Свържи се с нас

Любопитно

Кметът Таня Христова сдаде властта, поеха я ученици

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова сдаде властта. Символичният акт бе по повод инициативата „Мениджър за един ден 2015“, която се проведе в цялата страна на 25 март по идея на фондация „Джуниър Ачийвмънт България“, в която Общината се включи като домакин и обучител на бъдещи лидери.

Какво е да си кмет, заместник-кмет, председател на Общински съвет или секретар на Община за един ден? Как се управлява и кога се свиква редовна или извънредна сесия на местния парламент? Къде стоят картоните от раждането на жителите на Габрово?

В търсене на отговорите на тези въпроси, както и на много други, ученици от габровската Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ – Дряново, изкараха еднодневен стаж в Община Габрово като част от инициативата „Мениджър за един ден 2015“.

Техни ментори бяха кметът Таня Христова, председателят на Общинския съвет Лена Георгиева, заместник-кметовете Нела Рачевиц и Климент Кунев и секретарят на Община Габрово Полина Тихова. Целта беше младите хора практически да се поучат от опита на управниците, да тестват своите умения в реална работна среда и да планират кариерното си развитие.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В ролята на кмет за един ден влезе Никола Узунов. Председателят на Общинския съвет беше представен от Радомир Джорджевич, а секретарят заместен от Микаела Николова. Тримата са възпитаници на ПГИ „Рачо Стоянов“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

„Младите мениджъри“ от ПГТ „Пенчо Семов“ поеха постовете на заместник-кметове на Габрово. Ирина Петрова получи ресор „Социално‐икономическо развитие“ , а Мариела Пенева отговаряше за „Финанси и собственост“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Как се управлява община през погледа на учениците

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Никола Узунов: „Щастлив съм, че имах възможност да участвам. За първи път посетих двете пречиствателни станции – за питейни води и за отпадъчни води. За мен беше изключително ценен опитът и знанията, които получих там. Заедно с Радомир присъствахме на истинска работна среща при кмета Таня Христова относно Карнавала през май тази година. Сега разбрах колко е трудно да се организира такова мащабно събитие. Ако бях кмет щях да издам заповед младите хора да бъдат повече отговорни. Доволен съм от екипа, с който работих през деня.“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Радомир Джорджевич: „Разбрах, че да управляваш не е толкова лесно и работата е по-трудна отколкото изглежда. Много съм благодарен за опита, който придобих при председателя на Общинския съвет. Признавам си, че не очаквах да изкараме целия ден в Общината и си мислех, че ще ни посрещнете за около час и няма да се занимавате повече с нас. Хората, които работят тук бяха много вежливи и усмихнати, това ми направи много силно впечатление.“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Микаела Николова: „На мен най-интересно ми беше в ГРАО, където видях как се съхраняват картоните от раждането на жителите на града ни, както и при Звеното за административно обслужване. Моят наставник – секретарят на Общината, ми представи структурата на общинската администрация и ми обясни какво се случва с жалбите на гражданите, когато се подадат тук, кой се занимава с това, как се отговаря. Интересно ми беше да присъствам и на пресконференцията за двата центъра за настаняване от семеен тип в кв. Борово и Трендафил. Досега не знаех, че има такива центрове за деца с увреждания.“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Ирина Петрова: „Разбрах, че е трудно да се правят протоколи. Госпожа Рачевиц ме запозна с хората от дирекция „Образование и социална дейност“ и най-много ми допадна работата, свързана със социалната дейност на Общината. Аз също присъствах на пресконференцията за двата центъра за деца с увреждания. Досега не съм ходила на подобно събитие. По-късно посетих отдел „Проекти и икономическо развитие“ и ИТ отдела. Запознах се с човека, който отговаря за отсъстващите от училище и разбрах, че когато отсъствията станат повече от нормалното, в Общината се получава справка по този въпрос. Според мен всички служители бяха много добри и внимателни с нас.“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Мариела Пенева: „При мен денят беше много интензивен. Присъствах на истинска комисия „Стопанисване на общински жилища“ и видях колко е трудно да се решат въпросите там, защото трябва да направиш така, че всеки да има къде да живее. С моя ментор – заместник-кмета господин Кунев, обсъждахме разрешение за автокиното. Показа ми процедурата, която се изминава, за да се издаде разрешение. Запозна ме с юристите на Общината, посетих отдел „Култура и туризъм“. Участвах в конкурс за избор на директор на общинско предприятие – но не истински, а като процедура, за да видя какво се прави. Говорихме си за организацията на движението в Габрово. Представиха ми проекта за новия Интерактивен музей на индустрията. Много съм доволна от стажа си тук.“

В края на работния ден всички младежи получиха сертификати и договори за обучение в Националната инициативата „Мениджър за един ден 2015“, подписани от кмета Таня Христова.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 0887555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица