Свържи се с нас

Култура

Култура 21: Действия – граматиката на културните политики в света

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметът на Община Габрово Таня Христова се завърна от участието си на Върховната среща на културата в Билбао, която се състя от 18 до 20 март. Като един от осемте пилотни града Габрово бе включен в мрежата от ключови градове и участва в официалната програма на върховната среща на Комисията по култура към Обединените градове и местни власти(ОГМВ).

Какво се случи на тази среща?
Върховната среща в Билбао утвърди документ, наречен „Култура 21: Действия“ предлагащ 100 препоръки за провеждане на културна политика. Тези препоръки са базирани на експертния опит и обобщени добри практики от цял свят и са насочени в конкретните измерения, където културата има социални и икономически измерения, свързана е с екологията и отговорното отношение към околната среда. На този форум присъстваха 250 представители (кметове и специалисти) от 50 страни, представени бяха културни политики и добри практики от градове от петте континента.

Как беше представен Габрово на този форум?
Габрово имаше своето заслужено място в специализирана сесия с участието на Пилотни градове и на градове лидери на Agenda 21. По време на сесията имах честта да представя Габрово, ресурсите и политиките в областта на културата, както и някои добри практики. Може би това, което остана в съзнанието на присъстващите като първа асоциация за Габрово е хуморът, до този момент на трибуната не бе презентиран представител с подобен културен маркер. Със сигурност Габрово вече присъства като име във фокуса на Комисията по култура, важното е съзнателно и със самочувствие да продължим напред.

Бихте ли ни разказали малко повече за приетия документ?

„Култура 21: Действия“ съдържа серия от инициативи, ориентирани към заздравяване на връзката между културата и устойчивото развитие на градовете от международната мрежа. Базира се на 100 предложения, разделени в 9 основни направления, които синтезират посоките на работа, приети от местните власти. Направленията са: Културни права; Културно наследство; Разнообразие и креативност; Култура и образование; Култура и околна среда; Култура и икономика; Култура, равенство и социално включване; Култура, градско планиране и публични пространства; Култура, информация, познания; Управление на културата.

„Култура 21: Действия“ цели да установи една обща международна рамка от ангажименти и действия за насърчаване на взаимната връзка между култура, гражданско общество и устойчиво развитие на общините, а образно казано този документ се приема като граматика за провеждане на културните политики в цял свят и представлява едно удобно ръководство за общините включени като активни членове на новата Agenda 21на културата.

Какво следва оттук нататък след приемането на този стратегически документ?

Следва процес на адаптиране на новия документ, по време на който Комисията по култура към ОГМВ ще събира и обобщава оценки, критики, наблюдения, а особено важен момент в този етап тук е стабилизиране на системата за работа в международна мрежа, нещо като международна общност на добрите практики. Габрово като част от ключовите градове на Agenda 21 ще трябва да работи активно в тази посока. Трябва да сме отворени към добрите практики от света, към възможностите за партньорски програми и най – вече да бъдем отворени към себе си и потенциала който имаме.

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица