Свържи се с нас

Култура

Култура 21: Действия – граматиката на културните политики в света

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметът на Община Габрово Таня Христова се завърна от участието си на Върховната среща на културата в Билбао, която се състя от 18 до 20 март. Като един от осемте пилотни града Габрово бе включен в мрежата от ключови градове и участва в официалната програма на върховната среща на Комисията по култура към Обединените градове и местни власти(ОГМВ).

Какво се случи на тази среща?
Върховната среща в Билбао утвърди документ, наречен „Култура 21: Действия“ предлагащ 100 препоръки за провеждане на културна политика. Тези препоръки са базирани на експертния опит и обобщени добри практики от цял свят и са насочени в конкретните измерения, където културата има социални и икономически измерения, свързана е с екологията и отговорното отношение към околната среда. На този форум присъстваха 250 представители (кметове и специалисти) от 50 страни, представени бяха културни политики и добри практики от градове от петте континента.

Как беше представен Габрово на този форум?
Габрово имаше своето заслужено място в специализирана сесия с участието на Пилотни градове и на градове лидери на Agenda 21. По време на сесията имах честта да представя Габрово, ресурсите и политиките в областта на културата, както и някои добри практики. Може би това, което остана в съзнанието на присъстващите като първа асоциация за Габрово е хуморът, до този момент на трибуната не бе презентиран представител с подобен културен маркер. Със сигурност Габрово вече присъства като име във фокуса на Комисията по култура, важното е съзнателно и със самочувствие да продължим напред.

Бихте ли ни разказали малко повече за приетия документ?

„Култура 21: Действия“ съдържа серия от инициативи, ориентирани към заздравяване на връзката между културата и устойчивото развитие на градовете от международната мрежа. Базира се на 100 предложения, разделени в 9 основни направления, които синтезират посоките на работа, приети от местните власти. Направленията са: Културни права; Културно наследство; Разнообразие и креативност; Култура и образование; Култура и околна среда; Култура и икономика; Култура, равенство и социално включване; Култура, градско планиране и публични пространства; Култура, информация, познания; Управление на културата.

„Култура 21: Действия“ цели да установи една обща международна рамка от ангажименти и действия за насърчаване на взаимната връзка между култура, гражданско общество и устойчиво развитие на общините, а образно казано този документ се приема като граматика за провеждане на културните политики в цял свят и представлява едно удобно ръководство за общините включени като активни членове на новата Agenda 21на културата.

Какво следва оттук нататък след приемането на този стратегически документ?

Следва процес на адаптиране на новия документ, по време на който Комисията по култура към ОГМВ ще събира и обобщава оценки, критики, наблюдения, а особено важен момент в този етап тук е стабилизиране на системата за работа в международна мрежа, нещо като международна общност на добрите практики. Габрово като част от ключовите градове на Agenda 21 ще трябва да работи активно в тази посока. Трябва да сме отворени към добрите практики от света, към възможностите за партньорски програми и най – вече да бъдем отворени към себе си и потенциала който имаме.

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица