Свържи се с нас

Култура

С червен килим посрещат гостите на габровската „Златна котка“

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По червен килим ще преминат всички гости и участници в тазгодишното издание на магическия фестивал „Златна котка“, събиращ в зала „Възраждане“ за четвърта поредна година фокусници и илюзионисти от страната и чужбина, който ще се проведе в Габрово на 28 и 29 март (събота и неделя).

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Любопитната новина съобщи пред журналисти организаторът на събитието от „Куик Хендс Проджект“ Йордан Белев – Дани Маджикс. В присъствието на заместник – кмета на община Габрово Климент Кунев, родният илюзионист разкри повече подробности около провеждането на магическата международна надпревара.

„Гала спектакълът ще се проведе в неделя, 29 март, от 19.00 часа, който лично аз очаквам с голямо нетърпение. Тогава ще бъде връчена и голямата награда „Златна котка“. Автор на скулптурата е Георги Балабанов. За мен лично мероприятието е най-очакваното събитие от културния календар“, коментира Климент Кунев.

Тази година габровци и гостите на града ще имат възможността да видят на сцената на зала „Възраждане“ самият президент на IBM (International Brotherhood of Magician) и световен шампион по Магично изкуство – Шон Фаркуар (Канада), който ще изнесе профилирана лекция на родните магове, а публиката ще се наслади на уменията му на грандиозния гала спектакъл в неделя вечерта.

„Той ще инспектира какво се случва тук, какво е качеството на продукта, който ние правим в Габрово и какво е състоянието на нашата организация „Куик Хендс Проджект“. Надяваме се, че ще постигнем положителна оценка от него и ще станем член на IBM, а Магична среща „Златна котка“ ще влезе в календара им, което означава, че ще получим международно признание и фестивалът ще бъде легитимен пред цял свят“, сподели Дани Маджикс.

На самото шоу ще се изявят още  най-добрите магове от България, Сърбия, Румъния, Хърватска и други, както и роботът „Андромега“, вцепеняващ зрителите със 3D – Лазерна феерия. Други специални гости на събитието ще бъдат Астор и Фритз Алкемаде – холандски магьосник и лектор, спечелил редица международни награди.

През първия ден, събота, магичният фестивал ще бъде изцяло ситуиран в хотел „Мак“, където ще се проведат две от лекциите и вътрешно състезание, а вечерта ще се проведе фокусническо парти, на което магьосниците и илюзионистите ще се „надлъгват“ помежду си.

През втория ден, неделя, всичко ще стане общодостъпно за цялата общественост в Габрово. Програмата ще започне в 9.00 ч. в зала „Възраждане“, където и тази година ще работи магичен базар, който гражданите могат да посетят и да станат част от илюзионното изкуство. Състезателната част ще започне в 10.00 ч. и ще продължи колкото е нужно. В 13.00 ч. ще започне лекцията на  Шон Фаркуар, която ще е само за магьосници.

„Амбицията ни е да превърнем „Златната котка“ един вид раздаване на Магичните Аскеери на България. Надявам се да се получи наистина едно хубаво светско събитие, което да зарадва всички хора“, каза в заключение Дани Меджикс.

Фестивалът ще бъде оценяван от международно жури, председателствано от габровеца Георги Петков – Бинти.

Събитието се реализира с пълната подкрепата на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица