Свържи се с нас

Новини

Проблемът на хората от кв.Шенини стигна до Омбудсмана

Published

on

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Проблемът на хората от габровския квартал Шенини, които ежедневно газят в кал, ходят по разкопани и тъмни улици, с кирки и лопати  хвърлят чакъл, за да направят път до домовете си,  стигна до Омбудсмана на Република България Константин Пенчев. За това информира чрез разпространено в медиите писмо областният координатор на ГД „ДНЕС“ Анаталий Антов.

В сигнала до Омбудсмана,  изпратен и до министъра на Регионалното развитие Лиляна Павлова, с копие до народния представител Велизар Енчев и главния редактор на Нова Телевизия Дедие Щосел пише:

„В приемната на „Гражданско движение ДНЕС – Общество срещу произвола“ – Габрово, постъпи сигнал от г-жа Анелия Стефанова Рачева, живуща в кв. Шенини, Община Габрово, която алармира за сериозни проблеми на гражданите, живущи в южната част на квартала. Представена ни беше подписка от 52-ма жители на кв. Шенини, които поискаха да им съдействаме за решаване на тези проблеми.

Според сигнала, достъпът на живеещите там до жилищата им е сериозно затруднен, поради разрушена или липсваща пътна настилка. Общината не е изпълнила поетия към тях ангажимент за отводняване на уличната настилка, доколкото я има, и насипването й с инертен материал. Малкото останала настилка се рони след всеки дъжд, пътят пропада и живущите са принудени да преодоляват неудобствата, свързани с лошата пътна настилка, обикновено при липса на улично осветление. Живущите са лишени от възможността да разчитат на достъп на линейка, пожарна или полиция при възникнала спешна нужда от помощ. Нямат и адресна регистрация по местоживеене.

Изпратихме ОТВОРЕНО ПИСМО до кмета на общината – г-жа Таня Христова, и до председателя на Общинския съвет – г-н Николай Сираков (сега областен управител на област Габрово), в което настояваме да бъде проведена открита среща с ресорни специалисти на общината за обсъждане на проблемите, поставяни многократно пред тях в продължение на години. Отговор на писмото не получихме!

Междувременно, г-жа Рачева се обърна към местен всекидневник, който огласи проблема на хората от кв. Шенини и потърси официален отговор от общината. В брой 32 на вестника от 15.02.2015 г. е публикуван отговор, в който общинската администрация твърди, че по-голямата част от сградите в квартала са „или незаконно строени …, или незаконно разширявани и надсткроявани с по-голяма от допустимата квадратура“, като се дава пример с имота на г-жа Рачева – подателката на сигнала. Твърди се, че построената там жилищна сграда е с площ 101 кв. м. и със стопанска постройка от 89 кв. м., че не е провеждана процедура по смяна на предназначението на имота за неземеделски нужди и че няма издавани разрешения за строеж, което правело постройките там незаконни.

Всички тези твърдения за имота на г-жа Рачева категорично не отговарят на истината! Описаният имот няма нищо общо с имота на г-жа Рачева, чието семейство закупува имота с Нотариален акт №1/26.05.2010 г. на нотариус Илия Иванов. Сред документите, касаещи имота, фигурира решение на КЗЗ за промяна предназначението на имота. Има удостоверение от 27.11.2010 г., от което се установява, че обектът „Двуетажна жилищна сграда” в ПИ 439, землище Габрово, е със сменено предназначение за жилищно строителство, има одобрен проект и е издаден акт за узаконяване №2/27.07.2009 г. Сградата е двуетажна със застроена площ 65 кв.м.

Във  връзка с проблема на живущите в този квартал преди месец бе заснет и репортаж от Нова телевизия. Уви, и това не трогна „любезната“ администрация в Община Габрово.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Във връзка с поставените проблеми от цял един квартал на град Габрово Ви каним на среща с тези наши съграждани, в приемната на „ГД ДНЕС-Общество срещу произвола”-Габрово, в удобно за Вас време, за да ни подкрепите и помогнете в рамките на правомощията си за решаване на един проблем с дългогодишна давност.

Настояваме да извършите необходимата проверка и, съобразно компетенциите на управляваните от Вас институции, да предприемете необходимите мерки за незабавно разрешаване на проблемите на гражданите в тяхна полза.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица