Свържи се с нас

Култура

Сменят името на Етъра

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Направили сме мотивирано предложение до Община Габрово, за промяна в наименованието на Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“. Искаме да влезе понятието „музей“, защото сме изтъкнали 7 мотиви, които са важни това име да присъства в наименованието на институцията. Това заяви пред журналисти на пресконференция директорът на АЕК „Етър“ Светла Димитрова.

„Предложили сме новото наименование да бъде Музей на открито „Етър“. Мисля, че то изчерпва изцяло съдържанието, защото името Етър се е наложило като много разпознаваемо, а Музей на открито – като наименование на институцията, свързваща ни директно с подобни институции в Европа“, обясни мотивите за направеното предложение Димитрова.

По отношение на материалната база на хотела директорът сподели, че ще бъдат пригодени 2 от залите на ресторанта към него, които да бъдат отдавани под наем. „Залите са много красиви, с дърворезбовани тавани и красиви пана, така че за събития от различно естество мисля ще бъдат много подходящи“, каза още тя.

По думите й за тази година е подготвен много амбициозен културен календар, чиято реализация се надява да бъде осъществена. На финален етап е и спечелване на правото да се използва марката „Етър“. С приемането на новия правилник за устройство и дейността на Етъра за първи път ще бъде създадена научна група към Музея.

„Също така предстои да бъде приет план за новите виждания, свързани с обогатяване на фондовете, като тук всички специалисти са убедени, че не трябва да се събират само експонати от епоха на Възраждането и ранните години на новата история, но трябва да се обърне внимание и на съвременната етнография“, допълни Светла Андреева.

От казаното от нея стана ясно още, че ще бъде възстановено участието на Етъра в Международната конференция на музеите на открито, която тази година ще се проведе в Норвегия.

Ще бъдат направени първи стъпки в областта на училището, което се стопанисва в кв. Етъра, като ще бъде изготвено техническо задание, а за следващата година е планирано изготвянето на идеен проект. След като стане известно какъв ресурс ще бъде необходим за ремонтиране на училището ще се търси финансиране, с ясната амбиция да се превърне не само във фондохранилище, а в учебен музей, с център, в който ученици и студенти да се запознават със спецификите на българската архитектура.

През годината ще бъде направен и експериментален младежки симпозиум, за изработване на арт – инсталации с вода. „Искаме тази инициатива да я превърнем в международно мероприятие, тъй като сме убедени, че един музей не може да остане статичен. Той трябва да се развива, съобразява с новите технологии и да търси проявления на културното наследство в различни близки сфери“, добави Димитрова.

На територията на Етъра през месец май ще бъде организирана студентска етнографска конференция, под ръководството на СУ „Климент Охридски“. Усилията ще бъдат съсредоточени и в популяризиране инициативата на ООН „Година на светлината“, като през лятото са поканени да дойдат ученици, занимаващи се с фотография.

В заключение директорът на Музея на открито сподели, че ще бъде направена пълна инвентаризация на фондовете, с целта да бъде констатирано кои са застрашените експонати и да бъде разработена база данни за проект, по който да се търси финансиране за тяхната реставрация и консервация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица