Свържи се с нас

Новини

Планът за управление на ПП “Българка” не бе приет в този си вид

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Областният управител на Габрово Николай Сираков и експертът от Областната администрация Марияна Ризова участваха в обсъждането на плана за управление на ПП „Българка“. Крайното решение на Висшия експертен екологичен съвет както вече стана ясно бе да върне за доработване Плана за управление, информираха от администрация на губернатора.

По този повод областният управител даде повече информация за срещата като коментира, че към териториите на ПП „Българка“ имат отношение различни институции, които обаче имат общи цели, свързани с опазване на биологичното разнообразие, устойчиво използване на биологичните ресурси и справедлива и разумна подялба от ползите на всички заинтересовани страни.

Според Николай Сираков Планът за управление на ПП „Българка“ има функцията да балансира интересите на всички заинтересувани страни и най-добрият начин, по който да се използват природните ресурси като същевременно се използват с грижа за тях.

Становището на Областната администрация, представено по време на обсъждането, съдържа две основни претенции към плана, обясни той, а именно, че към графична част „Транспортна инфраструктура“ нанесените на картата варианти на проектно трасе на „Обход на гр. Габрово“ и тунел под прохода „Шипка“ не отговарят на действащата ситуация, както и към графична част „Функционално зониране на режими“, където в територията на община Габрово, в близост до историко-архитектурен резерват Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа” е предвидена туристическа зона, към която няма отразен никакъв подход.

От картата не става ясно тази зона в границите на Историко-архитектурен резерват Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа” ли е и как точно ще се организира.

Сираков припомни, че този природен парк е създаден не защото учени са дошли тук и са открили редки видове, а по инициатива на две общини, с основна цел – опазване на буковите гори и вододайните зони. Така че в последствие научните среди имат възможността да изследват това биоразнообразие и да прилагат някакви мерки.

Областният управител обясни, че една от основните претенции от страна на МОСВ във връзка с плана за управление е, че самият план ясно и категорично не казва какво е забранено и какво е позволено. В частта на режимите нещата са описани така, че са прекалено тълкувателни, което в последствие ще създава проблеми. Такъв план има философията да служи като навигационна карта на всички дейности, които се извършват на територията му. Той трябва да транспонира законите като ги преведе конкретно спрямо територията и да упоменава ясно какво може – или не може да се случва, или какво може да се случва, но при определени условия.

От думите на Николай Сираков става ясно още , че по време на обсъждането от Изпълнителната Агенция по горите са изразили притеснение, че ако Планът не бъде приет в момента с корекции и забележки имат голям риск техен проект, от който е част този план да претърпи провал и да се загубят близо 2 млн.

„Под натиска че ще се изгубят едни пари не могат да се вземат решение“,  коментира Сираков, защото ако се приеме един неработещ план, то тогава загубите няма да са 2 млн., а в дългосрочен план ще са стотици млн.

„Някой от нещата, ако не се реализират са просто неизмерими като загуба – като например тунелът под Шипка“,  категорично заявява той.

След близо тричасови дебати крайното решение на Висшия експертен екологичен съвет е Планът да бъде върнат за доработване. По този повод мнението, което авторите са изразили е, че имат ангажимент само към нанасянето на корекциите и то доброволно от тяхна страна и нямали ангажимент към доработването му!

Община Габрово също има дълъг списък с препоръки, които трябва да се удовлетворят, Министерството на земеделието и храните имаха 11 конкретни въпроса, на повечето от които нямаше удовлетворителен отговор и те ги внесоха като становище, което желаят да се отразят, допълни още областният управител по повод проведеното обсъждане.

Той коментира в заключение, че план за управление на всеки един природен парк е задължително да има защото това е инструмент, с който всеки, който пребивава и извършва дадена дейност на територията на парк трябва да знае какво е позволени и какво забранено. „Считам, че планът е важен и се надявам да бъде преработен, така че да удовлетворява всички страни и да внася ред и яснота при управлението и ползването на природните ресурси“ – категоричен е в позицията си областният управител на Габрово Николай Сираков.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица