Свържи се с нас

Култура

„Златният Езоп“ остава в България

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

На 18 и 19 март в Музея „Дом на хумора и сатирата” заседава журито на XXII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015.

Под председателството на проф. Тодор Варджиев – художник и графичен дизайнер, преподавател в катедра „Книга и печатна графика“ на Националната художествена академия – авторитетното международно жури извърши селекция на творбите и отличи най-добрите от тях.

За участие в 6-те конкурсни раздела бяха получени 1565 творби на 713 автори от 55 държави. Участниците от чужбина са 416, а от България – 297. Новите участници в Биеналето, които изпращат за първи път свои творби за конкурсите, са 236.

Радостен е фактът, че 487 автори даряват творбите си, които ще обогатят основния художествен фонд „Хумор на народите”, съхраняващ досега 32 860 произведения на близо 10 000 автори от 173 страни.

Продължава да расте популярността на габровското Биенале в доста далечни и екзотични страни. Доказателство за това са творбите, пристигнали от държави като Австралия, Бразилия, Израел, Индия, Иран, Корея, Китай, Колумбия, Монголия, Япония и др.

След прецизна селекция журито допусна за участие в изложбите … творби на … автори от .. държави, които ще бъдат изложени в залите на Дома на хумора и сатирата от  м. май до края на м. септември т.г.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

 • Голямата награда – статуетката „ЗЛАТНИЯТ ЕЗОП“, 2000 лв., диплом и самостоятелна изложба на Биенале 2017 година

НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ – ГАРИ (живопис) – БЪЛГАРИЯ

 • Наградата на град Габрово – статуетката „ГАСКАР“, 1500 лв. и диплом

ЛЕКС  ДРЕВИНСКИ (плакат) – ГЕРМАНИЯ

 • Награди на Министерството на културата на Република България и дипломи –

6 награди по 1000 лв. – по една за всеки раздел

 • карикатура – МИХАЙ ИГНАТ – РУМЪНИЯ
 • графика и рисунка  – ИВАН  ЯНЕВ – БЪЛГАРИЯ
 • живопис  – ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ (ЖОРО) – БЪЛГАРИЯ
 • скулптура – ОГНЯН  ПЕТКОВ – БЪЛГАРИЯ
 • фотография  – АРАС  ЯЗЪДЖЪ – ТУРЦИЯ
 • плакат  – МАРЦЕЛИНА  РИДЕЛЕК – ПОЛША
 • Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата“ – плакет „Светът е оцелял, защото се е смял!”, предметна награда на стойност 400 лв. и диплом

МЕХМЕТ  ТЕКИРДАГ (графика) – ТУРЦИЯ

 • Награда на Ротари клуб – Габрово – „Габровски куфар и виза за цял свят”, 100 евро джобни пари и диплом

НИКОЛАЙ  МЛАДЕНОВ (плакат) – БЪЛГАРИЯ

 • Награда „Млад талант” на Лайънс клуб – Габрово – 500 лв. и диплом

ЛОРА  ЯНЕВА (живопис) – БЪЛГАРИЯ

Специални награди:

 • Награда на Министерството на здравеопазването на Република България за карикатура, насочена срещу употребата на тютюневи изделия – 500 лв. идиплом

ИРИЕН  ТРЕНДАФИЛОВ – БЪЛГАРИЯ

 • Награда на Министерството на здравеопазването на Република България за карикатура, насочена срещу злоупотребата с алкохол – 500 лв. и диплом

ПАОЛО  ДАЛПОНТЕ – ИТАЛИЯ

 • Награда на Дирекцията „Национален парк „Централен Балкан“ за карикатура на тема „Защита на природата” – 3-дневно пребиваване из Националния парк „Централен Балкан” и диплом

ИЛЯ  БЕРЕЗНИЦКАС – ЛИТВА

 • Награда на Сдружението „Планета ГАБРОВО“ за карикатура на габровска тематика – статуетка, 100 лв. и диплом

ВЛАДИМИР  МАРИНОВ – БЪЛГАРИЯ

 • Награда на „Скални материали“ АД – Русе за скулптура – 2000 лв. и диплом

НИКОЛАЙ  ЦВЕТАНОВ – БЪЛГАРИЯ

 • Награди на „Скални материали“ АД – Русе за млад скулптор /до 35 г./ – 1000 лв. и диплом

КРАСИМИР  МЕТОДИЕВ – БЪЛГАРИЯ

 • Първа награда  на „Фотографски системи“ ООД за смешна фотография – професионална фотографска раница на фирма LOWEPRO и диплом

РАДОСВЕТА  КАЛИНОВА – БЪЛГАРИЯ

 • Втора награда  на „Фотографски системи“ ООД за смешна фотография – професионална фотографска чанта на фирма LOWEPRO и диплом

БОРИС  НИКИТИН – РУСИЯ

 • Трета награда на „Фотографски системи“ ООД за смешна фотография – статив за снимане със смартфон на фирма JOBY и диплом

ГАЛИНА  СНИТКОВСКАЯ – РУСИЯ

 • Награда на „Фотографски системи“ ООД за творба със специално отношение към фотографията – комплект от 15 рамки на фирма walther design и диплом

АЛЕКСАНДЪР  ШМИД – РУСИЯ

 • Награда на информационния седмичник на Северна България в. „Форум“ за скулптура – 1000 лв. и диплом

ГЕОРГИ  ПАСЕВ – БЪЛГАРИЯ

Последните две награди (в допълнение към 20-те отличия, обявени в статута) бяха присъдени в процеса на селекция на представените творби, чието качество впечатли членовете на международното жури.

Официалната церемония по откриване на XXII Международно биенале и награждаване на лауреатите ще се състои на 16 май 2015 г. от 11.00 ч. в Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Автор: Дарина Маринчевска, Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица