Свържи се с нас

Новини

Иван Иванов: Доказахме, че планираме и разходваме правилно

Кметът на Севлиево Иван Иванов: За поредна година доказахме, че планираме и разходваме правилно публичните ресурси

Published

on

снимка: Община Севлиево, Архив

снимка: Община Севлиево, Архив

„Фискалната политика на Общината при изпълнението на Бюджет 2014 г. беше оформена от няколко приоритета. На първо място – развитие и модернизация на техническата инфраструктура, която създава условия за растеж и повишаване привлекателността на общината. На второ място – увеличаване обема на привлечения ресурс и извършените инвестиции в резултат на изпълнението на проекти, финансирани от ЕС и други донорски програми“.

Това коментира кметът д-р Иван Иванов по повод публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на Община Севлиево за 2014 г. „Наша цел бяха още повишаването на ефективността на административния капацитет с фокус върху качеството на предоставените публични услуги, осигуряване на оптимален ресурс за подобряване условията в детските и учебни заведения, развитие и модернизация на социалните услуги, както и предоставяне на адекватни за съвременните тенденции възможности за развитие на младежки дейности, спорт и туризъм. Не на последно място наш приоритет бе съхраняването и надграждането на богатото културно-историческо наследство на общината“, заяви още д-р Иванов.

В резултат от усилията на Администрацията в посока към повишаване събираемостта на местните приходи, ограничаване обема на просрочените вземания на Общината, са отчетени високи резултати в обезпечаването на местната хазна, с оптимален обем собствени приходи. Това е основният източник за финансиране на преките ангажименти на Общината, свързани с издръжката на детски градини, кметства, социални услуги, улично осветление, чистота, озеленяване, култура и т.н., коментира кметът.

Статистиката е повече от показателна: спрямо 2013 г. са осигурени с 911 894 лв. повече средства за подобряване качеството на публичните услуги, а спрямо 2011 г., началото на мандата, размерът на завишението е 1 794 643 лв. Тук д-р Иванов припомни, че е започнал мандата си с почти 2 млн. лв. неразплатени задължения, като от тях близо 900 хил. лв. са били просрочени.

По повод постъпленията от данъчни приходи д-р Иванов коментира, че те бележат ръст в размер на 40 % спрямо 2011 г., което в абсолютна стойност се равнява на 682 773 лв. Той подчерта, че тези резултати не са постигнати с увеличаване на данъчната тежест върху домакинствата и бизнеса, а единствено чрез прилагане на законови способи спрямо неизрядните длъжници. През 2014 г. са събрани просрочени вземания в размер на 672 324 лв. по главница и 131 642 лв. лихви.

Д-р Иванов заяви, че през изминалата година положителен ръст са достигнали и приходите от продажба на нефинансови активи. Това се дължи на изпълнението на Програмата за разпореждане и управление с имоти общинска собственост, заложена като приоритет през 2014 г., тъй като това дава възможност за финансирането на основни ремонти и придобиване на дълготрайни активи със собствени бюджетни средства. В резултат са постъпили 749 126 лв в общинската хазна. Част от тези приходи са реализирани от продажба на земи от общинския поземлен фонд след решение на Общинския съвет, на база пазарни оценки, изготвени от независим оценител и проведени публични търгове. По този начин е предоставена възможност на земеделските производители да увеличат обработваемите площи, които Общината няма възможност да стопанисва и обработва. Продадените земи са 1% от собствените над 100 000 дка земеделски земи, които притежава Община Севлиево. От 17 467 бр. имоти са продадени 444бр. с площ 1200дка. Д-р Иванов уточни, че при разпределението на тези постъпленията в размер на 749 126 лв., нормативно е приспаднат дължимия Данък добавена стойност и нетният приход от продажби възлиза на 624 272 лв.

С тези средства са покрити част от задълженията по банковия кредит, с който през 2011 г. е финансиран инвестиционен проект „Благоустрояване на Централна градска част – гр. Севлиево”, като по главницата на дълга са разплатени 309 000 лв. и лихви – 31 366 лв. Разплатени са и текущите ремонти на улици и БКС, детски градини и клубове на пенсионера на обща стойност 379 000 лв. и капиталови разходи със собствени средства в размер на 25 000 лв.

През отчетния период са обслужвани два банкови заема и финансиране от Фонда за органите на местно самоуправление в България „ФЛАГ” ЕАД. Единият е за собственото участие на Общината по проекта за парк „Казармите”. Първоначалната сума е 190 656 лв., извършените плащания през 2014 г. са в размер на 65 400 лв. по главница и 2 765 лв. лихви. Вторият е за собственото участие на Общината по проекта за разширение и реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа на гр.Севлиево 630 888 лв., който не е усвоен през 2014г.

Д-р Иванов подчерта, че знаков за финансовата 2014 г. на Общината е и предоставената субсидия за МБАЛ „Д-р Ст. Христов“ в размер на 1 600 000 лв. Той заяви, че Община Севлиево е подкрепила болницата в много труден момент, когато е имала близо 2,5млн. дългове, персоналът не е получавал своето заплащане пет месеца, а голяма част от специалистите са напуснали.

През 2014 година най-много средства са отделени за образование и социално осигуряване и грижи, каза кметът. Средствата, предоставени за детски и учебни заведения са в общ обем от 8 339 257 лв., които формират 37% от всички извършените разходи. Общо отчетените разходи за функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“ са 2 760 488 лв. Социалният патронаж осигурява грижа за 350 потребители. През годината са предоставяни услугите „Приемна грижа“, „Обществена трапезария“, „Грижа в дома“, „Услуги в домашна среда“ , „Личен асистент“, а ЦНСТ за деца с увреждания и Наблюдаваното жилище за деца и младежи лишени от родителски грижи са започнали да работят.

Един от критериите за доброто финансово състояние на една Община е възможността й да финансира разходи за основни ремонти, придобиване на дълготрайни активи и изграждане на инфраструктурни обекти. През 2014 г. са разплатени капиталови разходи в размер на 13 204 995 лв., като най-много от тях – 9 885 882 лв. за похарчени за БКС и опазване на околната среда, информира д-р Иванов. Той сподели, че общият размер на получените средства от Европейския съюз през годината възлизат на 9 112 375 лв.

Общо 12 са проектите, финансирани по оперативните програми, които е изпълнявала Общината през 2014 година. Най-много средства през годината – 7 299 409 са дадени за инвестиционния проект за разширение и рехабилитация на водопроводната и канализационната мрежа на гр. Севлиево. Сред реализираните проекти са „Реконструкция на водопроводната мрежа на селата П. Славейков и Кръвеник“, „Осигуряване на достъп и социализация на средновековния град и крепост Хоталич“, „Реконструкция на довеждащ водопровод до ПСПВ Стоките и източен водопроводен клон за питейна вода“, „Личен асистент“, „Обществена трапезария“, „Грижа в дома“, проектът за реконструкция и модернизация на уличното осветление и още др.каза д-р Иванов.

Той бе категоричен, че през трите години от мандата си е осъществявал контрол на всеки етап от разходването на публични средства. Според него най-важното нещо за тази финансова стабилност е фактът, че не са допуснати просрочени задължения към доставчици от първостепенния и всички второстепенни разпоредители. Ритмично са изплащани субсидии в пълен размер, покриващ реалните потребности на бюджетните звена, обезпечени са всички разчетени разходи по бюджета на Общината за възнаграждения и издръжка във всички дейности, осигурени са средства за подобряване на материално-техническата база. По думите му за поредна година е доказал, че се планират и разходват правилно публичните ресурси.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица