Свържи се с нас

Новини

Общината продължава да нехае в квартал „Шенини“ (снимки)

Published

on

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

В кал и трошляк живеят ежедневно жителите на габровския квартал „Шенини“. Това видя репортер на „Габрово Нюз“, който бе на мястото и установи ситуацията, с която от няколко години насам гражданите са принудени да се справят сами.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Въпреки многократните сигнали на хората, публикации в местни и национални медии, Община Габрово продължава да нехае по проблема и да не взима никакво отношение.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Хората от квартал „Шенини“ се борят с неуредиците около домовете си, събирайки средства за канализация и инфраструктура. Местните жители споделят негодуванието си към управляващите в нашия град, тъй като към момента не са получили основателен отговор и предложения за решаване на проблема им.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

„Много е лесно, когато от Общината ти изпратят отговор на десетките жалби около казуса ни, в който живущите трябва да ходим с по два чифта обувки на работа. Зад бюрото всичко е решено, но нещата при нас не са нормални. Не е уместно да се плащат данъци за нещо, което сме си направили сами!“, сподели разгневеният жител Калоян Христов.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

„Няма малки, няма големи, всички се трудим неуморно!“, разказва още пред микрофона на „Габрово Нюз“ той. Последната асфалтова настилка е положена през 2007 г., а от тогава насам всеки гражданин купува материали, за да може да улесни достъпа до дома си.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Това са не само тръби, за отводнителни канали или импровизирани канавки, а и строителни материали, като чакъл и пясък. Машини и трактори се включват в ремонтните дейности, за които финансирането е изцяло на обитателите на тези домове.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Средно по 6 лева на къща се събират, за да се поднови една улица. „Около 1300 лв. ни струва всяка нова „настилка“, а тя не се прави веднъж в годината“, разказа още Христов.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

След повишението на температурите се предвижда и обилно снеготопене, което превръща пътищата буквално в реки.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

В 21 век не може да прекосиш улицата, ако нямаш гумени ботуши, това потвърди и доказва нашата проверка. Повечето от  улиците в квартала са труднопроходими, а дори при зимни условия остават и недостъпни. А когато на адрес трябва да отиде линейка, пожарна или полицейска кола, екипите изпитват големи затруднения, информираха ни още засегнатите жители на габровския район.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Кварталът по начало е разделен на две части: Горно и Долно Шенини, но хората не са съгласни с разграничаването им, защото след определен участък, намиращ се в горната част на околността, къщите остават извън инфраструктурната мрежа.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Всяка една постройка има получен акт 16, с който се удостоверява експлоатация на обекта, но фактът, че се намира в землището на района възпира отговорните органи  да се погрижат за съдбата на тамошното население. Това са над 600 души, които всеки ден преминават това „кросово трасе“, за да стигнат до училище или до работните си места.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Разположението на „Шенини“ предлага красиви и спокойни гледки, които се намират на няколко километра от града, затова наскоро една жителка е решила да построи къща за гости наблизо. Сама си е прекарала нужните ток, вода и е поставила улични лампи за осветление. Но как да се привлекат гости при положение, че се достига трудно продължава да буди недоумение?!

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Друг проблем е номерацията на къщите. Да се ориентираш към тях е невъзможно. Гражданинът добави още пред „Габрово Нюз“, че „всяка къща може да носи, който номер пожелае, а когато има случаи с пратки или писма един пощенски служител не може да открие правилния адрес!”, категоричен бе той.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

До момента собствениците на имоти в квартала са направили подписка за изграждане на инфраструктура в Землище „Шенини“, която ще бъде изпратена до кмета на града, а след това и до Омбудсмана на Република България Константин Пенчев.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Дали Община Габрово най-накрая ще обърне внимание на проблема на хората или те ще продължат сами да правят улици в квартала, в който живеят, предстои да разберем.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица