Свържи се с нас

Култура

За виното – с габровска усмивка

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово гостува със своя колекция на фестивала „История и вино”, с който ще започне туристическият сезон във Видин.

Поканата е на Община Видин и Регионалния исторически музей в дунавския град.

Както средновековната крепост „Баба Вида” е емблема на града, така и червеното вино от регионалния сорт грозде гъмза е прославило своя край.

На фона на тези дадености чудесно ще се впише колекцията от 31 карикатури на 24 автори от 13 държави.

Творбите няма да агитират публиката, няма да убеждават никого дали и колко да си пийва, само ще се присъединят към кохортата, вдъхновила се от божествения еликсир.

Всеки знае поне един стих, народна мъдрост или песен, прославяща магията на гроздовата напитка.

Карикатурната изложба „Вино и смях” се открива на 20 март 2015 г. от 11 ч. в музея „Кръстатата казарма”.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

В експозицията няма да видите поставен на пиедестал поклонник на Дионис или Бакхус и на червеното вино, но няма и никой осъдително да ви размаха пръст.

Просто елегантно, с широка усмивка, понякога и по-остро, ще разберете какво мислят карикатуристи от Азербайджан, България, Гърция, Иран, Испания, Италия, Латвия, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и Франция по тази необятна и толкова привлекателна за творци от всички епохи тема.

Дали наистина в чашата не са се удавили повече хора, отколкото в морето?

Потърсим ли присъствието на национални характери, непременно трябва да разгледаме първо творбите на големия Борис Димовски, считан в Дома на хумора за един от духовните бащи на Музея.

Ведър смях блика от всяка от петте му карикатури, но и много симпатия и великодушно потупване по рамото на нашенци.

Датираната рисунка пък ни връща към времето, когато се изгражда институцията и предстои първата най-голяма международна проява – Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (през 1973 г.).

Историите с бъчви, които ни поднася Георги Чалъков, излъчват друго настроение – от миролюбивата двойка пиян като прасе/с прасе, през домашната „драма” до „самокритичния” любител на чашките, художникът ни е разказал цяла семейна сага.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Непременно трябва да обърнем внимание на двете български участнички: Мая Чолакова и Нежна Филипова.

В техните творби има и поезия, и философия, и красиво намигване към влюбената двойка – с чаша вино кучето и котката могат да разрешат всеки заплетен проблем и да преодолеят всякакви пречки помежду си.

В карикатурите на художниците от Балканите няма да открием диви страсти, а премерени и елегантни сюжети, които, както и художествените интерпретации, се вписват в общата тоналност и правят изложбата съзвучна и завършена.

На публиката й остава само да възкликне „Благословено Вино! и да вдигне чаша за успеха на фестивала „История и вино” в град Видин.

Автор: Венета Георгиева-Козарева, М ДХС.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица