Свържи се с нас

Новини

Инж. Иванов: Водният проект намалява загубите на вода и защитава водния ресурс

Published

on

Ежегодно на 22 март вниманието международната общност се фокусира върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. Денят е определен за Световен ден на водата с цел е да се повиши общественото съзнание и култура по отношение на опазването на този жизнено важен ресурс. В Габрово принос към тази кауза има екологичния ефект, който постигаме, благодарение на изпълнението на проекта за водния цикъл на града. Защо това е така и за габровското участие в инициативата на Българска асоциация по водите – „Чешмите на България“, разговаряме с нейния председател инж. Иван Иванов.

Инж. Иван Иванов е председател на Българска асоциация по водите и изпълнителен директор на Сдружение „Индустриален клъстер подземна инфраструктура”. Завършва Химико-технологичния университет. Специализира във Висшия национален институт за химични технологии в Тулуза, Франция. Зает е във ВиК сектора от 1999 г. Инж. Иванов е член на Управителния съвет на Европейската федерация на националните асоциации по ВиК услуги. Представител е на Европейския център на работодателите и предприятията, предоставящи обществени услуги в Ръководния комитет на Европейското партньорство за иновации в областта на водите към Европейската комисия. Представител е на Асоциацията на индустриалния капитал в България в Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ и в работната група за изготвяне на ОПОС 2014-2020 г.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Съвсем искрено, проектът, който ще осъществява Габрово е един от добрите примери, за проекти, реализирани по Оперативна програма „Околно среда“. В България имаме доста сериозен проблем със загубите на вода или както ние експертите казваме неотчетените водни количества. Средно за страната те са над 60 %, което шокира някои наши колеги от чужбина. Едно от нещата, които се случват чрез проекта в Габрово е, че с подмяната на водопроводната мрежа се намаляват тези загуби. По-големият очакван ефект е да се пречистват повече отпадъчни води и по този начини да не се замърсяват реките и басейните след пречиствателната станция. Както е известно тук се изграждат нови канали, които отвеждат отпадъчните води в пречиствателната станция и  там се пречистват все повече води от домакинства. Освен това при процесите на пречистване има надграждане, спрямо ситуацията преди проекта, тъй като вече ще се третират азота и фосфора, чрез което се постига в максимална степен защита на екологичната среда на река Янтра.

– Всъщност чрез проекта осигуряваме едновременно защитата на средата чрез процеса на пречистване и спестяването на чистата питейна вода чрез предотвратяването на загубите?

Точно това е целта на всички проекти, реализирани по Оперативна програма „Околна среда“, като този в Габрово е от най-мащабните, но не е достатъчен. Има още много работа, надявам се през следващия програмен период, Габрово отново да е сред лидерите, които ще осъществяват проекти в тази посока, за да може града и населените места около него да бъдат изцяло канализирани и всички отпадъчни води да бъдат пречистени.

– По повод Световния ден на водата, Българска асоциация по водите /БАВ/ отново организира серия от прояви, като постави акцента на конкурса „Чешмите на България“, как се представиха в него габровци?

Ежегодно БАВ в партньорство със Сдружение „Аз обичам водата“ се опитва да привлече вниманието на по-голяма част от обществото върху това събитие, като за целта поставяме различен акцент на инициативата, за да бъде събитието по-интересно и едновременно да се фокусираме върху конкретни въпроси и проблеми. Тази година решихме това да са чешмите, не само в градовете, но и извън населените места. Много често те са архитектурни творения, но за жалост се срещат и такива, който не се опазват или поддържат. Въпреки това, за конкурса „Чешмите на България“ получихме над 500 фотоси, 50 от които подбрахме и изложихме в Националния музей „Земята и хората“, където е и центърът на всички събития във връзка с Деня на водата. Оказа се, че има уникално красиви чешми в България и че много българи в желанието си да оставят нещо след себе си финансират именно израждането на чешма. Пет от фотосите ще бъдат удостоени със специални отличия на журито и публиката на тържествена церемония в музея на 22 март. Решението на журито ще бъде взето на 21 март, в аванс единствено мога да кажа, че от Габрово и региона има много добри фотографии, което показва, че габровци не са безразлични към темата.

Изложбата си заслужва да бъде видяна, не всеки ще може да я посети в София, за това решихме да дадем възможност на общините, които заявят желание, да я покажат по места. Габрово ще е сред първите градове в страната, в които ще гостуват „Чешмите на България“.

Цялото интервю можете да чуете на специализирания сайт на Интегрирания проект за воден цикъл на Габрово.

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица