Свържи се с нас

Любопитно

Кметът Таня Христова сдаде властта, поеха я ученици

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова сдаде властта. Символичният акт бе по повод инициативата „Мениджър за един ден 2015“, която се проведе в цялата страна на 25 март по идея на фондация „Джуниър Ачийвмънт България“, в която Общината се включи като домакин и обучител на бъдещи лидери.

Какво е да си кмет, заместник-кмет, председател на Общински съвет или секретар на Община за един ден? Как се управлява и кога се свиква редовна или извънредна сесия на местния парламент? Къде стоят картоните от раждането на жителите на Габрово?

В търсене на отговорите на тези въпроси, както и на много други, ученици от габровската Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ – Дряново, изкараха еднодневен стаж в Община Габрово като част от инициативата „Мениджър за един ден 2015“.

Техни ментори бяха кметът Таня Христова, председателят на Общинския съвет Лена Георгиева, заместник-кметовете Нела Рачевиц и Климент Кунев и секретарят на Община Габрово Полина Тихова. Целта беше младите хора практически да се поучат от опита на управниците, да тестват своите умения в реална работна среда и да планират кариерното си развитие.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В ролята на кмет за един ден влезе Никола Узунов. Председателят на Общинския съвет беше представен от Радомир Джорджевич, а секретарят заместен от Микаела Николова. Тримата са възпитаници на ПГИ „Рачо Стоянов“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

„Младите мениджъри“ от ПГТ „Пенчо Семов“ поеха постовете на заместник-кметове на Габрово. Ирина Петрова получи ресор „Социално‐икономическо развитие“ , а Мариела Пенева отговаряше за „Финанси и собственост“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Как се управлява община през погледа на учениците

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Никола Узунов: „Щастлив съм, че имах възможност да участвам. За първи път посетих двете пречиствателни станции – за питейни води и за отпадъчни води. За мен беше изключително ценен опитът и знанията, които получих там. Заедно с Радомир присъствахме на истинска работна среща при кмета Таня Христова относно Карнавала през май тази година. Сега разбрах колко е трудно да се организира такова мащабно събитие. Ако бях кмет щях да издам заповед младите хора да бъдат повече отговорни. Доволен съм от екипа, с който работих през деня.“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Радомир Джорджевич: „Разбрах, че да управляваш не е толкова лесно и работата е по-трудна отколкото изглежда. Много съм благодарен за опита, който придобих при председателя на Общинския съвет. Признавам си, че не очаквах да изкараме целия ден в Общината и си мислех, че ще ни посрещнете за около час и няма да се занимавате повече с нас. Хората, които работят тук бяха много вежливи и усмихнати, това ми направи много силно впечатление.“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Микаела Николова: „На мен най-интересно ми беше в ГРАО, където видях как се съхраняват картоните от раждането на жителите на града ни, както и при Звеното за административно обслужване. Моят наставник – секретарят на Общината, ми представи структурата на общинската администрация и ми обясни какво се случва с жалбите на гражданите, когато се подадат тук, кой се занимава с това, как се отговаря. Интересно ми беше да присъствам и на пресконференцията за двата центъра за настаняване от семеен тип в кв. Борово и Трендафил. Досега не знаех, че има такива центрове за деца с увреждания.“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Ирина Петрова: „Разбрах, че е трудно да се правят протоколи. Госпожа Рачевиц ме запозна с хората от дирекция „Образование и социална дейност“ и най-много ми допадна работата, свързана със социалната дейност на Общината. Аз също присъствах на пресконференцията за двата центъра за деца с увреждания. Досега не съм ходила на подобно събитие. По-късно посетих отдел „Проекти и икономическо развитие“ и ИТ отдела. Запознах се с човека, който отговаря за отсъстващите от училище и разбрах, че когато отсъствията станат повече от нормалното, в Общината се получава справка по този въпрос. Според мен всички служители бяха много добри и внимателни с нас.“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Мариела Пенева: „При мен денят беше много интензивен. Присъствах на истинска комисия „Стопанисване на общински жилища“ и видях колко е трудно да се решат въпросите там, защото трябва да направиш така, че всеки да има къде да живее. С моя ментор – заместник-кмета господин Кунев, обсъждахме разрешение за автокиното. Показа ми процедурата, която се изминава, за да се издаде разрешение. Запозна ме с юристите на Общината, посетих отдел „Култура и туризъм“. Участвах в конкурс за избор на директор на общинско предприятие – но не истински, а като процедура, за да видя какво се прави. Говорихме си за организацията на движението в Габрово. Представиха ми проекта за новия Интерактивен музей на индустрията. Много съм доволна от стажа си тук.“

В края на работния ден всички младежи получиха сертификати и договори за обучение в Националната инициативата „Мениджър за един ден 2015“, подписани от кмета Таня Христова.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Любопитно

Задава се зеленият фестивал на лятото – по – свеж от всякога

Published

on

Остава точно една седмица до началото на Зеления фестивал на лятото – Узана Поляна фест. Подготовката е в своя апогей, задачите много, а ентусиазмът – нестихващ. Любим на малки и големи, фестивалът се завръща за своето поредно издание през тази година „още по-свеж“ от всякога.

В деветото си издание Фестивалът се разгръща, не толкова като територия, колкото като активности и преживявания за посетителите. И този път Узана Поляна фест ще събере хиляди хора от близо и далеч, обединени от идеята планетата ни да бъде едно по-добро място за нашите деца. Фестивалът традиционно се превръща в най- голямото екосъбитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки да е придобил поне по едни еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си.

Ето защо програмата за фестивала става все по-богата. Сигурно е, че за всеки от бебе до баба ще е интересно и ще може да открие онова, което го вълнува. И защото не можем да искаме да променяме света около нас, преди да сме погледнали към собственото си „аз“ – пространство ПОЗНАНИЕ увеличава своята зона и предвижда нова такава, която нарекохме СЕБЕПОЗНАНИЕ. И ако в пространство ПОЗНАНИЕ тази година ще бъде поставен фокус върху климатичните явления и адаптацията към тях, то пространство СЕБЕПОЗНАНИЕ ще концентрира мислите около нашите лични емоции, чувства и здраве.

Още един нов елемент е обособяването на зоната ИН/ЯН в отделен ЦЕНТЪР, който ще бъде разположен на красивата поляна, точно до почивна база “Горски дом”. Освен йога практики и беседи, програмата ще включва още различни арт ателиета и арт терапии, музикални работилници с Петър Йорданов Бъни и един World music concert  с Петър Йорданов Бъни и Константин Кучев. 

Двойно повече са екозабавленията за деца, защото ДЕТСКИЯТ център е по- пъстър от всякога – забавни семейни игри, творчески ателиета, четене на книжки, еко работилнички,, рисуване, йога и още много вълнуващи приключения. А МЛАДЕЖКАТА зона, ще е още по-активна и ще посрещне гости от далечна Япония.

АРТ зоната ще предлага много повече работилници, за всеки, който иска да вложи положителната си енергия и изработи сам гривна с техниката „макраме“, ароматно сапунче с вълна, поставка за чаши от гипс и акрилна смола, картина от вълна,  колаж от сини отпечатъци, енергийни гривни според зодията и още други интересни нещо.

На Узана Поляна фест отваря „врати“ зона ГОРСКОТО, където в горско училище децата ще опознават гората, ще предизвикват сетивата си за творчески занимания, любопитни беседи и слънчеви игри.

В рамките на фестивала са предвидени и два туристически прехода – единият с изкачване до връх Исполин, а другият – с опознавателен характер и достигане до географския център на България.

Спортните натури предизвикваме с волейболен турнир, традиционната футболна надпревара и стена за катерене.

Поляната на Узана ще приюти и истинските пазители на българския вкус и храни с Фермерски пазар и през трите дена. Фермерските игри този път ще дадат възможност и на децата да премерят своя усет за битка и похвати от ежедневието на фермера. А как да вкараме екологичното в домакинството ще разкрие новата зона „Еко Бит“.

Разбира се организаторите са помислили и за ценителите на вкусна храна и разхлаждащи напитки в пространство „НаЗдраве“, където ще може да изненадате сетивата си с вкусна, здравословна, богата на аромати храна, но трябва да знаете, че пластмасовите прибори са строго ограничени! НО може да донесете своя чаша или да вземете узанска чаша срещу депозит. Така ще намалите образуването на отпадъци и ще получите отстъпка при покупка на напитка в зоната.

Внимание ще отделим и на домашните любимци в първия конкурс за кучета „Красота и нрав“, а в шатрата на габровския приют за кучета ще може да срещнете своя нов четириног приятел, който на място да осиновите.

Цялата програма на Узана пояна фест е на сайта на събитието http://uzanafest.gabrovo.bg, а къде ще е разположена всяка една зона – може да се ориентирате и на картата на фестивала Узана Поляна Фест.

Как да стигнете до фестивалното градче? Организаторите предлагат да използвате екологичните автобуси, които Общински пътнически транспорт Габрово пуска извънредно за дните 19, 20 и 21 юли. Стремежът е да се улесни пътуването до фестивала и да се подкрепи екологичния градски и междуградски транспорт.

РАЗПИСАНИЕ

НАПРАВЛЕНИЕ ГАБРОВО-УЗАНА
Автобусите тръгват от спирка АВТОГАРА, преминават през пл. „Възраждане“ и
всички спирки от обществения транспорт по маршрута Автогара-Узана. Крайната
спирка в м. Узана е до почивна база “Горски дом”, на 50 метра от фестивалното
градче.

Петък, 19 юли – 12:00ч. – 15:00ч. – 18:00ч. – 19:00ч.
Събота, 20 юли – 9:00ч. – 10:00ч. – 11:00ч. – 12:00ч. – 14:00ч. – 15:00ч. – 16:00ч. –
18:00ч. – 20:15ч.
Неделя, 21 юли – 9:00ч. – 10:00ч. – 15:00ч.

НАПРАВЛЕНИЕ УЗАНА – ГАБРОВО
Автобусите тръгват от временната спирка при разклона за почивна база „Горски
дом“. Крайната спирка в гр. Габрово е АВТОГАРА.
Петък, 19 юли – 13:30ч. – 16:30ч. – 23:00+ч.
Събота, 20 юли – 10:00ч. – 11:00ч. – 12:00ч. – 13:00ч. – 15:00ч. – 16:00ч. – 20:30ч. –
23:00+ч.
Неделя, 21 юли – 10:30ч. – 12:30ч. – 16:00ч.

Цена на билет: 4 лв.
За деца*: до 7 години – безплатно; За деца до 14 години – 2 лева.

ВАЖНО! Последният автобус (23,00+ часа) в петък и събота вечер ще изчака
пътуващите до приключване на вечерния концерт.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица