Свържи се с нас

Култура

Откриха изложбата „Под праха“ (снимки)

Published

on

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Както неведнъж сме казвали нашата амбиция е да накараме галерията „отново да диша“. За това отворихме хранилищата и под купчините с прах открихме позабравени картини на незабравими габровски художници. Така се роди идеята за изложба „Под праха“. Това споделиха от Художествената галерия „Христо Цокев“, по повод откритата на 20 март изложба.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

В нея са представени над 40 ранни творби в различен стил: живопис, графика и скулптура. Сред авторите са имена като Амалия Минчева, Божидар Ковачев, Галя Христова, Георги Каралиев, Димитринка Грънчарова,Ема Вертерова, Иван Узунов, Иван Христов – Грога, Иван Кънчев, Иван Цачев, Илия Желев, Миню Бонев, Недко Солаков, Николай Цветанов, Пепа Минчева, Петър Хаджиганев, Симеон Абанос, Цветан Колев и други.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

„Решихме в навечерието на първа пролет – празник символизиращ пробуждане, промяна, начало да поканим габровските художници да се върнем назад във времето – В НАЧАЛОТО… и докато пием по чаша вино да си спомнят света такъв какъвто са го видели тогава – в ранния период на своето творчество. Бурните и емоционални 80-те години на ХХ век.“, разказват още от Галерията.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

„Провокирахме художниците и габровската публика експонирайки творбите с празни табелки. Поканихме авторите след като преоткрият творбата си да си спомнят нейното име и го напишат на празната табелка до картината.“

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

В момента експозицията може да бъде видяна в зала „проф. Кънчо Цанев“ на ХГ „Христо Цокев“ с две табелки – тази собственоръчно написана от автора и табелката, с която е заведена във фонда на галерията.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

„Един от основните приоритети за нас, екипът на Галерията сте вие.  Вие които ни накарахте чрез творбите си да се гордеем че сме габровци и работим в галерия „Христо Цокев“. Идеята за изложбата  дойде от успеха, който постига пътуващата изложба „ИЗКУСТВО ОТ ЦЕНТЪРА“, в която голяма част от вас се съгласиха да участват.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Първоначално срещнахме много критици, които ни казаха, че е невъзможно да експонираме едновременно творби на 30 автора, че е невъзможно да накараме всички да рисуват в един формат. Заедно с Вас доказахме, че за габровеца невъзможни неща няма. Резултатът е овациите, които вашите творби обират при гостуванията на изложбата“ – заяви Нели Недева при откриването на изложбата.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

По време на събитието бе представен и каталогът на пътуващата изложба. Припомняме, че това е първият рекламен каталог, издаван от Галерията и първият представящ съвременни габровски художници. Финансиран е по проект, спечелен пред Министерство на културата през 2014 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица