Свържи се с нас

Култура

Сменят името на Етъра

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Направили сме мотивирано предложение до Община Габрово, за промяна в наименованието на Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“. Искаме да влезе понятието „музей“, защото сме изтъкнали 7 мотиви, които са важни това име да присъства в наименованието на институцията. Това заяви пред журналисти на пресконференция директорът на АЕК „Етър“ Светла Димитрова.

„Предложили сме новото наименование да бъде Музей на открито „Етър“. Мисля, че то изчерпва изцяло съдържанието, защото името Етър се е наложило като много разпознаваемо, а Музей на открито – като наименование на институцията, свързваща ни директно с подобни институции в Европа“, обясни мотивите за направеното предложение Димитрова.

По отношение на материалната база на хотела директорът сподели, че ще бъдат пригодени 2 от залите на ресторанта към него, които да бъдат отдавани под наем. „Залите са много красиви, с дърворезбовани тавани и красиви пана, така че за събития от различно естество мисля ще бъдат много подходящи“, каза още тя.

По думите й за тази година е подготвен много амбициозен културен календар, чиято реализация се надява да бъде осъществена. На финален етап е и спечелване на правото да се използва марката „Етър“. С приемането на новия правилник за устройство и дейността на Етъра за първи път ще бъде създадена научна група към Музея.

„Също така предстои да бъде приет план за новите виждания, свързани с обогатяване на фондовете, като тук всички специалисти са убедени, че не трябва да се събират само експонати от епоха на Възраждането и ранните години на новата история, но трябва да се обърне внимание и на съвременната етнография“, допълни Светла Андреева.

От казаното от нея стана ясно още, че ще бъде възстановено участието на Етъра в Международната конференция на музеите на открито, която тази година ще се проведе в Норвегия.

Ще бъдат направени първи стъпки в областта на училището, което се стопанисва в кв. Етъра, като ще бъде изготвено техническо задание, а за следващата година е планирано изготвянето на идеен проект. След като стане известно какъв ресурс ще бъде необходим за ремонтиране на училището ще се търси финансиране, с ясната амбиция да се превърне не само във фондохранилище, а в учебен музей, с център, в който ученици и студенти да се запознават със спецификите на българската архитектура.

През годината ще бъде направен и експериментален младежки симпозиум, за изработване на арт – инсталации с вода. „Искаме тази инициатива да я превърнем в международно мероприятие, тъй като сме убедени, че един музей не може да остане статичен. Той трябва да се развива, съобразява с новите технологии и да търси проявления на културното наследство в различни близки сфери“, добави Димитрова.

На територията на Етъра през месец май ще бъде организирана студентска етнографска конференция, под ръководството на СУ „Климент Охридски“. Усилията ще бъдат съсредоточени и в популяризиране инициативата на ООН „Година на светлината“, като през лятото са поканени да дойдат ученици, занимаващи се с фотография.

В заключение директорът на Музея на открито сподели, че ще бъде направена пълна инвентаризация на фондовете, с целта да бъде констатирано кои са застрашените експонати и да бъде разработена база данни за проект, по който да се търси финансиране за тяхната реставрация и консервация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица