, Кюстендил и Плевен по 4 лица, Видин и Добрич по 3 лица, Габрово, Смолян и Шумен по 2 лица и единични случаи в останалите области.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус. Към 31 октомври 2023 г. общо 2 321 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 286 (98.5%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички необходими тестове и консумативи. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС през 2021 г. е 3.7, за България показателят е 3.4.

В страната функционират 12 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации и изследвания от подготвени медицински специалисти.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица