Свържи се с нас

Новини

Електронна система за проследяване на реализираната дървесина

Published

on

снимка: ДГС – Габрово

снимка: ДГС – Габрово

Държавно горско стопанство Габрово първо от поделенията на Северноцентрално държавно предприятие – ДП Габрово започна да работи по пилотен проект за изграждане на Електронна информационна система за логистика и проследяване на реализираната дървесина, съобщи директорът на стопанството инж.Тони Тодорова. Това става чрез поставяне върху дървесината на пластмасови пластини с идентификационни номера и издаването на електронен превозен билет.

Преди транспортирането от временен склад, на всеки труп от строителна дървесина вече се поставя пластина, на която е обозначена абревиатурата на СЦДП и уникален пореден номер. На дървата за огрев и на технологичната дървесина за преработка пластината се поставя на всеки 1 пр.куб.м.

При натоварване на превозното средство, служител на стопанството регистрира в електронната информационна система превозния билет, в който е описано от коя местност, подотдел и временен склад е транспортираната дървесина, количеството и вида на дървесината, времето на издаване, името на фирмата, която транспортира, номера на колата, името на шофьора, както и кой е издал билета.

Посредством терминал и мобилен телефон, свързани чрез общ софтуер, информацията отива в сървъра на горското стопанство и контролните институции. Така при спиране на МПС-то, законността на превозваната дървесина може да бъде проверена в реално време от контролните органи и да се проследи транспортирането на дървесината от мястото на отсичане до влизането й в склада или предприятието за преработка.

Достъп до системата имат представители на Министерство на земеделието и храните, на Изпълнителната агенция по горите, СЦДП и ДГС Габрово.

Очаква се до есента Електронната информационна система да се внедри във всичките 17 териториални поделения на Северноцентрално държавно предприятие – ДП Габрово. На следващ етап ще бъдат обхванати и собствениците на гори в недържавни горски територии, което ще гарантира пълна проследяемост на законността на добития дървен материал.

Въвеждането на Електронната система за проследяване на реализираната дървесина е важна част от комплекса от спешни мерки, които Държавата взема за предотвратяване на нарушенията и ограничаване на незаконните дейности в горите.

снимка: ДГС - Габрово

снимка: ДГС – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на Габрово

Published

on

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на област Габрово, съобщиха от областната администрация.

Той беше представен пред екипа на администрацията от областния управител Кристина Сидорова.

Андрей Николов е назначен със Заповед на служебния министър – председателя от 12 август 2022 г. Той приема поста от Ивелин Стоянов, който благодари на екипа за професионализма и добрия синхрон в съвместната работата. На новия екип той пожела успех.

„Приех тази отговорна длъжност с нужния респект и готовност да продължим добрите практики в управлението“, заяви Андрей Николов и допълни, че начело с областния управител ще направят необходимото за добрата организация за прозрачното провеждане на изборите на 2 октомври.

Андрей Николов е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Работил е в частния сектор в управлението на финансовите и нефинансовите междуфирмени отношения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

РЗИ – Габрово с проверки по спазването на противоепидемичните мерки

Published

on

Регионалната здравна инспекция в Габрово отново напомня на всички граждани на територията на област Габрово, че със заповед на министъра на здравеопазването за периода от 11 до 18 август са въведени временни противоепидемични мерки на територията на цялата страна.

В изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, РЗИ – Габрово извършва засилени проверки по спазването на противоепидемичните мерки.

Във фокуса на извършвания контрол попадат: лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в транспортни средства на градския транспорт: релсови превозни средства, тролейбуси и автобуси, и прилежащите им спирки и станции на закрито.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Жена пострада при челен сблъсък на пътя Габрово – Трявна

Published

on

Жена пострада при челен удар между кола и пътнически бус. За щастие животът на пострадалата е извън опасност. Тя е била транспортирана и настанена в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Тежката катастрофа е станала снощи, 14 август, около 18.00 часа на пътя Габрово – Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пътният инцидент е причинен от 56-годишен водач, който управлявайки „Ситроен С3“, не съобразил скоростта си с пътните условия.

При движение в посока към Трявна, на мокра пътна настилка, той изгубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в движещия към Габрово бус „Мерцедес Спринтер“.

В резултат на натъспилото пътнотранспортно произшествие пострадала 67-годишната жена, която се возела в пътническия микробус.

Пострадалата била откарана в габровската болница, където била установена фрактура на дясното колянно капаче, за щастие без опасност за живота.

Пробите за алкохол на водачите са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица